ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ŞURA

19

 

اللَّهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ يَرْزُقُ مَن يَشَاءُ وَهُوَ الْقَوِيُّ العَزِيزُ

 

19. Allah kullarına çok lütufkardır. Dilediğine rızık verir. O Kavidir, hüküm ve iradesinde galib olandır.

 

"Allah kullarına çok lütufkardır." İbn Abbas dedi ki: Onlara çokça lütuflarda bulunandır. İkrime: Onlara çok iyilik yapandır. es-Süddı: Onlara çok acıyıp şefkat gösterendir, diye açıklamıştır. Mukatil de şöyle demiştir: İyiye de, kötüye de lütuflarda bulunandır. Çünkü masiyetleri sebebiyle onları açlıklarından öldürmüyor. el- Kurazı de şöyle demektedir: Arz (amellerinin kendilerine sunulmasın)da ve hesaba çekilmeleri halinde onlara karşı çok lütüfkar olacaktır. Şair de şöyle demektedir: "Yarın kulların insanların mevlası huzurunda bir duracakları konum vardır, O celil olan o halde onlara soru soracak ve lütuf ta bulunacaktır."

 

Cafer b. Muhammed b. Ali b. el-Huseyn de şöyle demiştir: O rızık hususunda iki bakımdan onlara lütüfkardır. Birincisi O rızıklarını hoş ve temiz olan şeylerden kılmıştır; ikincisi O, rızkı sana bir defada vermeyerek senin onu saçıp savurmanı önlemektedir.

 

el-Huseyn b. el-Fadl da şöyle demiştir: Kur'an-ı Kerim'de onu geniş geniş açıklayıp tefsir edilmesi suretiyle onlara çokça lütufkardır. Cüneyd der ki: O gerçek dostlarına o kadar lütufkardır ki, nihayet onu bilip tanıdılar. Eğer düşmanlarına da lütufkar olsa onu inkar etmezler.

 

Muhammed b. Ali el-Kettanı der ki: başkalarından ümit kesip de kendisine tevekküI edip dönen kullarından kendisine sığınanlara karşı latif (lütüfkar) demektir. O vakit bu kulunu kabul eder ve kuluna yönelir. Peygamber (s.a.v.)'ın hadis-i şerifte şöyle buyurduğu zikredilmektedir: "Yüce Allah izi, eseri silinmiş kabirlere bakar ve şöyle buyurur: "Onların izleri silindi, suretleri çürüyüp gitti. Azab ise üzerlerinde kalmaya devam etti. Ben ise Latif olanım, Ben erhamu'r-rahimin'im. Onların azablarını hafifletiniz" Bunun üzerine azabları hafifletilir."

 

Ebu Ali es-Sakafi (Allah ondan razı olsun) da şöyle demiştir: "Kabirlerin bulunduğu alanlardan geçiyorum sanki ben, Kavrayışlı birisiyim ve elbise orada ipinceciktir.

Allah kime ağız vermişse onun da rızkım takdir etmiştir, Rabbim hiç şüphesiz kendisine sığınana karşı çok latiftir."

 

Latif (lütufkar)in, kullarının güzel hallerini yayan ve kötü hallerini de örten demek olduğu da söylenmiştir. İşte peygamber (s.a.v.)'in: "Ey güzel olanı açığa çıkartıp çirkin olanı setreden!'' buyruğu da bu anlamdadır.

 

Latif'in azı kabul eden, buna karşılık pek çok ihsan ve lütüflarda bulunan demek olduğu söylendiği gibi, kalbi kırık olanın kalbini onaran, zor şeyleri kolaylaştıran demek olduğu, adaletinden başka bir şeyinden korkulmayan, lütfundan başkasına da ümit bağlanılmayan anlamına geldiği, kuluna gayretinden fazla nimet ihsan eden ve takatine göre de onu itaat ile mükellef kılan olduğu da söylenmiştir, Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Allah'ın nimetlerini saymaya kalkışırsanız onları sayamazsınız," (en-Nahl, 18); "Açık ve gizli olarak nimetlerini üzerinize bol bol tamamlamış olduğunu .. ," (Lokman, 20); "Dinde size güçlük vermedi," (el-Hac, 78); "Allah yükünüzü hafifletme!? ister." (en-Nisa, 28)

 

Yapılan hizmete yardımcı olan ve övgüyü çokça yapan olduğu da söylenmiştir. Bir diğer açıklamaya göre: Kendisine isyan edenleri cezalandırmakta acele etmeyen, kendisine bağlanan umutları boşa çıkarmayan anlamında olduğu, dilekte bulunan kimseyi geri çevirmeyen, kendisinden ümit edenleri de teselli eden demek olduğu, yanılan kimseleri affeden anlamına geldiği söylendiği gibi, kendisine acımayan kimselere dahi merhamet eden, ariflerin müşahede sırlarından bir kandil yakan, sırat-ı müstakimi onlara yol yapan, iyilik bulutlarından onlara bol bol su indiren demek olduğu da söylenmiştir. el-En'am Süresi'nde (103. ayetin tefsirinde) Ebu'l-Aliye ve Cüneyd'in sözleri daha önceden geçmiş bulunmaktadır. Biz bütün bunları "elEsna fi Şerhi Esmaillahi'l-Hüsna" adlı eserimizde Yüce Allah'ın "el-Latif" adını açıklarken zikretmiş bulunuyoruz, Yüce Allah'a hamdolsun,

 

"Dilediğine rızık verir." Dilediğini de mahrum bırakır, Birtakım kimselere daha fazla mal vermesinde bir hikmet vardır ta ki, insanların bir kısmı diğer bir kısmına ihtiyaç duysun, Nitekim Yüce Allah; "onların bir kısmı diğer bir kısmına iş gördürsün diye ... " (ez-Zuhruf, 32) diye buyurmaktadır. İşte bu da kullara bir lütüfkarlıktır, Aynı şekilde Yüce Allah zengini fakirle, fakiri de zengin ile imtihan etsin diye böyle takdir etmiştir. Daha önce geçen Yüce Allah'ın: "Bazınızı bazınıza imtihan (aracı) kıldık. Sabredecek misiniz?" (el-Furkan, 20) buyruğunda açıklandığı gibi,

 

"O Kavidir (güçlüdür) ve iradesinde galip olandır (Azizdir)."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Şura 20

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR