ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

DUHAN

24

وَاتْرُكْ الْبَحْرَ رَهْواً إِنَّهُمْ جُندٌ مُّغْرَقُونَ

 

24. "Denizi de olduğu gibi açık bırak. Çünkü onlar boğulacak bir ordudur."

 

''Açık" lafzını İbn Abbas yol diye açıklamıştır. Ka'b ve el-Hasen de böyle demiştir. Yine İbn Abbas'tan, açık yol demek olduğu nakledilmiştir. edDahhak ve er-Rabi düz olarak, İkrime kuru olarak diye açıklamışlardır. Çünkü Yüce Allah bir başka yerde: "Onlar için denizde kupkuru bir yol aç" (Ta-Ha, 77) diye buyurmuştur .. Bunun "ayrı" anlamında olduğu da söylenmiştir. Mücahid arada bir boşluk bırakacak şekilde ayrı diye açıklarken, yine ondan kuru anlamına geldiği de nakledilmiştir. Sakin ve hareketsiz diye açıkladığı da rivayet edilmiştir. Dilde bilinen anlamı budur. Katade ve el-Herev! de böyle demişlerdir.

 

Başkaları ise, arasında boşluk bulunan ayrı diye açıklamışlardır, İbn Arafe şöyle demektedir: Lafızları ayrı olsa bile manaları birdir. Çünkü denizin akması durdu mu ayrılır ve boşluk olur. İşte denizin akması böylece durdu ve Musa için ayrılmış oldu,

Araplara göre: "Sakin" demektir. Ivksela: "Atlar sükunetle geldiler" demektir. şair de şöyle demiştir: "Atlar dizginleriyle sükunetle hızlıca yol alıyorlar,

 

İri damlalar yağdıran ve dolusuda olan buluttan kurtulan kuş gibi,"

 

el-Cevheri dedi ki: "Bu işi sükunetle yap" anlamında: (...) denilir. "Sakin ve müreffeh bir yaşayış"; "Develerin su içtikleri yerin uzakta bulunduğu yumuşak ve düzlük arazi"yi anlatmak için kullanılır. "Deniz sakinleşti" demektir.

 

Ebu Ubeyde dedi ki: "Ayaklarını (adımlarını) açtı, açar" demektir. Yüce Allah'ın: "Denizi de olduğu gibi açık bırak" buyruğu da buradan gelmektedir. "Kolay yol alış demektir. ''Atlar sukunetle geldi" denilir. İbnu'l-A'rabi dedi ki: ''Yürüyüşte zorluk çıkarmadı, çıkarmaz" demektir. el-Katami de binekleri nitelendirirken şunları söylemektedir: "Rahat ve kolay yürür (o binek)ler, bunun içen ne sağrılan yardımsız bırakır, Ne de göğüsleri sağrılarına bel bağlar."

 

"Yüksekçe bir yer" demektir. Aynı şekilde içinde suyun toplandığı alçak ve çukur yer anlamına da gelir. O halde bu, zıt anlamlı lafızlardandır.

 

Ebu Ubeyd dedi ki: "Bir kavmin kaldığı yerde yağmur ve başka suların içine aktığı yuvarlak ve çukurca yer" demektir. Hadis-i şerifte de: Peygamber (s.a.v.) evin etrafındaki boşlukta, yolda iki evarasındaki yolda, evin arka tarafında ve: "Çukur yerde" şuf'a bulunmadığına hükmetmiştir. denilmektedir. Çoğulu: (...) diye gelir. en-Nadr b, Şumeyl'in naklettiğine göre: "Ferci geniş kadın" demektir. Yine bu kelime bir çeşit kuşun da adıdır. Denildiğine göre bu turna kuşudur.

 

el-Herevi dedi ki: Buradaki "açık" lafzının Musa'nın sıfatı olması da mümkündür. el-Kuşeyri de böyle demiştir. Sükunetle yavaş yavaş yürü, de mek olur. O halde bu Musa'nın ve onun kavminin sıfatı olup denizin sıfatı değildir. Birinci görüşe göre ise denizin sıfatıdır, yani sen denizi ayrılmış haliyle sakin olarak bırak. Ona, eski haline gelmesi için kavuşması emrini verme ki, Firavun ve kavmi de içine girsin.

 

Katade dedi ki: Musa denizi aştıktan sonra tekrar eski haline gelsin diye asasıyla denize vurmak istedi. Firavun'un peşinden gelmesinden korkmuştu. İşte bundan dolayı ona bu emir verildi.

 

Bu kelimenin "sükunet"den gelmeyip, iki şey arasındaki açıklık ve boşluk anlamında olduğu da söylenmiştir. Mesela: "İki ayağın (adımların) arasını açtı" denilir. Buna göre bu, açık ve birbirinden ayrı demek olur. el-Leys dedi ki: ''Sükunetle yürümek" demektir. "Sükunetle yürüdü, yürür. sükunetle Yürümek" denilir ki böyle yürüyen kişiye -ism-i fail-: (...)'' denilir. "Rahat ve sakin bir yaşayış'' demektir. "Sen bu işi zorluksuz ve sükunet ile yap!" anlamındadır ki bu anlamı az önce zikretmiş bulunuyoruz.

 

"Çünkü onlar" yani Firavun ve kavmi "boğulacak bir ordudur." Yüce Allah kalbi sükun bulsun diye bunu Musa'ya haber verdi.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Duhan 25-27

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR