ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ABESE

17

/

23

 

قُتِلَ الْإِنسَانُ مَا أَكْفَرَهُ {17} مِنْ أَيِّ شَيْءٍ خَلَقَهُ {18} مِن نُّطْفَةٍ خَلَقَهُ فَقَدَّرَهُ {19} ثُمَّ السَّبِيلَ يَسَّرَهُ {20} ثُمَّ أَمَاتَهُ فَأَقْبَرَهُ {21} ثُمَّ إِذَا شَاء أَنشَرَهُ {22} كَلَّا لَمَّا يَقْضِ مَا أَمَرَهُ {23}

 

17. Kahrolası o insan! Ne kadar da nankördür o!

18. Kendisini hangi şeyden yarattı?

19. Bir nutfeden; yarattı da onu takdir etti.

20. Sonra yolu kolaylaştırdı,

21. Sonra onu öldürüp, kabre koydu.

22. Sonra da ne zaman dilerse onu tekrar diriltecek.

23. Hayır! O kendisine emrettiğini yerine getirmemiştir.

 

"Kahrolası o insan! Ne kadar da nankördür o!" buyruğundaki: "Kahrolası"; ona lanet edildi, anlamındadır. Azab olundu, diye de açıklanmıştır.

 

İnsan'dan kasıt kafirdir.

 

el-A'meş, Mücahid'den şöyle dediğini rivayet etmektedir: Kur'an-ı Kerim'de:

"Kahrolası o insan" buyruğun geçtiği her yerde kastedilen kafirdir,

 

ed-Dahhak, İbn Abbas'tan şöyle dediğini rivayet etmektedir: Ayet Ebu Leheb'in oğlu Utbe hakkında inmiştir, önce iman etmişti, fakat "Andolsun yıldıza ... " (en-Necm, 1) buyruğu nazil olunca, irtidad etti ve: "en-Necm" dışında Kur'an'ın tümüne iman ettim, dedi. Şanı Yüce Allah da onun hakkında: "Kahrolası o insan" buyruğunu indirdi. Yani Utbe, Kur'an'ı inkar ettiğinden dolayı Utbe'ye lanet edildi. Resulullah (s.a.v.) da ona beddua ederek: "Allah'un, sen ona el-Gadıra arslanını musallat et" dedi. Hemen Şam'a doğru bir ticaret maksadı ile çıkıp gitti. el-Gadıra denilen yere varınca, Peygamber (s.a.v.)'ın bedduasını hatırladı. Beraberindekilere eğer canlı olarak sabahı ederse bin dinar vermeyi vaadetti. Bunun üzerine onu arkadaşların ortasına aldılar, eşyalarını etrafında dizdiler, Onlar bu halde iken arslan geldi, Eşyalara yaklaşınca atıldı ve hemen Utbe'nin üzerine çıktı. onu paramparça etti, Babası ise onun için ağlamış, ağıt yakmış ve şöyle demişti: Muhammed, her ne dediyse mutlaka oluyor.

 

Ebu Salih, İbn Abbas'ın: "Ne kadar da nankördür o!" buyruğunu: Onu nankörlüğe iten ne oldu, diye açıkladığını rivayet etmiştir.

 

Buradaki: "Ne kadar da" lafzının teaccüb (hayret ve şaşkınlık) için olduğu da söylenmiştir (mealde olduğu gibi), Araplar, bir şeye hayret edecek olurlarsa: Allah kahretsinonu, ne kadar da güzeldir, Allah rezil etsin onu ne kadar da zalimdir! demek adetleridir. Buyruğun anlamı şudur: Bundan sonra sözünü edeceğimiz bütün bu hususlara rağmeninsanın kafir (ve nankör) olmasına hayret ediniz,

 

Şöyle de açıklanmıştır: Yüce Allah'ın kendisine iyiliklerinin çokluğunu bilmesine rağmen Allah'ı inkar etmeye, nimetlerine karşı nankörlük etmeye ne itti onu? Bu da teaccüb anlamını ifade eder.

 

İbn Cüreyc dedi ki: Onun küfrü (ve nankörlüğü) ne kadar da ileridir, demektir.

 

Buradaki; ''Ne" lafzının soru edatı olduğu da söylenmiştir. Yani onu küfre (ve nankörlüğe) iten nedir? Buna göre bu, azar anlamını ihtiva eden bir sorudur. Bu edatın hem teaccüb anlamını ifade etme, hem de ''Ne" anlamını ifade etme ihtimali vardır. O takdirde de soru edatı Olur.

 

"Kendisini hangi şeyden yarattı?" Allah, bu kafiri neden yarattı ki o da büyüklük taslamaktadırı Yani onun yaratılışından dolayı siz de hayret ediniz.

 

"Bir nutfeden" yani hakir, değersiz, cansız, basit bir sudan "yarattı." O halde niçin kendisi hakkında yanlış kanaate kapılmaktadır? el-Hasen dedi ki:

 

İki defa küçük abdestin bozulduğu yoldan çıkan bir kimse nasıl olur da büyüklenir?

" ... da onu" annesinin karnında "takdir etti."

 

ed-Dahhak da İbn Abbas'tan böylece rivayet etmiştir; Yani onun ellerini, ayaklarını, gözlerini ve diğer organlarını, güzellik ve çirkinliğini, uzunluk ve kısalığını, bahtiyarlık ve bedbahtlığını takdir buyurdu.

 

"Onu takdir etti" buyruğunun onu bütün azalarını yerli yerince, mükemmel bir şekilde yarattı, anlamında olduğu da söylenmiştir. Yüce Allah'ın şu buyruğunda olduğu gibi: "Seni önce topraktan, sonra da bir damla sudan yaratan, sonra da seni tam bir adam yapan (Allah)'a kafir mi oldun?" (el-Kehf, 37)

 

Yine Yüce Allah, şöyle buyurmaktadır: "O ki seni yarattı, herbir şeyini yerli yerince koydu." (el-İnfitar, 7)

 

"Onu takdir etti" buyruğunun bir halden bir hale, önce nutfeden sonra alakaya daha sonra hilkati tamamlanıncaya kadar merhale merhale onu var etti, diye de açıklanmıştır.

"Sonra yolu kolaylaştırdı" buyruğu hakkında İbn Abbas, Ata, Katade, essüddi ve Mukatil'in yaptıkları rivayete göre, şöyle demiştir: Annesinin karnından çıkmasını kolaylaştırdı.

 

Mücahid dedi ki: Hayır ve şer yollarını izlemeyi kolaylaştırdı, yani ona bu hususları açıkladı. Bunun delili de Yüce Allah'ın şu buyruklarıdır: "Gerçekten Biz, ona yolu gösterdik." (el-İnsan, 3); "Ve Biz, ona iki de yol gösterdik." (el-Beled, 10) el-Hasen, Ata ve Ebu Salih'in kendisinden yaptığı bir rivayete göre, yine İbn Abbas da böyle demişlerdir.

 

Yine Mücahid'den de şöyle dediği nakledilmiştir: Mutluluk ve bedbahtlık yolunu (kolaylaştırdı.) İbn Zeyd İslamın yolunu ... diye açıklamıştır. Ebu Bekr b. Tahir dedi ki: Herkese ne için yaratılmışsa onu kolaylaştırdı ve onun hakkında onu takdir buyurdu. Delili de Peygamber (s.a.v.)'ın: "Siz amel ediniz, Herkes ne için yaratılmışsa onun için kendisine kolaylık verilir" buyruğudur.

 

"Sonra onu öldürüp, kabre koydu." Ona ikram olsun diye içinde gömüleceği bir kabir var etti, Onu kuşların ve diğer yırtıcı hayvanların yemesine imkan verecek şekilde yerin üzerinde atılıp, terkedilen bir varlık noktasına düşürmedi, Bu açıklamayı el-Ferra yapmıştır.

 

Ebu Ubeyde dedi ki: "Onu kabre koydu" ona bir kabir takdir etti ve kabre gömülmesini emretti, demektir. Ebu Ubeyde dedi ki: Ömer b. Hubeyre, Salih b. Abdurrahman'ı öldürünce Temimoğulları onun huzuruna girerek: ''Salih'i bir kabre gömelim diye bize ver" dediler. O da: Onu size bırakıyorum, dedi.

 

Yüce Allah: "Onu kabre koy(dur)du" diye buyurmakla birlikte; (...) diye buyurmadı Çünkü (Bu ikinci şeklin ism-i faili olan): ''Bizzat kendi eliyle defneden şahıs" demektir. el-A'şa da şöyle demiştir: "Eğer bir ölüyü bağrına basacak olursa; O yaşar ve kabre defnedecek kimseye götürülmez,"

 

Ölüyü defnetmek halinde: "ölüyü kabirde defnettim" denilir. "Allah onu kabre gömülecek bir duruma getirdi ve ona bir kabir takdir etti" demektir, Araplar: "Devenin kuyruğunu kestim" Ve: "Allah onun soyunu kesti"; "öküzün boynunu kısalttım" ile ''Allah onu kessin"; "Filanı kovdum" ile ''Allah onu uzak kılsın, uzaklaştırsın" yani onu kovulup uzaklaştırılan bir kişi haline getirsin, derler

 

"Sonra da ne zaman dilerse onu tekrar diriltecek." ölümünden sonra ona hayat verecek,

"Onu tekrar diriltecek" buyruğu, genel olarak "elif" ile okunmuştur. Ebu Hayve, Nafi'den ve Şuayb b. Ebi Hamza'dan "elif'siz olarak: (...) diye okuduğunu rivayet etmektedir, bunların ikisi de aynı anlamda ve fasih iki söyleyiştir. ''Allah ölüyü diriltti" dendiği gibi: ''Onu diriltti" de denilir. el-A'şa da şöyle demiştir: Ta ki insanlar gördüklerinden ötürü Şu diril(til)en ölüye hayret doğrusu! desinler,"

 

"Hayır! O kendisine emrettiğini yerine getirmemiştir." buyruğu hakkında Mücahid ve Katade: "Yerine getirmemiştir" hiçbir kimse emrolunduğunu yerine getiremez, diye açıklamışlardır. İbn Abbas da şöyle demiş): "O kendisine emrettiğini yerine getirmemiştir." Adem'in sulbünde iken kendisinden alınan ahdi ve misakın gereğini yerine getirmemiştir,

 

Buradaki; "Hayır"ın bir azar ve bir vazgeçme emri olduğu söylenmiştir. Yani durum kafirin dediği gibi değildir, Çünkü kafire ölümden sonra diriltileceği haberi verildiği takdirde o şöyle der: "Eğer Rabbime döndürülürsem de şüphesiz benim için O'nun yanında iyilik vardır''(Fussilet, 50) Belki de ben emrolunduğumu eksiksiz yerine getirdim, diyecek bunun üzerine: Hayır, o hiçbir şeyi yerine getirmemiştir, Aksine o, Beni ve Resulümü inkar eden bir kafirdir, diye buyurmaktadır.

 

el-Hasen dedi ki: Yani gerçekten o yerine getirmemiştir; yani emrolunduğu şeylerin gereğini yapmamıştır

 

'' ...,me" lafzındaki (...); ifade için bir imad (telafuza dayanak teşkil eden zaid bir lafız)dır. Yüce Allah'ın: ''Allah'tan bir rahmet sayesinde" (Al-i İmran, 159) buyruğu ile: ''Az zaman sonra elbette pişman olacaklardır" (Mu'minun, 10) buyruklarında olduğu gibi.

 

İmam İbn Furek dedi ki: Yani hayır, Allah bu kafirin lehine, ona emretmiş olduğu imanı hükmetmiş (takdir etmiş) değildir. Aksine onun lehine hükmetmediği (takdir buyurmadığı) şeyleri ona emretmiştir.

 

İbnu'I-Enbari dedi ki: (Burada): "Hayır" üzerinde vakıf (duruş) güzel değildir (kabihtir), Buna karşılık; "Kendisine emrettiği" ile; ''Onu tekrar diriltecek" üzerinde vakıf güzel (ceyyid)dir. Buna göre; (...) burada "gerçek şu ki" anlamındadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Abese 24-32

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR