ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TARIK

1

/

3

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

وَالسَّمَاء وَالطَّارِقِ {1}

 وَمَا أَدْرَاكَ مَا الطَّارِقُ {2}  النَّجْمُ الثَّاقِبُ {3}

 

1. Andolsun göğe ve Tarık'a;

2. Tarık'ın ne olduğunu ne bildirdi sana?

3. O, delip geçen yıldızdır.

 

"Andolsun göğe ve Tarık'a"; buyruğunda, iki şeye yemin edilmektedir.

"Göğe" bir yemin, "Tarık'a" da bir diğer yemindir.

 

Tarık, yıldız demektir. Nitekim Yüce Allah: "Tarık'ın ne olduğunu ne bildirdi sana? O, delip geçen yıldızdır." buyruğuyla bunu açıklamaktadır. Hangi yıldız olduğu hususunda da görüş ayrılığı vardır. Bunun yedinci semada bulunan gezegen olan Zuhal (Satürn) olduğu söylenmiştir. Bunu Muhammed b. el-Hasen (b. Miksem, Ebu Bekir el-Attar) Tefsirinde zikretmiş ve bu hususta birtakım haberler kaydetmiştir. Bunların ne kadar sahih olduğunu en iyi bilen Allah'tır.

 

İbn Zeyd: Bu yıldız ülker yıldızıdır demiştir. Yine ondan, bu yıldızın Zuhal (Satürn) olduğu da nakledilmiştir. el-Ferra da böyle demiştir.

 

İbn Abbas: Bu oğlaktır demiştir. Yine ondan ve Ali b. Ebi Talib (r.anhuma) ile el-Ferra'dan nakledildiğine göre "delip geçen yıldız" yedinci semadaki bir yıldızdır. Bu semada, o yıldızdan başka yıldız bulunmaz Sair yıldızlar sema da yerlerini aldıklarında bu yıldız da onların semasına iner ve onlarla birlikte bulunur. Sonra da yedinci semadaki yerine geri döner. Bu yıldız Zuhal (Satürn)dir. O bakımdan bu inerken de bir Tarık'tır, yerine çıkarken de bir Tarık'tır.

 

el-Ferra, kuş yükseldiği vakit; (...) denildiğini nakletmektedir.

 

Ebu Salih, İbn Abbas'tan şöyle dediğini rivayet etmektedir: Resulullah (s.a.v.), Ebu Talib ile birlikte oturuyor idi. Bir yıldız düştü, yeryüzünün her tarafı aydınlandı. Ebu Talib bundan korktu ve: Bu nedir? dedi. Peygamber şöyle buyurdu: "Bu kendisi ile (şeytanların) taşlandığı bir yıldızdır. Bu Yüce Allah'ın ayetlerinden bir ayettir." Ebu Talib bu işe hayret etti ve: "Andolsun göğe ve Tarık'a" buyruğu nazil oldu.

 

Yine İbn Abbas'tan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir "Andolsun göğe ve Tarık'a" semaya ve onda yükselen şeylere demektir. Yine İbn Abbas ve Ata'dan: "Delip geçen" şeytanın kendisi ile taşlandığı yıldızdır, diye açıklamış oldukları rivayet edilmiştir.

Katade dedi ki: Bu buyruk diğer yıldızlar hakkında da umumidir. Çünkü bu yıldızların hepsi geceleyin doğarlar. Geceleyin sana gelen herbir şeye; "Tarık" denilir. Şair şöyle demiştir: "Senin gibi hamile ve süt emziren nice kadına geceleyin gittim de,

Nazarlık taktığı yahut süt emzirdiği evladı ile ilgilenmekten alıkoydum onu."

 

Yine bir başka şair şöyle demektedir: "Görmediniz mi beni, geceleyin (ona) gittiğim her seferinde Koku sürünmemiş olsa dahi, onda bir hoş koku gördüğümü?"

 

Buna göre "Tarık" yıldız için cins isimdir. Ona bu ismin veriliş sebebi geceleyin görülmesidir. Şu hadis-i şerifte de (bu lafız) bu anlamda kullanılmıştır: "Peygamber (s.a.v.) kocası yanında bulunmayan hanım, (etek) traş(ı) olsun, saçı başı birbirine karışmış kadın taransın diye, yolculuktan dönenin hanımının yanına geceleyin (habersiz) girmesini yasaklamiştır. ''

 

Araplar geceleyin bir yere giden herkese "Tarık" derler. Geceleyin gelen bir kimseye; "Filan geceleyin geldi" denir. Fiil; "Geceleyin geldi gelir, geceleyin gelmek" diye gelir. Bu işi yapan kimseye de (ismi fail): "Tarık" denilir. İbnu'r-Rumi şöyle demiştir: "Ey başlangıcı vaktinde sevinip, geceleyin uyuyan kişi! Kötü musibetler bazan seher vakti gelebilirler.

 

Baş tarafı hoş olan bir gece dolayısıyla sevinme sakın! Nice gece sonları ateşler körükler."

es-Sıhah'ta şöyle denilmektedir: Tarık, kendisine "sabah yıldızı" denilen bir yıldızdır. Hind'in söylediği şu beyitte de bu anlamdadır: "Bizler, yani Tarık'ın kızları Yastıklar (değerli yaygılar) üzerinde yürürüz."

 

Yani bizim babamız, şeref itibariyle aydınlık saçan yıldız gibidir.

 

el-Maverdi dedi ki: "Tark" ın asıl anlamı dövmektir. (Balyoza, büyük çekice) "mitraka" denilmesi de burdan gelmektedir. Geceleyin gelen kimseye "Tarık" deniliş sebebi, yerine ulaşmak için (kapı ve benzerlerini) "çalmaya" ihtiyacı oluşundan dolayıdır. Bazıları da şöyle demiştir: Tark, gündüz de olabilir. Çünkü Araplar: "Bugün sana iki tarka (defa) geldim." derler. Peygamber (s.a.v.)'ın şu buyruğunda da bu anlamda kullanılmıştır: "Geceleyin ve gündüzün gelenlerin şerlerinden -hayır ile gelip kapıyı çalan müstesna- Sana sığınırım, ey Rahman!"

 

Şair Cerir bu fiili kullanarak şöyle demiştir: "kalbleri avlayan çaldı kapını; fakat bu vakit Ziyaret zamanı değildir "esenlikle geri dön" (dedim ona): Daha sonra Yüce Allah (Tarık'ı) açıklayarak şöyle buyurmaktadır: "Tarık'ın ne olduğunu ne bildirdi sana? O delip, geçen yıldızdır" buyruğundaki: "Delip, geçen;" aydınlatan, aydınlık saçan, demektir. "Parlak, delici bir alev" (Saffat, 10) buyruğunda da bu anlamda kullanılmıştır. "Aydınlattı, aydınlatır, aydınlatmak" ifadeleri aydınlatmayı anlatmak için kullanılır. (Buna göre) "delip geçmesi" onun aydınlatması, ışık saçması demektir. Araplar: "Ateşini aydınlat (alevlendir)" anlamında; (...) derler. Şair de şöyle demiştir: "İnsanlar onu (ününü) etrafa yaydılar, sanki o, Çalıçırpı ile yakılıp alevlendirilmiş yükseklerdeki bir ateş gibidir."

 

Mücahid: Delip geçen: Alev ve hararet saçan demektir. el-Kuşeyri dedi ki: Çoğunluk "Tarık" ve "Sakıb"ın kendileriyle genel anlamın kastedildiği -Mücahid'den de zikrettiğimiz gibi- bir cins ismi olduğu kanaatindedir.

 

"Tarık'ın ne olduğunu ne bildirdi sana?" buyruğu da kendisine and içilen bu varlıkların şanının büyüklüğüne işaret etmek içindir.

 

Süfyan dedi ki: Kur'an-ı Kerim'de: "Sana ne bildirdi?" diye varid olmuş herbir hususu ona (Peygambere) haber vermiştir. "Sen nerden bileceksin" diye soru sorulmuş herbir şey de ona (Peygambere) bildirilmemiştir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tarık 4

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR