ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

RAHMAN

48

/

51

ذَوَاتَا أَفْنَانٍ {48}

 فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ {49}

 فِيهِمَا عَيْنَانِ تَجْرِيَانِ {50}

 فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ {51}

 

48. İkisinin de (gölgelikli) dalları vardır.

49. O halde, Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?

50. İkisinde de akar iki pınar vardır.

51. O halde, Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?

 

"İkisinin de dalları vardır" buyruğu hakkında İbn Abbas ve başkaları şöyle demişlerdir: Çeşitli meyveleri vardır, demektir. "Dallar" lafzının tekili (...)'dır. Mücahid dedi ki: Bu kelime "dallar'" anlamında olup, tekili (...)'dır. Şair en-Nabiğa da şöyle demiştir:

 

"Musibeti dolayısıyla ızdırab çeken ve dal üzerinde şarkı söyleyerek, Yabani bir erkek güvercini çağıran bir dişi güvercinin ağlayışı..."

 

Bir başka şair de, iki kuşu nitelendirirken şöyle demektedir: "Sorgun ağacının dallarının ucunda geçirdiler geceyi, Çeşitli nağmeleri birbirlerine söyleyerek."

 

Şair burada çeşitli nağmeler ile çeşitli dilleri kastetmiştir. Bir başka şair de şöyle demektedir: "Şevkin bir güvercinin sesinden dolayı galeyana gelmedi, O güvercin ki, dallar üzerinde bir diğer güvercini çağırır; o güvercin ki; yırtıcı iki pençeli bir doğana rastgelmiş Ve onun iki yavrusu vardır."

 

"Dal" kelimesinin çoğulu (...) diye gelir, bundan sonra bir daha: (...) diye çoğulu yapılır. Şair bir değirmeni anlatırken şöyle demektedir: "Ve onun ağaç dallarından bir dizgini vardır."

 

"Dalları bulunan ağaç" demektir. Gayr-i kıyasi olarak: (...) diye de söylenir. Hadiste de şöyle denilmiştir: "Cennetlikler tüysüz, sürmeli ve fenenli (top saçlı) kimselerdir. ''

 

Buradaki; (...)'in çoğuludur. Bu da; (...)'in çoğulu olup bir araya toplanmış saç demektir. Bu da dala benzetilmiştir. Bunu el-Herevı zikretmiştir. "İkisinin de dalları vardır" buyruğunun, diğerlerine göre genişlikleri ve üstünlükleri vardır, anlamına geldiği de söylenmiştir. Bu açıklamayı Katade yapmıştır.

 

Yine Mücahid'den ve İkrime'den: "Dalların duvarlar üzerindeki gölgesi" demektir dedikleri rivayet edilmiştir.

 

"İkisinde de akar iki pınar vardır." Yani bu cennetlerin herbirisinde akan bir pınar vardır. İbn Abbas dedi ki: Bu iki pınar Yüce Allah'tan lütuf ve fazladan mükafatı olmak üzere, cennetliklere suları ile akarlar. Yine İbn Abbas'tan ve el-Hasen'den şöyle dedikleri zikredilmiştir: Bu pınarlar tatlı su akıtırlar. Bu iki pınardan birisi Tesnım, diğeri ise Selsebil'dir. Yine İbn Abbas'tan gelen rivayete göre: Bu iki pınar dünyanın kat kat fazlasıdır. Yataklarındaki küçük çakıllar kırmızı yakut ve yeşil zebercettir. Toprakları kafur, çamur tortuları, ezfer miskidir. Kıyıları ise zaferandandır.

 

Atiyye dedi ki: Bu iki pınardan birisi kokmayan sudan, diğeri ise içenlere lezzet veren şaraptandır.

 

Miskten bir dağdan akarlar, diye de söylenmiştir. Ebu Bekir el-Verrak dedi ki: Bu iki cennette, dünya hayatında gözleri Yüce Allah korkusundan dolayı yaş akıtan kimseler için akan iki pınar vardır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Rahman 52-55

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR