ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MU’MİN

79

/

81

 

اللَّهُ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَنْعَامَ لِتَرْكَبُوا مِنْهَا وَمِنْهَا تَأْكُلُونَ {79}

 وَلَكُمْ فِيهَا مَنَافِعُ وَلِتَبْلُغُوا عَلَيْهَا حَاجَةً فِي صُدُورِكُمْ وَعَلَيْهَا وَعَلَى

الْفُلْكِ تُحْمَلُونَ {80}

 وَيُرِيكُمْ آيَاتِهِ فَأَيَّ آيَاتِ اللَّهِ تُنكِرُونَ {81}

 

79. Allah davarları bazısına binesiniz, bazısını da yiyesiniz diye sizin için yaratandır.

80. Ve sizin için onlarda faydalar vardır. Kalplerinizdeki arzuya onların üzerine ulaşmanız için ... üstelik hem onların üzerinde, hem gemilerin üstünde taşınırsınız.

81. Sizlere ayetlerini gösteriyor. Allah'ın ayetlerinden hangisini inkar ediyorsunuz?

 

"Allah davarları" buyruğu hakkında Ebu İshak ez-Zeccac dedi ki: Burada "el-en'am: davarlar"dan kasıt develerdir.

 

"Bazısına binesiniz, bazısını da yiyesiniz diye sizin için yaratandır." Atların etinin yenilmeyeceğini söyleyip develerin yenileceğini mübah kabul eden kimseler, Yüce Allah'ın davarlar hakkında "bazısını da yiyesiniz diye" buyurmuş olduğunu, buna karşılık atlar hakkında ise: "Hem binmeniz için hem de süs olmak üzere atları, katırları ve merhebleri (yarattı)" (en-Nahl, 8) diye buyurmuş, buna karşılık bunların yenilmelerinin mübah olduğunu sözkonusu etmemiş olduğunu delil gösterirler. Bu hususa dair yeterli açıklamalar daha önceden en-Nahl Süresi'nde (8, ayet, 5, başlıkta) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Ve sizin için onlarda faydalar vardır." Tüylerinde, yünlerinde, kıllarında Süt, yağ, tereyağı, peynir ve buna benzer daha başka faydalar vardır.

 

"Kalplerinizdeki arzuya onların üzerinde ulaşmanız için." Yani bunlar yolculuklarda yüklerinizi taşırlar. Bütün bunlara dair açıklamalar daha önce en-Nahl Süresi'nde (7-8, ayetlerin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır. Bunları burada tekrarlamanın bir anlamı yoktur.

Daha sonra Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "üstelik hem onların" karada davarların "üzerinde, hem" denizde "gemilerin üstünde taşınırsınız."

 

"Sizlere ayetlerini gösteriyor." Sözü geçen bu hususlarda O'nun birliğine ve kudretine delalet eden ayetlerini, belgelerini gösteriyor.

 

''Allah'ın ayetlerinden hangisini inkar ediyorsunuz?" buyruğundaki ''Hangisi" buyruğu; ''İnkar ediyorsunuz" ile nasbedilmiştir. Çünkü istifhamın (sorunun) sözün başında gelmesi gerekir. O bakımdan ondan önceki amiller onda amel etmezler.

 

Şayet fiil ile birlikte "he" ("onu" anlamında) gelmiş olsaydı, o zaman (...)'nin ref ile okunması tercih edilirdi. Eğer istifham elif ya da: "mi, mı ... " ile gelmiş olsaydı, onlardan sonra da bir isim gelip sonra da he zamiri bulunan bir fiil gebeydi, o takdirde tercih edilen okuyuş nasb okuyuşu olurdu.

 

Buyruğun anlamı şudur: Sizler bütün bunların Allah tarafından yaratıldıklarını inkar etmediğinize göre; O'nun öldükten sonra diriltmeye ve ameller dolayısıyla hesaba çekmeye kadir olduğunu ne diye inkar ediyorsunuz?

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Mu’min 82-85

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR