ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TUR

17

/

20

إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَنَعِيمٍ {17} فَاكِهِينَ بِمَا آتَاهُمْ رَبُّهُمْ

وَوَقَاهُمْ رَبُّهُمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ {18} كُلُوا وَاشْرَبُوا هَنِيئاً بِمَا

كُنتُمْ تَعْمَلُونَ {19} مُتَّكِئِينَ عَلَى سُرُرٍ مَّصْفُوفَةٍ وَزَوَّجْنَاهُم

بِحُورٍ عِينٍ {20}

 

17. Muhakkak takva sahipleri cennetler ve nimetler içindedirler.

18. Rabblerinin kendilerine verdiği zevk içerisindedirler. Rabbleri onları cehennemin azabından da korumuştur.

19. "İşleyegeldiğiniz sebebi ile afiyetle yeyin, için;

20. "Sıra sıra dizili tahtlara yaslananlar olarak. " Onlara iri gözlü hurileri de eş yaptık.

 

Yüce Allah kafirlerin durumunu sözkonusu ettikten sonra mü'minlerin de durumunu sözkonusu ederek:

 

"Muhakkak takva sahibleri cennetler ve nimetler içindedirler" diye buyurmaktadır.

"Rabblerinin kendilerine verdiği" bağışladığı "Zevk içerisindedirler" pek çok meyvelere sahiptirler, demektir. Mesela: "Meyveleri çok olan adam" demektir. Nitekim: "Sütü ve hurması bol kimse" demektir. Şair de şöyle demiştir: "Aldattın beni ve iddia ettin senin Yazın çok süt ve hurmalarının bulunduğunu söyledin."

 

Bu lafzı el-Hasen ve başkaları ise "elif"siz olarak: (...) diye okumuşlardır ki; bu da İbn Abbas ve başkalarının görüşüne göre "zevk, rahat içerisinde hallerinden memnun oldukları halde" demektir. Mesela: "Hoş sohbet ve şakacı adam" demektir. Böyle olan kimseye: (...) denilir. Aynı zamanda bu "şımarık ve azgın kimse" anlamına da gelir. Bu hususa dair açıklamalar daha önce Duhan Süresi'nde (27. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Rabbleri onları cehennemin azabından da korumuştur." Onlara: "İşleyegeldiğiniz sebebiyle afiyetle yiyin, için" denilecektir. "Afiyetle yenilen, içilen şey": Boğaza tıkanıp kalmayan herhangi bir keder ya da kötü tarafı bulunmayan şey demektir. ez-Zeccac dedi ki: Sizin eriştiğiniz bu hal size; "Afiyet olsun" demektir.

 

Bunun sizler cennet nimetleriyle güzel bir şekilde ve afiyetle faydalandırılasınız, anlamında olduğu da söylenmiştir. Yeyiniz, içiniz. Bu sizin için: "Afiyet olsun" anlamına geldiği de söylenmiştir. Bu durumda bu lafız mastar konumunda bir sıfat olur.

 

Bunun "helal olarak. .. " demek olduğu da söylenmiştir. Onda herhangi bir eziyet, herhangi bir rahatsızlık verici taraf olmaksızın ... diye de açıklanmıştır. Siz ölmeyeceksiniz, anlamına geldiği de söylenmiştir. Çünkü kalıcılığı olmayan veya insanın kendisi ile birlikte kalması sözkonusu olmayan bir nimet, rahatlık veren bir nimet değildir, onda afiyet yoktur.

 

"Sıra sıra dizili tahtlara yaslananlar olarak" buyruğundaki: "Tahtlar" lafzı (...)'in çoğuludur. İfadede şu takdirde hazfedilmiş kelimeler de vardır: Sıra sıra dizili tahtlar üzerindeki yastıklara yaslananlar olarak. ..

 

İbnu'l-A'rabi dedi ki: Tek bir saf (sıra) olacak şekilde biri diğerine bitişik demektir. Haberlerde belirtildiğine göre bunlar, semaya doğru şu kadar, şu kadar uzunlukta dizilirler. Kul bunlara oturmak istediği vakit bu tahtlar alçalırlar. üzerlerine oturdu mu tekrar eski haline dönerler.

 

İbn Abbas dedi ki: Bunlar zebercet, inci ve yakut ile süslenmiş, altından tahtlardır. Bir tahtın büyüklüğü Mekke ile Eyle arası kadardır. "Onlara iri gözlü hurileri de eş yaptık." Yani Biz onları o hurilerle eşleştirdik.

 

Yunus b. Habib dedi ki: Araplar: "Ben ona bir kadını eş yaptım" dedikleri gibi, "Bir kadın ile evlendim" de derler. Arapların kullanımında -burada olduğu gibi "be" harfi getirilmek suretiyle ve "bir kadın ile evlendim" anlamında-: (...) kullanımı yoktur. (Yunus b. Habib) dedi ki: Yüce Allah'ın: "Onlara iri gözlü hurileri de eş yaptık" buyruğuna (be ile kullanıma) gelince, onları o hurilerle eşleştirdik anlamındadır ki; bu da (anlam itibariyle) Yüce Allah'ın: '''Toplayınız zulmedenleri ve onlara eş olanları. "(es-Saffat, 22) buyruğuna benzemektedir. Onların eşlerini toplayınız anlamındadır.

 

el-Ferra da dedi ki: "Be" harfi kullanılarak: "Bir kadın ile evlendim" demek, Ezd-i Şenuelilerin şivesidir.

 

"el-Huru'l-İyn: İri gözlü huriler"in anlamına dair açıklamalar, daha önceden (ed-Duhan, 54. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tur 21-24

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR