ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ZUHRUF

58

 

وَقَالُوا أَآلِهَتُنَا خَيْرٌ أَمْ هُوَ مَا ضَرَبُوهُ لَكَ إِلَّا جَدَلاً بَلْ هُمْ قَوْمٌ خَصِمُونَ

 

58. Ve: "Bizim tanrılarımız mı hayırlı, yoksa o mu?" dediler. Bunu sana ancak tartışmak üzere örnek gösterdiler. Hatta onlar düşmanlığı yol edinmiş bir topluluktur.

 

"Ve: Bizim tanrılarımız mı hayırlı, yoksa o mu?" Yani bizim ilahlarımız mı hayırlıdır, yoksa İsa mı? Bu açıklamayı es-Süddi yapmıştır. Ayrıca şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v.) ile tartışıp ona: Eğer Allah'tan başka kendisine ibadet edilenler cehennemde olacaksa biz, bizim ilahlarımızın İsa, melekler ve Uzeyr ile birlikte olmalarına razıyız, demişlerdi. Bunun üzerine Yüce Allah:

 

"Şüphesiz kendileri için daha önceden tarafımızdan iyilik takdir edilmiş olanlar, işte onlar oradan uzaklaştırılmışlardır" (el-Enbiya, 101) buyruğunu indirdi, Katade de şöyle demiştir: "Yoksa o mu" sözleriyle Muhammed (s.a.v.)'ı kastediyorlar,

 

İbn Mesud'un kıraatinde de ''Bizim ilahlarımız mı hayırlıdır, yoksa bu mu?" şeklindedir. Bu da Katade'nin açıklamasını pekiştirmektedir. Bu kendi ilahlarının hayırlı olduğunu söyletmek maksadı ile sorulmuş bir soru (istifham-ı takriri)dir. Kufeliler ile Yakub, "bizim tanrılarımız mı" anlamındaki buyruğu: (...) şeklinde her iki hemzeyi tahkik ile okumuşlardı!".

 

Diğerleri ise hemzeyi yumuşatarak okumuşlardır ki, daha önceden buna dair açıklamalar geçmiş bul unmaktadı!".

 

"Bunu sana ancak tartışmak üzere örnek gösterdiler" buyruğundaki: "Tartışmak üzere" lafzı haldir, yani tartışanlar olarak demektir. Bu da şu anlama gelir: Onlar bu örneği ancak tartışmak maksadını güttükleri için sana verdiler, çünkü onlar cehennemin yakıtı olacağı belirtilenler ile kastedilenlerin ilah diye edindikleri cansız varlıklar olduğunu biliyorlardı.

"Hatta onlar düşmanlığı yol edinmiş" batılı ileri sürerek tartışan "bir topluluktur."

 

Tirmizi'nin, Sahih'indeki rivayete göre Ebu Umame şöyle demiştir: Rasüluilah (s.a.v.) buyurdu ki: "Herhangi bir toplum üzerinde bulundukları bir hidayetten sapmışsa, mutlaka onlara (batıl adına) tartışma özelliği verilmiştir." Daha sonra da Resulullah (s.a.v.): "Bunu sana ancak tartışmak üzere örnek gösterdiler. Hatta onlar düşmanlığı yol edinmiş bir topluluktur" ayetini okudu.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Zuhruf 59-60

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR