ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HAKKA

18

 

يَوْمَئِذٍ تُعْرَضُونَ لَا تَخْفَى مِنكُمْ خَافِيَةٌ

 

18. O günde -hiçbir şeyiniz gizli kalmaksızın- arzolunursunuz.

 

"O günde" Allah'a ''....arzolunursunuz." Buna delil de Yüce Allah'ın: "Saf halinde Rabbine arzedilecekler" (el-Kehf, 48) buyruğudur.

 

Bu arz, daha önce Allah'ın bilmediği bir şeyi bu yolla öğreneceği bir arz değildir. Bunun anlamı hesaba çekmek ve amellerinin karşılığının verilmesi maksadı ile, onların cezalarını çekecekleri amelleri takrir etmek (söylemek ve itiraf ettirmek)dir. el-Hasen'in, Ebu Hureyre'den rivayetine göre o şöyle demiştir: Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "İnsanlar kıyamet gününde üç defa arzolunacaklardır. Bunların ikisinde tartışma ve mazeretler ileri sürülecek. İkincisinde ise; işte o vakit sahifeler uçuşarak, ellere ulaşacak, kimisi amel defterini sağ eliyle alacak, kimisi sol eliyle alacaktır." Bu hadisi Tirmizı rivayet etmiş ve şöyle demiştir: Hadis el-Hasen'in Ebu Hureyre'den hadis dinlememiş olması açısından sahih değildir.

 

"Hiçbir şeyiniz gizli kalmaksızın" yani O bütün amellerinizi, amellerinizle ilgili herşeyi bilendir. Buna göre; ''Gizli (olan) bir şey": ''Gizli şey" anlamındadır. Onların amellerinden gizleyip sakladıkları şey demektir. Bu açıklamayı İbn Şecere yapmıştır.

 

Hiçbir insan ona gizli kalmaz yani hesaba çekilmeyecek bir insan kalmayacaktır, diye de açıklanmıştır.

 

Abdullah b. Amr b. el-As dedi ki: Kafir mü'minden, iyi günahkardan gizli (ayırdedilmeksizin) kalmaz. Sizin hiçbir avretiniz dahi örtülmez, gizlenmez. diye de açıklanmıştır. Nitekim Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "İnsanlar çıplak ve elbisesiz olarak haşredileceklerdir..''

 

Asım dışında Kufeliler: "Gizli kalmaksızın" anlamı verilen lafzı "ye" ile: (...) diye okumuşlardır. Çünkü: "Gizli bir şey" lafzının müennesliği hakiki değildir. Yüce Allah'ın: ''O zulmedenleri ise korkunç bir ses yakaladı" (Hud, 67) buyruğu da buna benzemektedir. Bu okuyuşu Ebu Ubeyd tercih etmiştir. Çünkü fiil ile müennes olan isim arasına car ve mecrur girmiştir.

 

Diğerleri ise "te" ile okumuştur. Ebu Hatim bu okuyuşu -"gizli bir şey" anlamındaki lafzın müennesliği dolayısıyla- tercih etmiştir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hakka 19-34

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR