ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ŞURA

20

مَن كَانَ يُرِيدُ حَرْثَ الْآخِرَةِ نَزِدْ لَهُ فِي حَرْثِهِ وَمَن كَانَ يُرِيدُ حَرْثَ الدُّنْيَا نُؤتِهِ مِنْهَا وَمَا لَهُ فِي الْآخِرَةِ مِن نَّصِيبٍ

 

20. Kim ahiret ekinini isterse, onun ekinini arttırırız. Kim de dünya ekinini isterse, kendisine ondan bir şeyler veririz. Ahirette ise onun hiçbir payı yoktur.

 

"Kim ahiret ekinini isterse, onun ekinini arttırırız" buyruğunda sözü geçen "el-hars: ekin" amel ve kazançtır. Abdullah b. Ömer'in: "Ebediyyen yaşayacakmış gibi dünyan için ekin ek, yarın ölecekmiş gibi ahiretin için çalış'" şeklindeki sözünde de bu anlamda kullanılmıştır. Adama "haris (ekin eken)'" diye ad verilmesi de buradandır.

 

Buyruğun anlamı şudur: Bizim kendisine verdiğimiz rızık ile ahireti için ekin isteyen ve böylelikle Allah'ın haklarını tastamam yerine getirip dini güçlendirmek uğrunda infakta bulunan kimseye, bu yaptığı işin mükafatını bire karşılık on, yediyüz kat veya daha fazlası olmak üzere sevap veririz.

 

"Kim de dünya ekinini isterse" Allah'ın kendisine vermiş olduğu mal ile dünyada başkanlık ve haram kılınmış şeylere ulaşma isteğinde bulunursa, böylesini Biz kesinlikle rızıksız bırakmayız, fakat bu kimsenin kendi malından ahirette herhangi bir payı da olmaz. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Kim bu dünyayı isterse Biz de burada istediğimiz kimseye dilediğimizi çabucak veririz. Sonra da onu cehenneme koyarız. O burayı kınanmış ve kovulmuş olarak boylar. Kim de mü'min olarak ahireti diler ve bunun için gereği gibi çalışırsa, işte onların çalışmaları makbul olur.'' (İsra, 18-19)

 

"Onun ekinini arttırırız" buyruğunun onu ibadete muvaffak kılar ve ibadeti ona kolaylaştırırız, anlamında olduğu söylenmiştir. Ahiret ekininin itaat olduğu söylenmiştir, yani kim itaat ederse onun için de mükafat vardır.

 

Bir açıklamaya göre: "Onun ekinini arttırırız" buyruğunun ahiret ile birlikte dünyada ona da veririz, anlamında olduğu söylenmiştir. Bir açıklamaya göre ayet-i kerime gazaya çıkmak hakkındadır. Yani her kim gazada bulunurken ahireti murad ederse, ona mükafat verilecektir. Kim de gazasında maksadı ganimet elde etmek olursa, ondan kendisine bir şeyler verilir. el-Kuşeyri'nin belirttiğine göre: Zahir olan ayet-i kerimenin kafir hakkında olduğudur. Yüce Allah dünyada ona da genişlik verir; ama imanın bunlara aldanmaması gerekmektedir, çünkü dünya kalıcı değildir.

 

Katade der ki: Yüce Allah ahiret niyeti ile yapılan hayırlı işler karşılığında dünya nimetlerinden dilediği şeyleri de verir. Fakat sadece dünyalık isterse, dünyalıktan başkasını vermez. Yine o şöyle demektedir: Yüce Allah'ın bu buyruğu şu demektir: "Kim ahireti için çalışırsa, Biz onun amelini daha da arttırırız. Dünyadan onun lehine yazdığımız şeyleri ona veririz. Kim de dünyasını ahiretine tercih ederse, o kimseye ateş dışında ahirette bir pay ayırmayız. üstelik o dünyalıktan kendisine pay etmiş olduğumuz ve ahireti ister tercih etsin, ister etmesin her durumda kendisine vermemiz kaçınılmaz olan kendisi için pay olarak ayırdığımız rızıktan başkasını da elde edemez."

 

Cüveybir, ed-Dahhak'tan o İbn Abbas'tan şöyle dediğini rivayet etmektedir: Yüce Allah'ın: "Kim ahiret ekinini isterse" yani her kim iyi hareket edenler arasından salih ameli ile ahiretin mükafatını elde etmeyı istıyor ise; "onun ekinini arttırırız." Burada ekinden kasıt, hasenattır. "Kim de dünya ekinini isterse" yani her kim güzel amelleriyle dünyalığı isteyip göz önünde bulunduran günahkar kişilerden ise "kendisine ondan bir şeyler veririz." Daha sonra bu buyruk Yüce Allah'ın: "Kim bu dünyayı isterse, Biz de burada istediğimiz kimseye dilediğimizi çabucak veririz" (İsra, 18) buyruğu ile bu neshedilmiştir. Doğrusu ise bunun nesh olmadığıdır. Çünkü bu haber üslubundadır ve herşey Yüce Allah'ın iradesi ile olur. Nitekim Peygamber (s.a.v.)'dan sahih olarak şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Sizden herhangi bir kimse: Allah'ım arzu edersen bana mağfiret buyur, Allah'ım arzu ediyorsan bana rahmet buyur, demesin'', Katade az önce anılan açıklamaları yapmıştır. Ayrıca bu açıklamalar ortada neshin olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Biz Hud Süresi'nde bu buyrukların mutlak ve mukayyed kabilinden olduklarını, haber olarak verilen buyruklar hakkında neshin sözkonusu olmadığını belirtmiş idik, Yardım talebimiz Allah'tandır.

 

Bir mesele: Bu ayet-i kerime Ebu Hanife'nin: "Bir kimse serinlemek maksadıyla abdest alırsa, yerine getirmekle yükümlü olduğu farz olan abdestin yerini tutar, şeklindeki görüşünün batıl olduğunu ortaya koymaktadır. Çünkü farz abdest ahiret ekinindendir, serinlemek ise dünya ekinindendir. Bunlardan birisi diğerine katılıp karışmaz, Bu ayet-i kerimenin zahiri gereğince bu niyetle yapılırsa, farz niyetinin yerini tutmaz. Onun bu (serinlemek kastıyla) yaptığı niyeti bu ayetin zahiri gereğince (farzın niyetinin) yerini tutmazU) Bu açıklamaları İbnu'l-Arabi yapmıştır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Şura 21

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR