ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

DUHAN

33

وَآتَيْنَاهُم مِّنَ الْآيَاتِ مَا فِيهِ بَلَاء مُّبِينٌ

 

33. Ve onlara kendilerinde apaçık bir imtihan bulunan bir kısım ayetler de vermiştik.

 

"Ve onlara kendilerinde apaçık bir imtihan bulunan bir kısım ayetler" Musa'ya ait birtakım mucizeler "de vermiştik."

 

Katade dedi ki: Ayetlerden kasıt, onların Firavun'dan kurtarılmaları, onlar için denizin yarılması, bulut ile gölgelendirilmeleri, üzerlerine men ile selvanın indirilmesidir. Bu durumda bu, İsrailoğullarına yönelik bir hitab olur.

 

Ayetler'den kastın asa ve el olduğu da söylenmiştir. Muhtemelen el-Ferra'nın görüşü budur. Bu takdirde de hitab Firavun kavmine yönelik olur.

 

Üçüncü görüşe göre bundan kasıt, Allah'ın kendilerinden savdığı kötülük ve onlara yerine getirmelerini emrettiği hayırdır. Bu açıklamayı Abdu'r-Rahman b, Zeyd yapmıştır. Bu durumda da hitab, aynı zamanda her iki kesime birlikte yani hem Firavun kavmine, hem de İsrailoğullarına yöneltilmiş olur.

 

Yüce Allah'ın: "Apaçık bir imtihan" buyruğu ile ilgili dört çeşit açıklama yapılmıştır:

 

1. Bundan kasıt, açık bir nimettir. Bu açıklamayı el-Hasen ve Katade yapmıştır. Nitekim Yüce Allah: "Kendi nezdinden güzel bir imtihan ile denemek için" (Enfal, 17) diye buyurmaktadır. şair Züheyr de şöyle demiştir: "Onları, sınadığı imtihanın en hayırlısı ile sınadı."

 

2. Çetin azab demektir, Bu açıklamayı el-Ferra yapmıştır.

 

3. Mümin ile kafirin kendisi ile ayırdedileceği bir imtihandır. Bu açıklamayı da Abdu'r-Rahman b, Zeyd yapmıştır.

 

4. Yine ondan nakledildiğine göre: onların imtihan edilmeleri bolluk ve sıkıntılar ile denenmeleridir. Daha sonra Yüce Allah'ın: "Biz sizi şer ve hayırla imtihan olmak üzere deneriz" (el-Enbiya, 35) buyruğunu okudu,

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Duhan 34-36

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR