ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

RAHMAN

70

/

71

 

فِيهِنَّ خَيْرَاتٌ حِسَانٌ {70}

 فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ {71}

 

70. İçlerinde güzel huylu, güzel yüzlüler vardır.

71. O halde; Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?

 

Yüce Allah: "İçlerinde güzel huylu, güzel yüzlüler vardır" buyruğu ile ilgili açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Güzel Huylu Huriler:

2- Cennette Huriler mi Daha Güzeldir, Yoksa Dünya Kadınları mı?:

 

1- Güzel Huylu Huriler:

 

Yüce Allah'ın: "İçlerinde güzel huylu, güzel yüzlüler vardır" buyruğunda kadınları kastetmektedir.

 

"Güzel huylular" lafzının tekili: (...) şeklinde olup, hayırlı kadınlar anlamındadır. Bunun: "Çokça hayırlı kadınlar" anlamında olup sonradan şeddesinin hafifletildiği de söylenmiştir. "Kolay" ile "Yumuşak" kelimeleri gibi.

 

İbnu'l-Mubarek dedi ki: Bize el-Evzai, Hassan b. Atiyye'den anlattı. O Said b. Amir'den şöyle dediğini nakletti: Eğer "güzel huylu, güzel yüzlüler"den bir tanesi semadan görünecek olursa, semayı aydınlatır. Yüzünün aydınlığı güneşin ve ayın parlaklığını örter. Bu güzel huylulardan birisinin başındaki örtü dünyadan ve dünyadaki herşeyden daha hayırlıdır.

 

"Güzel yüzlü" yaratılışları güzel anlamındadır. Yüce Allah: "Güzel yüzlü" dediğine göre onların güzelliklerini kim anlatabilir?

 

ez-Zühri ve Katade dedi ki: "Güzel huylular" onların huy ve ahlaklarını "güzel yüzlüler" de yüzlerinin güzelliklerini ifade etmektedir. Bu açıklama Peygamber (s.a.v.)'dan Um Seleme yoluyla gelen bir hadiste de rivayet edilmiştir.

 

Ebu Salih dedi ki: Çünkü onlar el değmemiş bakirelerdir.

 

Katade, İbn es-Semeyka, Ebu Reca el-Utaridi ve Bekr b. Habıb es-Sehmi aslına uygun olarak şeddeli bir şekilde: "Güzel huylular" diye okumuşlardır.

 

Bir açıklamaya göre: "Güzel huylular" (...): Hayr"ın çoğulu olup hayırlı hanımlar anlamındadır. Seçkin hanımlar anlamına geldiği de söylenmiştir.

 

et-Tirmizi (el-Hakim) de şöyle demiştir: O halde: "Güzel huylular" Yüce Allah'ın seçtiği ve kendi seçimi ile eşsiz bir şekilde yarattığı kadınlar demektir. Çünkü Allah'ın seçmesi insanların seçmesine benzemez. Daha sonra da "güzel yüzlüler" diye buyurmakta ve onları güzellikle nitelendirmektedir. O güzel yaratıcı herhangi bir şeyi "güzel olmakla" nitelendirecek olursa, artık onu var git sen düşün. Daha önce sözkonusu edilen iki cennette bulunanları da "gözleriniyanlız eşlerine dikmişler"(56. ayet) diye ve "onlar sankiyakut ve mercandır"(58. ayet) diye nitelendirmiştir. Şimdi Allah tarafından seçilmiş olan hayırlı (güzel huylu) huri ile gözlerini yanlızca eşine dikmişler arasındaki büyük farka bir bak. Hadiste de şöyle denilmiştir: "Huru'l-İyn" birbirleriyle el ele tutuşur ve mahlukatın daha güzelini asla duymadığı, bizim de benzerini asla duymadığımız güzel seslerle şarkı söylerler (ve derler ki): "Biz hoşnut olanlarız, asla kızıp öfkelenmeyiz. Biz (evlerinde) kalanlarız, asla göçüp gitmeyiz. Biz ebedi olanlarız, asla ölmeyiz. Biz nimetler içerisinde olanlarız, asla yoksul düşmeyiz. Biz güzel huylu, güzel yüzlüleriz. üstün ve değerli kocaların sevgili eşleriyiz.''

 

Tirmizi de bunu bu manada Ali (r.a) yoluyla gelen bir hadis olarak rivayet etmiştir. Aişe (r.anha) dedi ki: Huru'l-iyn bu sözleri söylediği vakit, dünya ehlinden olan mü'min kadınlar onlara şöyle cevap verirler: Bizler namaz kılan kadınlarız, siz ise kılmadınız. Bizler oruç tutan kadınlarız, siz tutmadınız. Bizler abdest alan kadınlarız, siz abdest almadınız. Bizler bolca sadaka veren kadınlarız, siz sadaka vermediniz. Aişe (r.anha) dedi ki; Allah'a andolsun bu sözleriyle onları susturacaklardır.

 

2- Cennette Huriler mi Daha Güzeldir, Yoksa Dünya Kadınları mı?:

 

Huriler mi yoksa Ademoğullarının kızları mı daha güzel ve daha göz alıcıdırlar hususunda görüş ayrılığı vardır. Kur'an ve sünnette nitelikleri zikredildiğinden ötürü hurilerdir denilmiştir. Ayrıca Peygamber (s.a.v.)'ın cenaze namazında ölen kimseye yaptığı şu dua da bunu göstermektedir: "Ve ona kendi hanımından daha hayırlı bir eş ver.''

 

Ademoğulları kadınlarının huru'l-iynden yetmişbin kat daha üstün oldukları söylenmiş ve bu (Hz. Peygambere kadar ulaşan) merfu bir rivayet olarak zikredilmiştir.

 

İbnu'l-Mubarek şunu zikretmektedir; Bize Rişdin haber verdi. O İbn En'um'dan, o Hibban'dan, o İbn Ebi Cebele'den rivayetle dedi ki; Dünya kadınlarından cennete girenler dünyada işledikleri amelleri sebebiyle huru'l-İyne üstün kılınacaklardır.

 

Yine şöyle denilmiştir; Kur'an-ı Kerim'de sözü edilen huriler peygamberlerin ve müminlerin hanımları olan mümin kadınlardır. Bunlar ahirette en güzel bir surette yaratılacaklardır. Bu açıklamayı Hasan-ı Basri yapmıştır.

 

Ancak meşhur olan görüş hurilerin dünya kadınlarından olmadıkları ve bunların cennette yaratılmış hanımlar olduklarıdır. Çünkü Yüce Allah: "Bunlardan önce onlara ne bir insan, ne de bir cin dokunmuştur. "(56 ve 74. ayetler) diye buyurmaktadır. Dünya ehli kadınlarının çoğunluğuna ise el değmiştir. Diğer taraftan Peygamber (s.a.v.) da şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz cennetteki (dünyalı) sakinlerin en azı kadınlardır." Dolayısıyla erkeklerden herbirisine bir kadın isabet etmeyeceğinden, onların hepsine huru'l-iyni vaadetmiştir. Böylelikle hurilerin dünya kadınlarından olmadığı sabit olmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Rahman 72-75

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR