ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ZARİYAT

41

/

42

 

وَفِي عَادٍ إِذْ أَرْسَلْنَا عَلَيْهِمُ الرِّيحَ الْعَقِيمَ {41}

 

 مَا تَذَرُ مِن شَيْءٍ أَتَتْ عَلَيْهِ إِلَّا جَعَلَتْهُ كَالرَّمِيمِ {42}

 

41. Ve Ad kavminde de ... Hani onların üzerine kısır (hayırsız ve bereketsiz) rüzgarı göndermiştik.

42. O neye uğradıysa mutlaka onu ufaltıp kül gibi koyuyordu.

 

"Ve Ad kavminde de ... " Düşünen kimseler için Ad kavminde de bir alamet bıraktık.

"Hani onların üzerine kısır (hayırsız ve bereketsiz) rüzgarı göndermiştik." Bu hiçbir bulutu, hiçbir ağacı aşılamayan; bir rahmet, bir bereket ve bir fayda taşımayan rüzgardır.

"Kısır kadın" yani gebe de kalmayan, doğum da yapmayan kadın tabiri de buradan gelmektedir.

 

Bu rüzgarın güney rüzgarı olduğu söylenmiştir. İbn Ebi Zi'bin, el-Haris b.

Abdu'r-Rahman'dan, onun Peygamber (s.a.v.)'dan rivayet ettiğine göre: "Kısır rüzgar güneyden esen rüzgardır." diye buyurmuştur. 

 

Mukatil dedi ki: Bu rüzgar batıdan esen rüzgardır. Nitekim Sahih'te Peygamber (s.a.v.)'dan şöyle buyurduğu zikredilmiştir: "Bana (doğudan esen) saba rüzgarı ile yardım olundu. Ad kavmi ise batıdan esen (debur) rüzgarı ile helak edildi. ''

 

İbn Abbas dedi ki: Bu yön değiştiren ve iki yön arasında esen rüzgar (ennekba)dır.

 

Ubeyd b. Umeyr dedi ki: Bu rüzgarın bulunduğu yer yerin dördüncü katıdır. Ad kavmi üzerine bundan açılan miktar ancak bir öküzün burun deliği kadardı. İbn Ebi Necih de yine Mücahid'den bu rüzgarın saba rüzgarı olduğunu rivayet etmektedir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

"O neye uğradıysa, mutlaka onu ufaltıp kül gibi koyuyordu." Yani çerçöp olmuş bir şey gibi bir hale getiriyordu. Nitekim bitki kuruyup dağılacak olursa: (...) ile (...) denilir. İbn Abbas dedi ki: Yok olup çürümüş bir şey gibi yapıyordu, demektir. Mücahid de böyle açıklamıştır. Şairin şu beyitinde de bu anlamda kullanılmıştır: "Zaman gözlerimi kör ettiği vakit ve ben Çürümüş ve ufalıp, dağılmış bir kemik gibi kaldığımda, terkettin beni."

 

Katade dedi ki: Bu dövülen, ezilen kuru bitki demektir. Ebu'l-Aliye ve esSüddi de şöyle demiştir: Oldukça ince taneli toprak gibi anlamındadır. Kutrub da: "Kül" demektir, diye açıklamıştır. Yeman dedi ki: Bu davarların dudaklarıyla (ağızlarının kenarıyla) bir kenara attıkları otlar demektir. Kelime, aslı itibariyle kemiğin çürümesini anlatmak üzere kullanılan: "Kemik çürüdü" ifadesinden alınmıştır. Bu kökten olmak üzere "Kemik çürüdü, çürür"; "Çürümek" denilir. Bu durumda olana da: (...) denilir. Şair der ki:

 

"Ona muhalefet etmenin (sözünde durmamanın) akıbetlerinin bir yergi sebebi ve Kemikler çürümüş halde iken bile aleyhine kalacağını gördü."

 

Çürümüş kemikler demek olup, çoğulu (...) ile (...) şeklinde gelir. Bu ayetin bir benzeri de önceden de geçtiği gibi: "Rabbinin emri ile herşeyi helak eder'' (el-Ahkaf, 25) buyruğudur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Zariyat 43-45

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR