ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NUH

10

/

12

فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّاراً {10}

يُرْسِلِ السَّمَاء عَلَيْكُم مِّدْرَاراً {11} وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَل لَّكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَل لَّكُمْ أَنْهَاراً {12}

 

10. "Arkasından: Rabbinizden mağfiret dileyin. Çünkü O, çok mağfiret edicidir, dedim.

11. "Böylece O, üzerinize semayı (yağmuru) bol bol salıverir.

12. "Mallarla, oğullarla size yardım eder, size bağlar, bahçeler verir ve sizin için nehirler akıtır."

 

Bu buyruklara dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Allah'tan Mağfiret Dilemek:

2- Mağfiret Dilemenin Bazı Mükafatları:

3- Mağfiret Dilemek Dünyada Rızkın Bollaşmasına Sebeptir:

 

1- Allah'tan Mağfiret Dilemek:

 

"Arkasından: Rabbinizden mağfiret dileyin." Yani imanınızı halis kılmak suretiyle geçmiş günahlarınız için O'ndan bağışlanma dileyin. "Çünkü O, çok mağfiret edicidir" ifadesi, tevbe etmeleri için onlara bir teşviktir.

 

Huzeyfe b. el-Yeman'ın rivayetine göre Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Mağfiret dilemek günahların silicisidir.''

 

el-Fudayl dedi ki: Kul: Allah'tan mağfiret dilerim, der. Bu, benim günahımı affet, onu görme, diye açıklanır.

 

2- Mağfiret Dilemenin Bazı Mükafatları:

 

"Böylece O, üzerinize semayı (yağmuru) bol bol salıverir" buyruğu, sema suyunu salıverir demektir. O halde bunda hazfedilmiş (su anlamındaki) bir lafız vardır. "Sema"nın yağmur anlamında olduğu da söylenmiştir. Yani üzerinize yağmuru gönderir, demektir. Şair de şöyle demektedir: "Sema (gökten yağan yağmur) bir kavmin toprağına düştü mü orada biz davarlarımızı otlatırız, isterse onlar kızsınlar."

 

"Bol bol" yağmuru pek çok demektir.

 

''Salıverir" lafzı emrin cevabı olarak cezm ile gelmiştir.

 

Mukatil dedi ki: Onlar uzun bir süre Nuh'u yalanlamaları dolayısıyla kırk yıl süreyle Allah onlara yağmur yağdırmadı ve kadınlarını kısırlaştırdı. Davarları ve ekinleri telef oldu. Nuh (a.s)'a gittiler ve ondan yardım ve imdad istediler. O da kendilerine: "Rabbinizden mağfiret dileyin, çünkü O çok mağfiret edicidir" dedi, Yani O, kendisine dönenlere hep böyle davranır. Daha sonra onları imana teşvik etmek üzere: "Böylece O üzerinize semayı (yağmuru) bol bol salıverir. Mallarla, oğullarla size yardım eder. Size bağlar, bahçeler verir ve sizin için nehirler akıtır" dedi.

 

Katade dedi ki: Allah'ın Peygamberi onların dünyaya karşı tutkun kimseler olduklarını bildiğinden ötürü onlara: "Haydi. Allah'a itaate koşunuz. Çünkü Allah'a itaat ile hem dünya, hem de ahiret elde edilir" demişti.

 

3- Mağfiret Dilemek Dünyada Rızkın Bollaşmasına Sebeptir:

 

Gerek bu ayet-i kerimede, gerekse Hüd Süresi'ndeki ayette (52, ayet-i kerimede) mağfiret dilemenin rızkın ve yağmurun indirilmesine sebep olacağına delil vardır.

 

eş-Şa'bi dedi ki; Ömer yağmur duasına çıktı. Geri dönünceye kadar mağfiret dilemekten başka bir şey yapmadı. Onlara yağmur yağdırılınca, yanında bulunanlar: Biz senin yağmur için dua ettiğini görmedik, dediler. O da: Ben kendisi sebebiyle yağmurun yağdırılması istenen semanın yağmur yağdırma sebeblerinin tümünü zikrederek yağmur talebinde bulundum dedikten sonra: "Rabbinizden mağfiret dileyin. Çünkü O, çok mağfiret edicidir. Böylece O üzerinize semayı (yağmuru) bol bol salıverir" buyruklarını okudu.

 

el-Evzai dedi ki: İnsanlar yağmur duası için çıktılar. BilaI b. Sa'd ayağa kalkarak, Allaha hamdu senada bulunduktan sonra dedi ki; Allah'ım, biz Senin: "İyilik edenlerin aleyhine bir yol yoktur" (Tevbe, 91) diye buyurduğunu duyduk. Bununla birlikte biz kötülük yaptığımızı ikrar ediyoruz. Acaba bizim gibilere mağfiret buyurur musun? Allah'ım, bizim günahlarımızı mağfiret buyur, bize merhamet eyle, bize yağmur yağdır, deyip ellerini kaldırdı, beraberinde bulunanlar da ellerini kaldırdılar. Ve onlara yağmur yağdırıldı.

İbn Subayh dedi ki: Bir kişi el-Hasen'e kuraklıktan şikayet etti. Ona: Allah'tan mağfiret dile, dedi. Bir diğeri ona fakirlikten şikayet etti, ona da: Allah'tan mağfiret dile, dedi. Bir başka kişi ona; Allah'a dua et de bana bir oğul ihsan etsin dedi, ona da: Allah'tan mağfiret dile, dedi, Bir başkası bahçesindeki kuraklıktan ona şikayet etti, ona da: Allah'tan mağfiret dile, dedi. Biz böyle demesinin sebebini ona sorduk, o da: Ben kendiliğimden bir şey söylemedim, çünkü Yüce Allah Nuh Suresi'nde: "Rabbinizden mağfiret dileyin. Çünkü O, çok mağfiret edicidir. Böylece O, üzerinize semayı (yağmuru) bol bol salıverir. Mallarla, oğullarla size yardımeder. Size bağlar, bahçeler verir ve sizin için nehirler akıtır" diye buyurmaktadır.

 

İstiğfarın nasıl yapılacağına dair açıklamalar ve bunun ihlas ve günahlardan vazgeçmek esası üzere yapılacağına dair açıklamalar, daha önceden Al-i İmran Süresi'nde (17. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır. Esasen bu, mağfiret duasının kabul edilmesinin esasını teşkil eder,

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nuh 13-14

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR