ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

SAFFAT

18

/

21

 

قُلْ نَعَمْ وَأَنتُمْ دَاخِرُونَ {18}

 فَإِنَّمَا هِيَ زَجْرَةٌ وَاحِدَةٌ فَإِذَا هُمْ يَنظُرُونَ {19}

 وَقَالُوا يَا وَيْلَنَا هَذَا يَوْمُ الدِّينِ {20}

 هَذَا يَوْمُ الْفَصْلِ الَّذِي كُنتُمْ بِهِ تُكَذِّبُونَ {21}

 

18. De ki: "Evet, hem de siz küçültülmüşler olarak (diriltileceksiniz)."

19. O sadece bir çığlıktır, hemen onlar kalkıp bakınacaklar.

20. Ve diyecekler ki: "Vay bize! Bu, din günüdür."

21. "Bu sizin önceden yalanladığınız ayırdetme günüdür."

 

"De ki: Evet" yani sizler; "hem de siz küçültülmüşler olarak" küçültülmüş ve zelil kılınmışlar olarak diriltileceksiniz. Çünkü inkar ettikleri şeyin gerçekleştiğini göreceklerinde kaçınılmaz olarak zelil olacaklar, küçüleceklerdir.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Siz hoşlanmasanız dahi kıyamet kopacaktır. Bu size rağmen ve bugün, kendi iddianıza göre böyle bir şeyin olacağını kabul etmeseniz dahi mutlaka gerçekleşecek bir iştir.

 

"O, sadece bir çığlıktır." Bir tek sayha, feryaddır. Bu açıklamayı el-Hasen yapmıştır. Bu çığlıktan kasıt ikinci defa Sur'a üfürmektir.

 

"Sayha: Çığlık"a (alıkoyucu, zecredici anlamında): "zecre" adının verilmesi, bundan maksadın zecretmek (yapılandan alıkoymak) oluşundan dolayıdır. Yani tıpkı güdülmeleri esnasında develerin ve atların zecredildiği gibi, bu sayha ile de (insanlar) zecredilirler. (Yapmak istedikleri kötülüklerden alıkonmaya çalışılır.)

 

"Hemen onlar" ayağa "kalkıp bakınacaklar." Biri diğerine bakacak.

Kendilerine yapılacak muameleyi gözetlerler, anlamında olduğu da söylenmiştir. Bir açıklamaya göre de bu, Yüce Allah'ın: "Bakarsın ki kafirlerin gözleri dehşetle yerinden fırlayarak ... "(el-Enbiya, 97) buyruğuna benzemektedir. Onlar inkar ettikleri dirilişi göreceklerdir, anlamında olduğu da söylenmiştir.

 

"Ve diyecekler ki: Vay bize! Bu, din günüdür" sözleri ile kendi aleyhlerine "vay bize (bize veyl olsun)" diyesesleneceklerdir. Çünkü o gün, başlarına neyin geldiğini bilmiş olacaklardır. Bu buyruktaki "veyI" lafzının mansup gelmesi Basralılara göre mastar (mef'ul-i mutlak) oluşundan dolayıdır. el-Ferra ise takdirinin: "Vay bize!" anlamında olduğunu söylemiştir ki "vay" hüzün ve keder demektir.

 

en-Nehhas da şöyle demektedir: Eğer durum onun dediği gibi olsaydı, bunun ayrı yazılması gerekirdi. Mushafta bu ifade bitişiktir. Biz bunu bitişik değil de ayrı yazan kimseyi de bilmiyoruz.

 

"Bu, din günüdür." Kasıt hesap günüdür. Amellerin karşılığının verileceği gündür, diye de açıklanmıştır.

 

"Bu, sizin önceden yalanladığınız ayırdetme günüdür" sözleri bir görüşe göre onların birbirlerine söyleyecekleri sözlerdendir. Yani, işte bu bizim dünyada iken yalanlamış olduğumuz gündür, diyeceklerdir. Yüce Allah'ın onlara söyleyeceği sözlerden olduğu söylendiği gibi, meleklerin söyleyeceği sözlerden olduğu da söylenmiştir. Yani işte bu, insanlar arasında hüküm verme günüdür. Böylelikle kimin hak üzere, kimin batıl üzere olduğu da ortaya çıkacaktır. "insanların bir kısmı cennette, bir kısmı da cehennemde olacaktır.'' (eş-Şura, 7)

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Saffat 22-35

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR