ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TALAK

7

لِيُنفِقْ ذُو سَعَةٍ مِّن سَعَتِهِ وَمَن قُدِرَ عَلَيْهِ رِزْقُهُ فَلْيُنفِقْ مِمَّا آتَاهُ اللَّهُ لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً إِلَّا مَا آتَاهَا سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْراً

 

7. Bolluk içinde olan bolluğuna uygun nafaka versin. Rızkı kendisine daraltılan kimse de Allah'ın kendisine verdiğinden infak etsin. Allah hiçbir kimseye ona verdiğinden başkasını yüklemez. Allah güçlüğün arkasından kolaylık ihsan eder.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı dört başlık halinde sunacağız:

 

1- Kocanın Sağlamakla Yükümlü Olduğu Nafakanın Ölçüsü ve Tespiti:

2- Çocuğa Verilecek Nafaka Miktarı ve İslam Devletinde çocuğun Nafakası:

3- Çocuğun Nafakası Babasına Aittir:

4- Mükellefiyet İmkana Göredir ve Zorluktan Sonra Kolaylık Vardır:

 

1- Kocanın Sağlamakla Yükümlü Olduğu Nafakanın Ölçüsü ve Tespiti:

 

"Nafaka versin" buyruğu. koca hanımına ve küçük çocuğuna, bolluğuna göre nafaka versin ki; eğer kendisi bolluk içerisinde ise onlara da bolluk sağlamış olsun, Fakir olan ise fakirliğine göre nafaka versin, demektir.

 

Buna göre nafaka, nafakayı sağlayanın haline ve kendisine nafaka verilecek olanın ihtiyacına göre hayatta adeten görülene uygun ictihad ile tesbit edilir. Müfti (bu hususta fetvayı verecek olan) önce kendisine nafaka verilecek olanın ihtiyaç miktarını göz önünde bulundurur, sonra da nafakayı vermekle yükümlü olanın haline bakar. Eğer hali bunu kaldırabiliyor ise o miktarda nafaka vermesini hükme bağlar. Şayet nafaka alacak olanın ihtiyacını karşılamaya durumu elverişli değil ise, onafakayı karşılayabilecek miktara çeker.

 

İmam Şafii -Allah ondan razı ol.sun- ve mezhebine mensub ilim adamları şöyle demişlerdir: Nafaka miktarı ve sınırı bellidir. Herhangi bir hakim ya da bir müftinin bu hususta içtihadı sözkonusu değildir. Nafakanın miktarı sadece kocanın zenginlik ya da fakirlik haline göre tesbit edilir. Hanımının haline ve ona yetecek miktara itibar edilmez, Onlar derler ki: Buna göre bekçinin kızına verilmesi icab eden nafaka ne ise halifenin kızına da o kadarının verilmesi icab eder. Eğer koca varlıklı birisi ise iki mud, orta halli birisi ise birbuçuk mud, eğer darlık içinde olan birisi ise bir mud vermelidir. Buna da Yüce Allah'ın: "Bolluk içinde olan bolluğuna uygun nafaka versin ... " buyruğunu delil göstermişlerdir. Buyruk görüldüğü gibi kocanın bolluk ya da darlık içerisinde oluşunu göz önünde bulundurmuş, kadının haline itibar etmemiştir. Çünkü hakim tarafından olsun, başkası tarafından olsun kadına yetecek miktarın ne olduğunu bilme imkanı bulunmadığından ona itibar edilmez, Bunu göz önünde bulundurmak anlaşmazlığa götürür. Zira koca kadının kendisine yetecek miktardan fazlasını almaya çalıştığını iddia ederken, kadın istediği miktarın kendisine yetecek kadar olduğunu iddia edecektir. O bakımdan biz bu anlaşmazlığı ortadan kaldırmak için nafakanın miktarının belli olduğunu benimsemiş bulunuyoruz, Onlara göre bu hususta asıl dayanak önceden de belirttiğimiz gibi Yüce Allah'ın: "Bolluk içinde olan bolluğuna uygun nafaka versin" buyruğu ile "Eli geniş olan kendi halince, fakir olanınız da kendi halince ... " (Bakara, 236) buyruğudur.

 

Buna cevap şudur: Bu ayet-i kerime zengin ile fakirin vereceği nafaka arasında fark olduğundan ve kocanın darlık ve bolluk içerisinde oluşuna göre farklılık göstereceğinden başka bir mana ihtiva etmiyor. Bu açıkça kabul edilen bir husustur. Hiçbir şekilde hanımın durumuna itibar edilmemesine gelince, burada böyle bir şeyden sözedilmiyor. Ayrıca Yüce Allah: "O kadınların maruf bir şekilde yiyeceği ve giyeceği (çocuğun) babasına aittir." (el-Bakara, 233) diye buyurmaktadır. Bu da her ikisi (erkek ve hanımın) hakkında marufu esas almayı gerektirmektedir. Çünkü bu hususta onlardan herhangi birisine has bir ifade taşımamaktadır. Zengin ve varlıklı bir kadına yetecek bir miktarın, fakir kadının nafakası gibi olması ise maruf kabul edilemez. Nitekim Rasülullah (s.a.v.) Hind'e: "Sana ve çocuğuna yetecek kadarını maruf ile al!'' diye buyurmuş ve ona yetecek miktarı göz önünde bulundurmasını söylemiştir. Çünkü Ebu Süfyan'ın bolluk içerisinde olduğunu ve hanımının talebi ile nafakayı sağlamakla yükümlü olduğunu tesbit etmiş, buna karşılık sana yetecek olan miktar muteber değildir, senin alabileceğin miktar belli ve tesbit edilmiştir, demeyerek onun için yeterli miktarı gözönünde bulundurmasını söylemiş, ayrıca bunu belli bir miktara bağlı kılmamıştır.

 

Diğer taraftan onların (Şafiilerin) sözünü ettikleri sınırlı ve belli miktarın tevkıfe (konu ile ilgili şer'i bir delile) ihtiyacı vardır. Ayet-i kerime ise bunu gerektirmemektedir.

 

2- çocuğa Verilecek Nafaka Miktarı ve İslam Devletinde çocuğun Nafakası:

 

Rivayete göre Ömer (r.a) küçük çocuğa yüz dirhem maaş, Osman (r.a) da elli dirhem maaş tesbit etmiştir. ibnu'l-Arabı der ki: Bu farklılığın zaman farkı dolayısıyla yahuttagıdaların ve giyeceklerin fiyatlarındaki farklılığa göre değişmiş olma ihtimali vardır. Muhammed b. Hilal el-Müzeni şöyle demektedir: Bana babamın ve babaannemin anlattığına göre babaannem Osman (r.a)'ın yanına gider gelirdi. Bir seferinde onu bulamayınca hanımına: Ne diye filan kadını göremiyorum? diye sormuş, hanunı: Ey Mü'minlerin emiri bu gece doğum yaptı, demiş. Bunun üzerine ona elli dirhem ve (oğlunu) başından aşağı örtecek bir elbise gönderdikten sonra şunları söylemiş: İşte bu oğlunun maaşı, bu da onun giyeceğidir. üzerinden bir sene geçti mi ona vereceğimiz maaşı yüz dirheme yükselteceğiz.

 

Ali (r.a)'a yola bırakılmış bir çocuk getirildi Ona yüz dirhem maaş bağladı.

İbnu'I-Arabi dedi ki: Sütten kesilmeden önce verilen bu maaş, ilim adamlarının hakkında ihtilaf ettiği hususlardandır. Kimisi bunu ınüstehab görmüştür. Çünkü bu ayetin hükmü çerçevesine girmektedir. Kimisi de çocuğun yeni ortaya çıkan ihtiyaçları ve bakımının oldukça külfetli olması dolayısıyla vacib olduğu görüşündedir. Ben de bu görüşteyim. Şu kadar var ki: doğum esnasındaki hali ile sütten kesilmesi sırasındaki haline göre bunun miktarı farklılık arzeder. Süfyan b. Vehh'in rivayetine göre; Ömer bir eline mud denilen ağırlık Ölçüsünü, bir eline de kıst denilen Ölçeği alıp: Ben her müsIüman kişiye her ay iki mud buğday, iki kıst sirke ve iki kıst zeytinyağının verilmesini tesbit ediyorum başkaları da şunu eklemektedir: Dedi ki: İşte biz sizin her ay maaşlarınızı ve maişetlerinizi tesbit edip, ulaştırıyoruz. Kim bunları eksiltecek olursa, Allah ona şunları şunları yapsın, diyerek ona beddua etti.

 

Ebu'd-Derda dedi ki: Ömer (r.a)'ın Muhammed (s.a.v.)'in ümmeti arasında sünnet haline getirdiği nice hidayete ulaştırıcı ve dosdoğru sünneti vardır.

 

Mud ve kıst yiyecek ve katıklarda Şam ölçekleridir. Bir başka örf onların yerine geçerek bunlar kullanılmaz olmuştur. Muddun yerine "keylece" kullanılmıştır. Kıst'ın yerine ise "keyl" kullanılır olmuştur. Fakat bize göre bunların miktarı buğdayda iki çeyrek, katıklarda ise sekizde ikidir. Giyecek ise adete göre gömlek, pantolon ve kışın cübbe, kisa, izar ve hasirdir. Aslolan budur, durumlara ve adete göre artış gösterebilir.

 

3- çocuğun Nafakası Babasına Aittir:

 

Bu ayet-i kerime çocuğun nafakasının anneye değil, sadece babaya düştüğünün (vacib olduğunun) asli dayanağıdır. Bu hususta Muhammed b. el-Mevvaz muhalefet ederek şöyle demektedir: Nafaka miras miktarlarına göre anne ve babanın ikisine de düşer.

 

İbnu'l-Arabi dedi ki: Muhammed, bununla belki de babanın olmaması halinde anneye düşeceğini kastetmiş olabilir.

 

Buhari'de Peygamber (s.a.v.)'den şöyle dediği Zikredilmektedir: "Kadın sana: Bana ya infak et ya beni boşa der, köle sana: Ya bana infak et yahut benim ücretle çalışmama müsaade et, der. Oğlun sana: Sen bana infak et, beni kime terkedeceksin, der.

 

Böylelikle Kur'an ve sünnet birbirini pekiştirmekte ve aynı yolda, aynı şer'ı hükümleri dile getirmektedir.

 

4- Mükellefiyet İmkana Göredir ve Zorluktan Sonra Kolaylık Vardır:

 

"Allah hiçbir kimseye ona verdiğinden başkasını Yüklemez." Yani Yüce Allah zengini yükümlü tuttuğu gibi, fakiri de aynı şekilde yükümlü tutmaz.

 

"Allah güçlüğün arkasından kolaylık ihsan eder." Darlıktan sonra Zenginlik, sıkıntıdan sonra bolluk ve rahatlık ihsan eder.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Talak 8-11

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR