ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MÜZZEMMİL

8

 

وَاذْكُرِ اسْمَ رَبِّكَ وَتَبَتَّلْ إِلَيْهِ تَبْتِيلاً

 

8. Rabbinin ismini an ve yalnız O'na yöneldikçe yönel!

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Rabbinin Adını An!

2- Yalnızca Allah'a İbadete Yönelmek:

3- Dünya ile İlişkiyi Koparıp, Ruhbanlığa Yönelmek:

 

1- Rabbinin Adını An!

 

"Rabbinin ismini an!" Yani namaz ile birlikte öğülmeye değer akıbeti (sonucu) elde edebilmen için, O'nu güzel isimleri ile çağır, O'na dua et. Amelinle Rabbinin rızasını gözet, diye de açıklanmıştır. Sehl dedi ki: Namaza başladığın vakit "bismillahirrahmanirrahim" diye oku. Onu okumanın bereketi ile seni Rabbine ulaştıracak, onun dışındaki varlıklar ile ilişkini kopartacaktır.

 

Bir başka açıklama şöyledir: Vaad ve tehdidi halinde Rabbinin adını zikret ki, O'na İtaate daha çok yönelesin, O'na isyandan uzak kalasın.

 

el-Kelbi dedi ki: Rabbine -yani gündüzün- namaz kıl, demektir.

 

Derim ki: Bu, güzel bir açıklamadır. Çünkü Yüce Allah, geceyi sözkonusu ettikten sonra, gündüzü sözkonusu etmektedir. Gündüz de gece ile aynı bütünün iki parçasıdır. Nitekim Yüce Allah önceden de geçtiği üzere şöyle buyurmuştur: "İbret ve öğüt almak veya şükür etmek isteyenler için gece ve gündüzü birbiri ardınca getiren O'dur." (el-Furkan, 62)

 

2- Yalnızca Allah'a İbadete Yönelmek:

 

"Ve yalnız O'na yöneldikçe yönel!" buyruğunda geçen "et-tebettül" yalnızca Yüce Allah'a ibadete yönelmek demektir. Buyruk, sen ibadetinle yalnızca O'na yönel ve başkasını O'na ortak koşma demektir. (...): O şeyi kestim" demektir. "Onu kesin olarak (üç talakla) boşadı" ile; "Bu (sahibi ile) ilişkisi kesilmiş bir sadakadır" tabirleri de buradan gelmektedir.

 

Yani bunun artık sahibi ile ilişkisi kalmamıştır. Sahibinin onun üzerindeki mülkü tamamiyle kesilip, atılmıştır. Her şeyle ilişkisini koparıp, yalnızca Yüce Allah'a yönelmesi sebebiyle Meryem (aleyhisselam)'a "Meryem el-Betül" denilmesi de, buradan gelmektedir. Rahib'e insanlarla ilişkilerini koparıp, tek başına ibadete yöneldiği için "mütebettil" denilmesi de bundan dolayıdır. Şair şöyle demiştir: "Karanlık gecede karanlığı aydınlatır; sanki o İbadete çekilmiş rahibin gece karanlığında yaktığı bir kandilmiş gibi."

 

Hadiste de "tebettül" yasaklanmaktadır  ki bu da insanlardan ve topluluklardan uzaklaşmak, onlarla ilişkileri kesmek demektir.

 

Araplara göre bunun asıl anlamının "yalnızlık ve yalnız kalmak" olduğu söylenmiştir. Bu açıklamayı İbn Arafe yapmıştır. Ancak belirttiğimiz gerekçeler dolayısıyla birinci açıklama daha güçlüdür.

 

Şayet: Burada Yüce Allah niçin: (...) dediği halde: (...) dememiştir? diye sorulacak olursa, onaşöyle cevap verilir: Çünkü; (...)'ın anlamı, kendi kendisinin ilişkilerini kesen anlamındadır. Bu şekilde gelmesi ise ayetlerin sonlarındaki fasılalara riayet etmek içindir.

 

3- Dünya ile İlişkiyi Koparıp, Ruhbanlığa Yönelmek:

 

Daha önce el-Maide Süresi'nde Yüce Allah'ın: "Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı o en temiz ve en güzel şeyleri haram kılmayın" (el-Maide, 87) ayetinin tefsirinde (2. başlıkta) herşeyden ilişkisini kopararak ruhbanlık yolunu izleyen kimselerin bu davranışlarının hoş karşılanmadığına dair yeterli açıklamalar geçmiş bulunmaktadır.

 

(Ancak) İbnu'I-Arabi şöyle demektedir: Günümüzde insanların ahitlerine riayetleri kalmamış, güvenilirlikleri azalmış, dünya malını haram kaplamış bulunmaktadır. Bundan ötürü insanlardan uzak kalmak, onlarla içiçe olmaktan, bekar kalmak evlenmekten daha hayırlıdır. Ancak ayetin anlamı şöyledir: Sen putlardan, heykellerden ve Allah'tan başkasına ibadetten uzak kal! Mücahid de böyle demiştir. Ona göre buyruk: İbadeti Allah'a halis kıl, demektir. Buyruk ile dünya ile ilişkiyi kesmeyi kastetmiş değildir. Buna göre "tebettül" Kur'an-ı Kerim'de emredilmiş, sünnette ise nehyedilmiş bir şeyolmaktadır. Şu kadar var ki emrin taalluk ettiği husus ile yasağın taalluk ettiği husus birbirinden farklıdır. Bundan dolayı bu ikisi arasında bir çelişki yoktur. Peygamber ancak insanlara nelerin indirildiğini açıklamak üzere gönderilmiştir. O halde emrolunan tebettül (ilişkiyi kesmek) Allah'a ibadeti halis kılmak suretiyle yalnızca Allah'a yönelmektir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Halbuki onlar onun dininde ihlas sahibleri ... olarak Allah'a ibadet etmelerinden ... başkası ile emrolunmadılar." (el-Beyyine, 5) Yasaklanan "tebettül" ise evlenmeyi terketmek, manastırlarda ibadete çekilmek (rahiblik) hususunda hristiyanların izledikleri yolu izlemektir. Şu kadar var ki; zamanın fesada ereceği vakitlerde müslüman bir kimse için -dinini fitnelerden korumak üzere- dağların tepelerinde, yağmurun düştükleri yerleri arayıp bularak, arkalarından gideceği bir kaç koyun edinmesi onun için en hayırlı mal olacaktır .

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Müzzemmil 9-11

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR