ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AHZAB

69

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ آذَوْا مُوسَى فَبَرَّأَهُ اللَّهُ مِمَّا قَالُوا وَكَانَ عِندَ اللَّهِ وَجِيهاً

 

69. Ey iman edenler! Siz de Musa'yı incitenler gibi olmayın. Allah onu dediklerinden temize çıkardı. O, Allah indinde itibarlı ve değerli idi.

 

Yüce Allah, Resulullah (s.a.v.)'ı ve mü'minleri inciten, münafıklarla kafirleri sözkonusu ettikten sonra, mü'minleri de böyle bir eziyette bulunmaya kalkışmaktan sakındırıp peygamberleri Musa'ya eziyet edip incitmek bakımından İsrailoğullarına benzemelerini yasaklamaktadır.

 

İnsanlar, Muhammed (s.a.v.) ile Musa (a.s)'a ne şekilde eziyet edilip incitildikleri hususunda farklı göruşlere sahibtirler. en-Nekkaş'ın naklettiğine göre, müşrik ve münafıkların Muhammed (s.a.v.)'a eziyet etmeleri, "Muhammed'in oğlu Zeyd" demeleri idi. Ebu Vail de şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v.)'a eziyet etmek bir paylaştırmada bulunduğu sırada ensardan bir adamın: Bu paylaştırma ile Allah'ın rızası gözetilmiş değildir, demesidir. Bu husus Peygamber (s.a.v.)'a zikredilince, bundan dolayı öfkelenmiş ve şöyle demişti: "Allah, Musa'ya rahmetini ihsan etsin. Gerçekten ona bundan daha fazlası ile eziyet edilmiş, incitilmişti de o yine sabretmişti.''

 

Musa (a.s)'a ne şekilde eziyet edilip incitildiğine gelince, İbn Abbas ve bir topluluk şöyle demiştir: Bu Ebu Hureyre (r.a)'ın rivayet ettiği şu hadisin muhtevasında sözü edilen husustur. Buna göre Peygamber (s.a.v.) şöyle demiştir:

 

"İsrailoğulları çıplak yıkanıyorlardı. Musa (a.s) ise, çokça örtünürdü ve bedenini saklardı. Bir kesim onun hakkında: Onun hayaları şişkindi ve onun baras hastalığı vardır, yahut da, onda bir hastalık bulunmaktadır, demişlerdi. Bir gün Şam (Suriye) topraklarında bulunan bir pınarda yıkanmaya gitti. Elbiselerini bir taşın üzerine bıraktı. Taş elbisesi ile birlikte uçup gitti. Musa çıplak olarak taşın arkasından gidiyor ve: Ey taş elbisemi ver, ey taş elbisemi ver, diyordu. Nihayet İsrailoğullarından bir topluluğun yanına kadar (bu haliyle) geldi. Ona baktıklarında bir de ne görsünler, Musa aralarında yaratılışı en güzel, sureti en mutedil birisidir. Söylediklerinin hiçbirisi onda yok. İşte şanı Yüce Allah'ın: "Allah onu dediklerinden temize çıkardı." buyruğunda anlatılan budur." Bu hadisi Buhari ve bu manada da Müslim rivayet etmişlerdir. 

 

Müslim'in lafzı ile, şöyledir: Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "İsrailoğulları çıplak olarak yıkanırlardı. Biri diğerinin avretine bakardı. Musa (a.s) ise, tek başına yıkanırdı. Bunun üzerine onlar: Allah'a andolsun ki Musa'nın bizimle birlikte yıkanmasını engelleyen ancak onun hayalarının şişkin olmasıdır, dediler. Birgün yıkanmaya gittiğinde elbiselerini bir taşın üzerine koymuştu. Taş elbisesiyle birlikte uçup gitti. Musa (a.s) hızlıca taşın arkasından koştu ve bu arada: Ey taş elbisemi ver, ey taş elbisemi ver, diyordu. Nihayet İsrailoğulları Musa (a.s)'ın avretini gördüler ve: Allah'a andolsun ki Musa'nın herhangi bir rahatsızlığı yoktur, dediler. Bu sefer taş yerinde durdu ve böylece (Musa)'a bakmış oldular. Musa da elbisesini aldı ve taşı dövmeye başladı." Ebu Hureyre dedi ki: Allah'a yemin ederim. Taşta altı ya da yedi darbe izi var. Bunlar Musa'nın taşa indirdiği darbelerin izleridir.

 

Bu, bu husustaki görüşlerden birisidir. İbn Abbas'tan, onun Ali b. Ebi Talib (r.a)'dan rivayetine göre Ali (r.a) şöyle demiştir: İsrailoğulları Musa hakkında: O Harun'u öldürdü, demek suretiyle eziyet vermişlerdi. Şöyle ki Musa ile Harun Tih'in ekin ekilen bir yerinden dağa doğru çıkıp gittiler. Harun da orada öldü. Musa geldiğinde İsrailoğulları Musa'ya: Onu sen öldürdün, çünkü o bize göre senden daha yumuşaktı ve bizi daha çok severdi, dediler. Böylelikle Musa'ya eziyet ettiler. Bunun üzerine Yüce Allah meleklere emretti. Melekler de Harun'u alıp İsrailoğulları arasında gezdirdiler. Böylece Musa'nın doğruluğunu kendilerine kesinlikle gösteren pek büyük bir mucize görmüş oldular. Çünkü Harun'da hiçbir öldürme izi yoktu.

 

Şöyle de denilmiştir: Melekler Harun'un öldüğünü söylediler ve onun kabrinin yerini sadece kartal bilir. Yüce Allah da onu sağır ve dilsiz kılmıştır.

 

Harun, Tih'de Musa (a.s)'dan önce vefat etmişti. Musa da Tih'de geçirilen sürenin tamamlanmasından iki ay önce vefat etmişti.

 

el-Kuşeyrı'nin, Ali b. Ebi Talib (r.a)'dan naklettiğine göre Yüce Allah Harun'u diriltti ve o da İsrailoğullarına Musa'nın kendisini öldürmemiş olduğunu bildirdikten sonra tekrar öldü.

Bir diğer açıklamaya göre; Musa (a.s)'a eziyet edilmesi onun sihirbaz ve deli olduğunu söyleyerek ona iftirada bulunmaları idi. Ancak sahih olan birinci görüştür. Bununla birlikte bütün bunları yapmış olmaları, Yüce Allah'ın da bütün bunlardan onu temize çıkarmış olması da mümkündür.

 

 

Çıplak Olarak Suya Girmenin Hükmü:

 

Musa (a.s)'ın elbiselerini taşın üzerinde bırakıp suya çıplak olarak girmesi, bunun caiz olduğuna delildir. Cumhur'un görüşü de budur. Ancak İbn Ebi Leyla bunu kabul etmemekte ve bu konuda sahih olmayan bir hadisi delil göstermektedir. Bu da Peygamber Efendimiz'in söylediği rivayet edilen şu hadistir: "Suya ancak peştemal ile giriniz. Çünkü suda yaşayan varlıklar vardır.'' Kadı Iyad demiştir ki: Bu ilim ehline göre zayıf bir hadistir.

Derim ki: Ancak İsrail'in, Abdu'l-A'li'dan yapmış olduğu şu rivayet sebebiyle tesettüre riayet etmek müstehabtır. Çünkü Abdu'l-A'li'dan nakledildiğine göre el-Hasen b. Ali bir su birikintisine üzerinde kendisine sarındığı bir peştemal olduğu halde girmiş, sudan çıktığında bu hususta ona soru sorulunca şu cevabı vermiştir: Ben kendisinin beni görüp de benim kendisini görmediğim kimselere karşı örtündüm. Bununla Rabbime karşı ve meleklere karşı örtündüğünü kastetmiştir.

 

Musa (a.s)'ın taşa akıl sahibi varlıklar gibi nasıl seslendiği sorulacak olursa şöyle cevap verilir: Çünkü taştan akıl sahibi varlığın yaptığı bir iş sadır olmuştur. ''(p;.): Taş!" lafzı nida harfi hazfedilmiş, müfred bir münadadır. Tıpkı Yüce Allah'ın: "Yusuf sen bundan vazgeç"(Yusuf, 29) buyruğunda olduğu gibi. (Burada da nida harfi hazfedilmiştir.)

"Elbisemi (ver)" sözü de hazfedilmiş bir fiil dolayısıyla nasbedilmiştir ki ifadenin takdiri (hadisin tercümesinde olduğu gibi): Elbisemi bana ver yahut elbisemi bırak şeklindedir, durumun delaleti dolayısıyla fiil hazfedilmiştir.

 

"O Allah indinde itibarlı ve değerli idi." Pek büyük bir kıymeti vardı, demektir. Arapçada itibarlı ve değerli (el-vecih): Değeri büyük ve konumu yüksek kimse demektir. Rivayet olunduğuna göre Musa (a.s) Yüce Allah'tan bir şey diledi mi ona o istediğini verirdi. İbn Mes'ud bunu; "O Allah'ın ... bir kulu idi" diye okumuştur.

 

"İtibarlı ve değerli" buyruğu Allah'ın onunla özel şekilde konuşmasına işarettir, diye de açıklanmıştır.

 

Ebu Bekr el-Enbari "Kitabu'r-Red (ala men Halefe Mushafa Usman)" adlı eserinde şöyle demektedir: Kur'an'a dil uzatan kimseler müslümanların "o Allah indinde itibarlı ve değerli idi" buyruğundaki kelimeyi değiştirdiklerini ve: "İndinde" lafzının doğrusunun aslında; "Bir kul" şeklinde olduğunu ileri sürmüştür. Bu ise, bu kimsenin maksadının çok zayıf, anlayışının eksik ve bilgisinin de kıt olduğunu göstermektedir. Çünkü ayet-i kerime senin dediğin gibi kabul edilip ve dediğin şekilde "bir kul" anlamında okunmuş olsaydı, Musa (a.s)'a yapılan övgü eksik bir övgü olurdu. Çünkü "itibarlı ve değerli" lafzı hem dünya ehli nezdinde, hem çağdaşları arasında, hem de ahirettekiler arasında bu durumda olması anlamına gelir. Dolayısı ile bu değiştirildiği iddia edilen okuyuşa göre, onun nerede medhedilmiş olduğu bilinemez. Zira eğer dünyadakiler nezdinde itibarlı ve değerli birisi ise, bu Allah'ın ona bir nimeti olur ve Allah tarafından bu hususta ona yapılan övgünün açık bir tecellisi görülmez. Şanı Yüce Allah: "O Allah indinde itibarlı ve değerli idi" buyruğu ile övüldüğü yeri de açıklamak suretiyle böylelikle onun Allah nezdinde itibarlı ve değerli olmak suretiyle en üstün bir şeref ve Yüce bir mevkiye layık olduğu ortaya çıkmaktadır. Buna göre kim böyle bir tafzı değiştiricek olursa, Yüce Allah'ın peygamberi hakkında varid olmuş en övünülmeye değer övgüyü ve en büyük medh-u senayı ortadan kaldırmış olur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Ahzab 70-71

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR