ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

DUHAN

4

فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ

 

4. O gecede hikmetli her bir iş ayrılır.

 

İbn Abbas dedi ki: Yüce Allah dünya işlerini bir sonraki Kadir gecesine kadar hayat, ölüm ya da rızık ile ilgili hususları muhkem olarak hükme bağlar. Katade, Mücahid, el-Hasen ve başkaları da böyle demiştir.

 

Bundan bedbahtlık ve mutluluk müstesnadır da denilmiştir. Çünkü bunlar hiçbir şekilde değişikliğe uğramazlar. Bu da İbn ömer'in görüşüdür.

 

el-Mehdevi dedi ki: Bu sözün anlamı şudur: Yüce Allah, bütün bu hususları ezelden beri bilmekle birlikte, o sene içinde olacak şeylere dair meleklere emir verir.

 

İkrime dedi ki: Burada sözü edilen gece şabanın ortası gecesidir. Orada bir senenin işleri hükme bağlanır. Hayatta kalacaklar, öleceklerden ayrı kaydedilir. Hacca gidecek olanlar yazılır ve kimse onlara ilave edilmez, kimse de onlardan eksiltilmez,

 

Osman b, el-Muğire de şöyle demektedir: Peygamber (s.a.v.) buyurdu ki: "Şabandan şabana kadar eceller kesinleştirilir. öyle ki bir adam bir hanımı nikahlar, onun çocuğu olur, halbuki adı ölüler arasında kayıtlı bulunur. "

 

Yine Peygamberden şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Şabanın orta gecesi oldu mu o geceyi namazla ihya ediniz, gündüzünü oruç tutunuz. Çünkü Yüce Allah güneşin batışında dünya semasına iner ve; Yok mu mağfiret dileyen, ona mağfiret edeyim. Yok mu bir belaya maruz olan, ona afiyet vereyim. Yok mu rızık isteyen, ona rızık vereyim. Yok mu şöyle, yok mu böyle olan, diye tan yeri ağarıncaya kadar söyler. '' Bunu da es-Sa'lebi zikretmiştir.

 

Tirmizi bu anlamdaki bir rivayeti Aişe (r.anha)'dan kaydetmektedir. Buna göre Peygamber (s.a.v.) buyurdu ki: "Şüphesiz Aziz ve Celil olan Allah şaban ayının ortası gecesinde dünya semasına iner ve Kelboğulları koyunlarının tüyleri sayısından daha fazla kimseye mağfiret buyurur. '' (Tirmizi dedi ki): Bu hususta Ebu Bekir es-Sıddiktan da gelmiş bir rivayet vardır. Ebu İsa (Tirmizi) dedi ki; Aişe yoluyla gelen bu hadisi biz merfu olarak ancak elHaccac b. Ertae'den, o Yahya b. Ebi Kesir'den, o Urve'den, o Aişe'den yoluyla biliyoruz. Ben Muhammed'i bu hadisi zayıf bulduğunu söylerken dinledim. Ayrıca dedi ki: Yahya b. Ebi Kesir, Urve'den hadis dinlememiştir. elHaccac b. Ertae ise Yahya b. Ebi Kesir'den hadis dinlememiştir.

 

Derim ki: Aişe (r.anha)'nın rivayet ettiği hadisi Kitabu'l-Arus uzunca zikretmiş ve hikmetli herbir işin kendisinde ayrıldığı gecenin şabanın ortası gecesi olduğunu ve bu geceye beraet gecesi adı verildiğini tercih etmiştir. Biz onun bu görüşünü ve bu görüşe eleştirileri bir başka yerde sözkonusu ettik ve doğru olanın açıkladığımız üzere Kadir gecesi olduğunu belirttik.

 

Hammad b. Seleme dedi ki; Bize Rabia b. Kulsuın haber verdi, dedi ki: Bir adam -ben yanında bulunuyor iken- el-Hasen'e şöyle sordu: Ey Ebu Said! Senin görüşüne göre Kadir gecesi ramazanın tüınünde midir? O: Evet, kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin ederim ki, o ramazanın tümündedir. O kendisinde hikmetli herbir işin ayırdedildiği gecedir. Yüce Allah o gece herbir yaratmayı, eceli, rızkı ve ameli benzeri bir dahaki geceye kadar hükme bağlar.

 

İbn Abbas dedi ki; Kadir gecesinde Ummu'l-Kitab'dan o sene içinde meydana gelecek ölüm, hayat, rızık, yağmur ve hacca varıncaya kadar olacak işler yazılır. Filan haccedecek, filan haccedecek denilir. Bu ayet hakkında dedi ki: Sen bir adamı pazarda dolaşıyor gördüğün halde, halbuki o adamın ismi ölecekler arasına yazılmıştır. Bir yılın hükümlerine dair bu açıklamalar yaratıklardaki esbabı meydana getirmekle görevli olan melekler içindir. Biz de bu manadaki açıklamayı az önce zikretmiş bulunuyoruz,

 

Kadı Ebu Bekr İbnu'l-Arabi dedi ki: İlim adamlarının çoğunluğu bu gecenin Kadir gecesi olduğunu söylemişlerdir, Onlardan bu gece şabanın ortası gecesi olduğunu söyleyenler de vardır. Ancak bu yanlış bir görüştür, çünkü Yüce Allah doğru ve kati olan Kitabında: "O ramazan ayı ki, onda Kur'an indirilmiştir" (Bakara, 85) diye buyurarak Kur'an'ın indiriliş zamanının ramazan ayında olduğunu açıkça ifade etmiş, daha sonra da bu buyrukta "Biz onu mübarek bir gecede indirdik" (el-Kadir, .) buyurmak suretiyle hangi gecede inmiş olduğunu tayin etmiştir. Kim Kur'an'ın başka bir zamanda indiğini iddia edecek olursa, Allah'a karşı büyük bir iftirada bulunmuş olur. Şabanın ortası gecesi ile ilgili ne faziletine dair, ne de o gecede ecellerin yazıldığına dair dayanak kabul edilmeye elverişli hiçbir hadis yoktur. O bakımdan bu tür rivayetlere iltifat etmeyiniz,

 

ez-Zemahşeri dedi ki: Denildiğine göre bunların Levh-i Mahfuz'dan yazılmaya başlanması Beraet gecesindedir ve bu yazma işi Kadir gecesinde biter. Rızıklara dair bölüm Mikail'e, savaşlara dair bölüm Cebrail'e, aynı şekilde zelzeleler, yıldırımlar ve yerin dibine geçecek kara parçaları ile ilgili bilgiler de ona verilir. Amellere dair nüsha pek büyük bir melek olan dünya semasının sorumlusu İsmail'e verilir. Musibetlere dair nüsha da ölüm meleğine verilir.

 

Bazılarından nakledildiğine göre; amel (eden) herbir kişiye: amellerinin bereketleri verilir ve böylelikle insanlar tarafından ondan övgüyle sözedilmesi, kalblerine de onun saygısı yerleştirilir.

 

"Ayrılır" anlamındaki buyruk: "Ayırırız" diye şeddeli okunduğu gibi: "Ayırırız" diye de okunmuştur. Bu fiillerin herbirisi de malum olarak okunmuş "küll; her" de nasb ile okunmuştur, Ayıran ise Yüce Allah'tır. Zeyd b, Ali (r.a) ise "nun" ile: "Ayırırız" diye okumuştur.

 

"Hikmetli herbir iş ... " Hikmet özellikli herbir iş demek olup hikmet'in gereği ne uygun olarak yapılan herbir iş demektir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Duhan 5-6

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR