ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

KALEM

48

 

فَاصْبِرْ لِحُكْمِ رَبِّكَ وَلَا تَكُن كَصَاحِبِ الْحُوتِ إِذْ نَادَى وَهُوَ مَكْظُومٌ

 

48. Artık Rabbinin hükmüne sabret ve o balık sahibi gibi olma. Hani o gamla dolu dolu dua etmişti.

 

"Artık Rabbinin hükmüne" O'nun kaza ve takdirine "sabret!" Burada hüküm, kaza (ve takdir) demektir. Şöyle de açıklanmıştır: Rabbinin sana yüklediği risaletini tebliğ etme hükmünü yerine getirmek üzere sabret, sebat göster.

 

İbn Bahr dedi ki: Rabbinin yardımı gelinceye kadar sabret.

 

Katade: Acele etme ve (acelecilik ederek Rabbini) gazaplandırma! Sana yardımın gelmesi kaçınılmaz bir şeydir.

 

Buyruğun "cihadı emreden" kılıç ayeti ile nesholduğu da söylenmiştir.

 

"Ve o balık sahibi" Yunus (a.s) "gibi olma." Yani gazap etmekte tahammül edemeyip acelecilik etmekte ona benzeme!

 

Katade dedi ki: Yüce Allah Peygamberini (salat ve selam ona) teselli etmekte, ona sabır göstermesini ve balık sahibi gibi acele etmemesini emretmektedir. Ona dair haberlerin geçtiği Yunus Süresi'nde (98. ayetin tefsirinde), el-Enbiya Süresi'nde (87-88. ayetlerin tefsirinde) ve Saffat Süresi'nde (139-144. ayetlerin tefsirinde) geçtiği gibi.

"Zu: Sahip" lafzı ve "sahip" ile izafet yapılması arasındaki fark, Yunus Süresi'nde geçmiş bulunmaktadır. Tekrarlamanın anlamı yoktur.

 

"Hani o gamla dolu dolu dua etmişti." Yani balığın karnında iken: "Senden başka ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben zulmedenlerden oldum." (el-Enbiya, 87) diye dua etmişti.

 

"Gamla dolu dolu" buyruğu keder (gam) ile dolu dolu, demektir. üzüntü (kerb) diye de açıklanmıştır. Birincisi İbn Abbas ve Mücahid'in, ikincisi Ata ve Ebu Malik'in görüşüdür.

 

el-Maverdi dedi ki: Aralarındaki farka gelince: gam kalpte, üzüntü (kerb) ise nefeste olur.

 

Bunun mahbus anlamında olduğu da söylenmiştir. Çünkü: ''Hapsetmek" demektir. "Filan kişi öfkesini hapsetti (yuttu)" tabiri de buradan gelmektedir. Bu açıklamayı da İbn Bahr yapmıştır.

 

Bunun; nefesinin geçtiği yeri (kazm) yakalanmış, sıkılmış anlamında olduğu da söylenmiştir ki bu açıklamayı da el-Müberred yapmıştır. Bu ve daha başka açıklamalar bundan önce Yusuf Süresi'nde (84, ayet, 3. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Kalem 49-50

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR