ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MUHAMMED

14

 

أَفَمَن كَانَ عَلَى بَيِّنَةٍ مِّن رَّبِّهِ كَمَن زُيِّنَ لَهُ سُوءُ عَمَلِهِ وَاتَّبَعُوا أَهْوَاءهُمْ

 

14. Rabbinden apaçık bir delil üzere olan, kötü ameli kendisine süslü gösterilen ve hevalarına uyan kimseler gibi midir?

 

"Rabbinden apaçık bir delil üzere olan" buyruğunun başındaki (soru için getirilen) "elif," takrir (söyletme) "elif"idir. "Apaçık bir delil" lafzı, sebat ve yakın demektir. Bu açıklamayı İbn Abbas yapmıştır. Ebu'l-Aliye dedi ki: Bu kimse Muhammed (s.a.v.)'dır, apaçık delil de vahiydir.

 

"Kötü ameli" yani putlara ibadeti "kendisine süslü gösterilen" bu da Ebu Cehil ve kafirlerdir "ve hevalarına" yani canlarının çektiklerine, arzularına "uyan kimseler gibi midir?"

Bu süslü gösterme, yaratılış itibariyle Allah tarafındandır. Şeytan tarafından da davet ve vesvese suretinde olması mümkün olabileceği gibi, kafir tarafından da olması mümkündür. Yani kafirin kendisi yaptığı kötü işi kendi kendisine süslü göstermiş ve küfür üzere ısrar etmiş olur. "Kötü" lafzı (tekil olarak gelmesi), "Kendisi" lafzına göredir. "Uyan kimseler" lafzının çoğul gelmesi de bu lafzın manasına binaendir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Muhammed 15

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR