ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YASİN

60

/

64

أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَن لَّا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ {60}

وَأَنْ اعْبُدُونِي هَذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ {61}

 وَلَقَدْ أَضَلَّ مِنكُمْ جِبِلّاً كَثِيراً أَفَلَمْ تَكُونُوا تَعْقِلُونَ {62}

 هَذِهِ جَهَنَّمُ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ {63}

 اصْلَوْهَا الْيَوْمَ بِمَا كُنتُمْ تَكْفُرُونَ {64}

 

60. "Ey Ademoğulları! Şeytana tapmayın! Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır." diye size emrimi açıklamadım mı?

61. Ve: "Bana ibadet edin" diye. İşte dosdoğru yol budur.

62. "Andolsun ki o, sizden pekçok kimseyi saptırdı. Niçin akıl etmiyorsunuz?"

63. "İşte vaadolunduğunuz cehennem budur."

64. "Küfre sapmanızdan ötürü bugün oraya girin. "

 

"Ey Ademoğulları! Şeytana tapmayın" masiyetimi gerektiren hususlarda ona itaat etmeyin" ... diye size emrimi açıklamadım mı?"

 

Buradaki "ahd (emir)" vasiyet anlamındadır. Ben rasullerim vasıtasıyla size tebliğ edip tavsiye etmedim mi? demektir.

 

"Tapmayın" anlamındaki buyruk ta geçen; (...) edatı, el-Kisai'nin dediği gibi, nehy içindir.

"Ve Bana ibadet edin diye" buyruğundaki: "Diye"nin "nun"u (sakin iken hareke verilmek ile ilgili) asıl kaideye uygun olarak esreli gelmiştir. Bunu ötreli okuyanlar ardından ötre gelen bir kesreyi hoş görmediğinden dolayı böyle okumuşlardır.

 

"İşte dosdoğru yol budur." Yani Bana ibadet dosdoğru dindir. "Andolsun ki o sizden pekçok kimseyi saptırdı." pekçok insanı azdırdı. Bu açıklamayı Mücahid yapmıştır. Katade pekçok toplulukları, el-Kelbı pekçok ümmeti diye açıklamıştır, anlamları birdir.

 

"Çok kimse" buyruğunu Medineliler ile Asım "cim" ile "be" harflerini esreli okumuşlardır. Ebu Amr ile İbn Amir "cim" harfini ötreli, "be" harfini de sakin olarak (dolayısıyla "lam" harfi de şeddesiz olarak) okumuşlardır. Diğerleri ise "cim" ile "be" harflerini ötreli, "lam" harfini şeddesiz okumuşlardır. el-Hasen, İbn Ebi İshak, İsa b. Ömer, Abdullah b. Ubeyd ile en-Nadr b. Enes ise "lam" harfini şeddeli okumuşlardır. Ebu Yahya ile el-Eşheb el-Ukayli ise "cim" harfini esreli, "be" harfini sakin, "lam" harfini de şeddesiz okumuşlardır. Böylece bu kelime toplam beş türlü okunmuş olmaktadır.

 

el-Mehdevı ile es-Salebi: Bunların hepsi de "çok yaratık" anlamında farklı söyleyişlerdir.

en-Nehhas der ki: Bu kıraatlerin en açık (uygun) olanı birincisidir. Buna delil de bütün kıraat alimlerinin: "Sizi ve önceki nesilleri ... "(eşŞuara, 184) buyruğunu bu şekilde icma ile okumuş olmalarıdır. Bu durumda; "Çok kimse" lafzı (...)in çoğulu olmaktadır. Hepsinin de iştikakı aynıdır. Bu da: "Aziz ve celil olan Allah mahlukatı yarattı" kullanımından gelmektedir.

 

Altıncı bir kıraat daha sözkonusu edilmiştir ki o da: "Nesiller" şeklinde "ye" iledir. Ayrıca ed-Dahhak'tan nakledildiğine göre bir cil (nesil) onbin (kişi)dir, azamisinin ne kadar olduğunu ise Yüce Allah'tan başkası bilemez. Bunu da el-Maverdi zikretmiştir.

 

"Niçin akıl etmiyorsunuz?" Niçin şeytanın sizin düşmanınız olduğunu kavramıyor, Allah'a itaat etmenin gerekli olduğunu bilmiyorsunuz?

 

"İşte vaadolunduğunuz cehennem budur." Yani cehennem bekçileri onlara: İşte vaadolunduğunuz ve sizin yalanladığınız cehennem budur, diyeceklerdir.

 

Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre; Rasülullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Kıyamet gününde Allah insanları, cinleri, öncekileri, sonrakileri tek bir düzlükte toplayıp biraraya getirecek. Daha sonra cehennem ateşinden bir parça insanların üzerinden görünecek, onları çepeçevre kuşatacak. Sonra da bir münadi: "İşte vaadolunduğunuz cehennem budur. Küfre sapmanızdan ötürü bugün oraya girin" diye seslenir. İşte o vakit herbir ümmet dizleri üzerine çöker. Herbir gebe de karnındakini bırakır. Süt emziren herbir anne emzirdiğini unutur. İnsanları da sarhoş görürsün, halbuki onlar sarhoş değildirler; ama Allah'ın azabı çok şiddetlidir.''

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yasin 65-68

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR