ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AHZAB

55

لَّا جُنَاحَ عَلَيْهِنَّ فِي آبَائِهِنَّ وَلَا أَبْنَائِهِنَّ وَلَا إِخْوَانِهِنَّ وَلَا أَبْنَاء

إِخْوَانِهِنَّ وَلَا أَبْنَاء أَخَوَاتِهِنَّ وَلَا نِسَائِهِنَّ وَلَا مَا مَلَكَتْ

أَيْمَانُهُنَّ وَاتَّقِينَ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيداً

 

55. Hanımlar için babaları, oğulları, kardeşleri, kardeşlerinin oğulları, kızkardeşlerinin oğulları, kendi kadınları ve sağ ellerinin malik olduğu (cariyeleri) hakkında günah yoktur. Allah'tan kork. Şüphe yok ki Allah herşeye tanıktır.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Ayetin Nüzul Sebebi:

2- Kadının Görünebileceği Kimseler:

3- Allah'tan Korkmak (Takvalı Olmak) Emri:

 

1- Ayetin Nüzul Sebebi:

 

Hicab ayeti nazil olunca babalar, oğullar ve yakın akrabalar Rasulullah (s.a.v.)'a: Biz de mi onlarla perde arkasından konuşacağız, diye sordular. Bunun üzerine bu ayet-i kerime nazil oldu.

 

2- Kadının Görünebileceği Kimseler:

 

Yüce Allah, bu ayet-i kerimede kadının karşısına çıkıp görünebileceği erkekleri sözkonusu etmekte, ancak amca ile dayıyı zikretmemektedir. Çünkü amca ile dayı anne-baba konumundadırlar. Hatta amcaya baba adı verildiği de olur. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Senin ilahına ve babaların ibrahim, ismail ve ishak 'ın ilahına ... ibadet edeceğiz. "(el-Bakara, 133) İsmail ise, onların amcaları idi.

 

ez-Zeccac dedi ki: Amca ile dayı belki kadının özelliklerini çocuklarına anlatabilirler. Kadının amcaoğlu ve dayıoğluna mahrem olması ise, sözkonusu değildir. İşte bundan dolayı onların hanımı görmeleri hoş karşılanmamıştır.

 

eş-Şa'bi ile İkrime de kadının amcası ya da dayısının önünde başörtüsünü açmasını mekruh görmüşlerdir.

 

Bu ayet-i kerimede mahrem olanların bazıları sözkonusu edilmiştir. Mahremlerin hepsi ise, en-Nur Suresi'nde sözkonusu edilmişlerdir. Bu ayet-i kerime en-Nur Suresi'ndeki o ayetin bir bölümüdür. Orada (en-Nur, 31. ayet) buna dair yeterli açıklamalar geçmiş bulunmaktadır. Yüce Allah'a hamdolsun.

 

3- Allah'tan Korkmak (Takvalı Olmak) Emri:

 

Yüce Allah sözü edilen bu şahıslar hakkındaki ruhsatı sözkonusu edip onlara perdesiz (hicabız) görünmenin mübahlığı katiyyet kazandıktan sonra:

 

"Allah'tan korkun" diyerek, onlara bir önceki buyruklara cümle ile atıf suretiyle takvalı olmalarını emretmektedir. Bu ise, son derece beliğ ve veciz bir ifadedir. Şöyle buyurmuş gibidir: Siz bu sınırlarda kalınız ve bu sınırları aşmak hususunda da Allah'tan korkunuz.

 

Burada özellikle hanımların anılması ve bu emirde onların ta'yin edilmesi kendilerini az kollamaları ve çokça serbest davranmaları dolayısıyladır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

Daha sonra Yüce Allah: "Şüphe yok ki Allah, herşeye tanıktır" diyerek tehditte bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Ahzab 56

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR