ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

FATIR

2

مَا يَفْتَحِ اللَّهُ لِلنَّاسِ مِن رَّحْمَةٍ فَلَا مُمْسِكَ لَهَا وَمَا يُمْسِكْ فَلَا مُرْسِلَ لَهُ مِن بَعْدِهِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

 

2. Allah, insanlara herhangi bir rahmeti açacak olursa, onu tutacak olmaz. Tuttuğunu da O'ndan başka salıverecek olmaz. O, emrinde galibtir, her işinde hikmeti sonsuz olandır.

 

"Allah, insanlara herhangi bir rahmeti açacak olursa, onu tutacak olmaz" buyruğunda nahivciler Kur'an-ı Kerim'in dışında: "Onu tutacak olmaz" anlamındaki buyruğun: (...) diye okunmasını -(zamiri): (...)'nın lafzına göre kullanılması suretiyle caiz kabul etmişlerdir.

Ayet-i kerimede: ''Onu" şeklinde kullanılması ise (rahmet lafzının müennes) manasına binaendir. Aynı şekilde: "Tuttuğunu da ... salıverecek olmaz" anlamındaki buyruğun; (...) şeklinde okunmasını da caiz kabul ettikleri gibi; "'Allah insanlara herhangi bir rahmeti açacak olursa" anlamındaki buyruğun da; ''Açacak olursa" buyruğunun merfu' okunmasını da caiz kabul etmişler ve bu durumda: (...) ism-i mevsul'ü anlamında olur.

 

Yani peygamberler insanlara rahmet olmak üzere gönderilmişlerdir. Allah'tan başka kimse onları peygamber olarak gönderme gücüne sahib değildir.

 

Bir başka açıklama da şöyledir: Allah'ın onlara gönderdiği bir yağmur yahut bir rızkı hiçbir kimse engelleme gücünü bulamaz, Bunlardan O'nun engellediğini de hiç kimse salıveremez.

 

Buradaki "rahmet"in dua olduğu söylenmiştir. Bunu ed-Dahhak söylemiştir. İbn Abbas tevbe demiştir. Tevfik ve hidayet diye de açıklanmıştır.

 

Derim ki: "Rahmet" lafzı bütün bunları kapsar. Çünkü bu lafız umum ve müphemlik ifade etmek için nekire (belirtisiz) gelmiştir. bedel olarak her türlü rahmeti kapsamına alır. O halde sözü edilen bütün bu açıklamaları kapsayan umumi bir lafızdır.

 

Malik, Muvatta'ında kaydettiğine göre Ebu Hureyre, sabah uyandığında yağmur yağmış olduğunu gördüğü vakit: "Fetih (açmak)'in doğuşu ile birlikte bize yağmur yağdırıldı, dediğinin ve sonra da şu: "Allah, insanlara herhangi bir rahmeti açacak olursa, onu tutacak olmaz" ayetini okuduğunun kendisine ulaştığını söylemiştir. 

 

"O, emrinde galibtir, her işinde hikmeti sonsuz olandır" buyruğuna dair açıklamalar ise daha önceden (el-Bakara, 129) geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Fatır 3

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR