ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

LUKMAN

22

وَمَن يُسْلِمْ وَجْهَهُ إِلَى اللَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى وَإِلَى اللَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ

 

22. Kim ihsan edici olduğu halde nefsini Allah'a teslim ederse, muhakkak sapasağlam olan kulpa tutunmuş olur. İşlerin akıbeti Allah'ındır.

 

"Kim ihsan edici olduğu halde nefsini Allah'a teslim ederse" O'na ihlasla ibadet edip ihlasla O'na yönelirse, demektir. "İhsan edici" kaydının sözkonusu edilmesi ise ihsansız ve kalbinde marifet bulunmaksızın yapılan ibadetin fayda vermeyeceğinden dolayıdır. Bunun bir benzeri de Yüce Allah'ın: "Kim mümin olduğu halde salih ameller ışlerse" (Ta-Ha, 112) buyruğudur. Cibril hadisinde de şöyle denilmektedir: (Cebrail) Dedi ki: O halde bana ihsandan haber ver. Şöyle buyurdu: "Allah'a O'nu görüyormuşsun gibi ibadet etmendir. Sen O'nu görmüyorsan dahi, O seni görür."

 

"Muhakkak sapasağlam olan kulpa tutunmuş olur." İbn Abbas dedi ki: Bu la ilahe illallahtır. Buna dair açıklamalar daha önceden el-Bakara Suresi'nde (256. ayet, 2. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır.

 

Ali b. Ebi Talib (r.a.), es-Sülemı ile Abdullah b. Müslim b. Yesar: "Kim ... teslim ederse" diye okumuşlardır. en-Nehhas; buyrukta bu şekildeki bir okuyuş daha çok bilinen bir okuyuştur, der. Nitekim Yüce Allah bir başka yerde: "De ki: Ben kendimi Allah'a teslim etmişimdir. "(Al-i İmran, 20) diye buyurmaktadır. "Kendimi Allah'a teslim etmışimdir" buyruğu, ben ibadetimle Yüce Allah'ı kastediyorum demektir. Bu durumda bu okuyuşun anlamı çokluk ifade eder. Şu kadar var ki; böyle bir kullanım "verdim" anlamındadır. Mesela; "Buğday için verdim, teslim ettim" denilir. Bununla birlikte; (...) diye de kullanılır. ezZemahşerı dedi ki: Ali b. Ebi Talib (r.a) şeddeli olarak okumuştur. Mesela; "İşini Allah'a teslim et" denilir. Eğer: Bu o halde ne diye: (...) cer edatı ile teaddi etmiştir (geçiş yapmıştır)? Halbuki Yüce Allah'ın: "Hayır kim ... yüzünü Allah'a teslim ederse" (el-Bakara, 112) buyruğunda "lam" ile teaddi yapmıştır? diye sorarsan, şu şekilde cevab veririm: Bunun "lam" ile birlikte taşıdığı mana şudur: O bizzat kendisi demek olan yüzünü Yüce Allah'a salimen tahsis etmiştir. Yani yalnızca O'na ihlasla yönelmiştir. Bunun: "cer harfi ile anlamı, bir kimsenin, bir eşyayı birisine teslim etmesinde olduğu gibi, nefsini de ona teslim etmesi anlamına racidir. Maksat, yalnızca O'na tevekkül etmek, işleri O'na havale etmektir.

"İşlerin akıbeti" sonucu "Allah'ındır."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Lukman 23-24

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR