ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

RAHMAN

29

/

30

 

 

يَسْأَلُهُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ كُلَّ يَوْمٍ هُوَ فِي شَأْنٍ {29}

 فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ {30}

 

29. Göklerde ve yerde bulunan herkes O'ndan diler. O, hergün bir iştedir.

30. O halde Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?

 

"Göklerde ve yerde bulunan herkes O'ndan diler" buyruğunun şu anlama geldiği söylenmiştir: Göklerde bulunanlar O'ndan rahmet, yerde bulunanlar da rızık isterler.

İbn Abbas ve Ebu Salih şöyle demişlerdir: Göklerde bulunanlar O'ndan mağfiret diler rızık dilemez, yerde bulunanlar ise O'ndan her ikisini dilerler.

 

İbn Cüreyc dedi ki: Melekler yeryüzündekiler için rızık isterler. Buna göre her iki dilek, aynı zamanda hem göktekilerin, hem yerdekilerin yerdekiler için bir isteği olmaktadır. Hadis-i şerifte de şöyle denilmektedir: "Meleklerden birisinin dört tane yüzü vardır. Birisi insan yüzü gibidir. O, Ademoğulları için rızık ister. Birisi arslan yüzü gibidir, o da yırtıcı hayvanlar için Allah'tan rızık ister. Bir yüzü öküz yüzü gibidir, o da Allah'tan hayvanlar için rızık ister. Bir yüzü kartal yüzü gibidir, o da Allah'tan kuşlar için rızık ister."

 

İbn Ata dedi ki: Onlar Yüce Allah'tan ibadet edebilme gücünü istediler.

 

"O her gün bir iştedir" buyruğu yeni bir cümledir. "Her gün" lafzı zarf olarak nasbedilmiştir. Çünkü daha sonra "bir iştedir" diye buyurmuştur. Ya da "diler" anlamındaki fiilin zarfı olarak nasbedilmiştir. Bundan sonra da; "O bir iştedir" diye okumaya başlanılır.

 

Ebu'd-Derda (r.a)'ın rivayetine göre Peygamber (s.a.v.): "O her gün bir iştedir" buyruğu ile ilgili olarak dedi ki: "Bir günahı bağışlaması, bir sıkıntıyı gidermesi, bir toplumu yüceltip bir diğerini alçaltması O'nun işidir.''

 

İbn Ömer'den, onun da Peygamber (s.a.v.)'dan, Yüce Allah'ın: "O, her gün bir iştedir" buyruğu hakkında şöyle dediğini rivayet etmektedir: "Bir günahı bağışlar, bir sıkıntıyı açar ve dua eden birisinin duasını kabul eder. ''

 

Hayat vermesi, öldürmesi, aziz kılması, zelil kılması, rızık vermesi ya da engellemesi hep O'nun işidir. Bir diğer görüşe göre bununla Yüce Allah'ın dünya ve ahiret günlerindeki işini kastetmiştir.

 

İbn Bahr da şöyle demiştir: Zamanın tümü iki gündür. Birisi dünya günlerinin süresidir, diğeri ise kıyamet günüdür. Yüce Allah'ın dünya günlerindeki işi emir, yasak, hayat vermek, öldürmek, bağışlamak ve alıkoymak suretiyle denemek ve sınavdan geçirmektir. Kıyamet günündeki işi ise, amellerin karşılığını vermek, hesaba çekmek, mükafatlandırmak ve cezalandırmaktır.

 

Bir diğer görüşe göre, bununla dünya günlerinin her birisindeki işine dair haber verilmektedir, denilmiştir. Bu da açıkça anlaşılan bir husustur.

 

Sözlükte: "İş" pek büyük hadise ve durum demektir. Çoğulu: (...) diye gelir. Burada da tekillafız ile kasıt çoğuldur. Yüce Allah'ın: ''Sonra da sizi bir bebek olarak çıkartır. "(el-Mu'min, 67) buyruğunda olduğu gibi, (tekil olan bebek lafzı ile bebekler denilmek istenmesi gibi)dir.

 

el-Kelbi de şöyle demiştir: Onun işi takdirlerini zamanlarına doğru yöneltmektir.

Amr b. Meymun Yüce Allah'ın: "O her gün bir iştedir" buyruğu hakkında şöyle demiştir: Yaşayan birisini öldürmesi, rahimlerde dilediklerini bırakması, zelil birisini aziz kılması, aziz bir kimseyi de zelil kılması O'nun işlerindendir.

 

Emirlerden birisi bir vezirine Yüce Allah'ın: "O her gün bir iştedir" buyruğu hakkında soru sormuş, o da bunun manasını bilememiş. Ertesi güne ona mühlet vermiş. üzüntülü bir şekilde evine dönmüş, siyahi bir kölesi ona: Bu durumun ne? diye sorunca, o da durumunu haber vermiş. Ona şöyle demiş:

 

Emire geri dön, bu buyruğu ona ben açıklayacağım demiş. Bunun üzerine emir onu çağırınca şu cevabı vermiş: Ey emir! Onun işi geceyi gündüze bitiştirmek, gündüzü geceye bitiştirmek, ölüden diriyi çıkarmak, diriden ölüyü çıkarmak, hastaya şifa vermek, sağlıklı birisini hasta kılmak, afiyette olana bela vermek, belalı olana afiyet vermek, zelil bir kimseyi aziz kılmak, aziz bir kimseyi zelil kılmak, zengin birisini fakir, fakir birisini zengin kılmaktır. Bunun üzerine emir kendisine: Beni sıkıntıdan kurtardın, Allah da seni sıkıntıdan kurtarsın, diyerek vezirin üzerindeki elbisenin çıkartılıp köleye giydirilmesini emretmiş. Bunun üzerine köle: Efendim demiş, işte bu da Allah'ın işlerindendir.

 

Abdullah b. Tahir'den rivayete göre o el-Huseyn b. el-Fadl'ı çağırmış ve ona şöyle sormuş: üç ayetin anlamını çıkartamadım. Onları bana açıklaman için seni çağırmış bulunuyorum. Birisi Yüce Allah'ın: ''Ve o pişmanlardan oldu." (el-Maide, 31) buyruğudur. Halbuki pişmanlığın tevbe olduğu sahih olarak sabittir. Diğeri Yüce Allah'ın: "O her gün bir iştedir" buyruğudur. Halbuki sahih rivayetle sabit olduğuna göre kalem, kıyamet gününe kadar olacak bütün şeyleri yazmış ve mürekkebi kurumuştur. üçüncüsü ise Yüce Allah'ın: "insan için çalıştığından başkası yoktur. "(en-Necm, 39) buyruğudur. O halde iyiliklere kat kat mükafat verilmesi nasıl olur?

 

el-Huseyn (b. el-Fadl) şöyle dedi: O ümmette pişmanlığın tevbe olarak görülmemesi, bu ümmette ise tevbe olarak değerlendirilmesi mümkündür. Çünkü Yüce Allah, diğer ümmetlerin ortaklığının sözkonusu olmadığı birtakım özellikleri bizim bu ümmetimize vermiş bulunmaktadır. Bir diğer görüşe göre de Kabil'in o pişmanlığı Habil'i öldürdüğünden dolayı olmayıp, onu (mezar kazmayı bilmediğinden ötürü) bir süre taşımasından dolayı idi.

 

Yüce Allah'ın: "O her gün bir iştedir" buyruğuna gelince, buradaki işlerden kasıt, açığa çıkardığı işlerdendir. Yoksa bu işleri yapma kanaati onda sonradan hasıl olduğundan dolayı değildir. Yüce Allah'ın: ''insan için çalıştığından başkası yoktur" (en-Necm, 39) buyruğuna gelince, onun da anlamı şudur: Adaletin ölçüsü gereği onun için çalıştığından başkası yoktur. Bununla birlikte ilahi lütfumun gereği olarak bire karşılık, ona bin ile mükafat vermek hakkımdır. Bunun üzerine Abdullah kalkıp el-Huseyn'in başını öptü ve haracını ona bağışladı.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Rahman 31-36

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

 (Rahman )