ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MÜCADELE

13

أَأَشْفَقْتُمْ أَن تُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيْ نَجْوَاكُمْ صَدَقَاتٍ فَإِذْ لَمْ تَفْعَلُوا وَتَابَ اللَّهُ عَلَيْكُمْ فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَاللَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

 

13. Yoksa gizli konuşmanızdan önce sadakalar vermekten korktunuz mu? Madem ki yapmadınız -ki Allah tevbenizi kabul etmiş bulunuyor- O halde namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, Allah'a ve Resulüne itaat edin. Allah her yaptığınızdan haberdardır.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Bu Ayet, Bir Önceki Ayeti Ne Kadar Bir Süre Zarfında Neshetmiştir:

2- ibadet Emri ile Amel Etmeden Önce Neshedilmesi:

 

1- Bu Ayet, Bir Önceki Ayeti Ne Kadar Bir Süre Zarfında Neshetmiştir:

 

Yüce Allah'ın: "Yoksa ... korktunuz mu" buyruğu takrir (söyletmek) anlamında bir istifhamdır. İbn Abbas dedi ki: Sadaka vermekten yana cimrilik mi ettiniz diye açıklamıştır. Korktunuzmu diye de açıklanmıştır. Çünkü: ''Hoşlanılmayan şeyden korkmak" demektir. Siz sadaka vermek hususunda korkuya kapıldınız, cimrilik ettiniz ve bu size ağır geldi, demektir.

 

"Gizli konuşmanızdan önce sadakalar vermekten ... " buyruğu hakkında Mukatil b. Hayyan dedi ki: Bu husus on gece (gün) devam etti, sonra nesholdu. el-Kelbi dedi ki: Bu sadece bir gece (gün) sürdü. İbn Abbas da şöyle dedi: Bu ancak bir günün kısacık bir anı böylece kaldı, sonunda neshedildi. Katade de böyle demiştir.

Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

2- ibadet Emri ile Amel Etmeden Önce Neshedilmesi:

 

"Madem ki yapmadınız -ki Allah tevbenizi kabul etmiş bulunuyor.-" Yani Allah bu hükmü neshetmiş bulunuyor. Bu da sadaka olarak verecek bir şeyler bulan kimselere bir hitabtır.

 

"O halde namazı dosdoğru kılın, zekatı verin." Buna göre zekatın farziyeti bu sadakayı neshetmiştir. Bu da fiilen uygulamadan önce nesh olabileceğine delildir. Ali (r.a)'dan gelen rivayet ise zayıftır. Çünkü Yüce Allah: "Madem ki yapmadınız" diye buyurmaktadır. Bu herhangi bir kimsenin, herhangi bir şeyi tasadduk etmediğine delildir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

"Allah'a" farz kıldığı hususlarda "ve Rasülüne" sünnetlerinde "itaat edin. Allah her yaptığınızdan haberdardır."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Mücadele 14-16

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR