ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ŞURA

7

وَكَذَلِكَ أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ قُرْآناً عَرَبِيّاً لِّتُنذِرَ أُمَّ الْقُرَى وَمَنْ حَوْلَهَا وَتُنذِرَ يَوْمَ الْجَمْعِ لَا رَيْبَ فِيهِ فَرِيقٌ فِي الْجَنَّةِ وَفَرِيقٌ فِي السَّعِيرِ

 

7. Hem şehirlerin anasını ve onun etrafında bulunanları uyarıp korkutasın, hem de kendisinde şüphe bulunmayan toplanma günü ile uyarıp korkutasın diye sana da böylece Arapça bir Kur'an vahyettik. (O gün insanların) bir kısmı cennette, bir kısmı da cehennemde olacaktır.

 

" ... Sana da böylece Arapça bir Kur'an vahyettik" buyruğu şu demektir: Biz sana ve senden öncekilere bu hususları vahyettiğimiz gibi. yine sana Arap dili ile güzel bir şekilde açıkladığımız Arapça bir Kur'an da indirmiş bulunuyoruz.

 

Bir başka açıklamaya göre de; Biz senin üzerine kavminin dili ile Arapça bir Kur'an indirdik. Tıpkı herbir peygambere kendi kavminin dili ile indirdiğimiz gibi. Anlam birdir.

"Hem şehirlerin anasını ... " yani Mekkeyi ... Mekke'ye şehirlerin anası denilmesinin sebebi, yeryüzünün onun altında düzenlenmeye başlandığından dolayıdır.

 

"Ve onun etrafında bulunan" diğer insan "ları uyarıp korkutasın, hem de kendisinde şüphe bulunmayan" gerçekleşeceğinde tereddüt olmayan "toplanma günü" o da kıyamet günüdür "ile uyarıp korkutasın diye ... vahyettik. "

 

"Bir kısmı cennette bir kısmı da cehennemde olacaktır" buyruğu mübteda ve haberdir. el-Kisai "bir kısmı" anlamındaki: ("ferik" kelimesinin) nasb ile okunmasını caiz kabul etmektedir.

 

Buna göre ifade; "Bir kısmının cennette olacağını, bir kısmının da cehennemde olacağını belirtip korkutasın diye .... takdirindedir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Şura 8

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR