ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

LUKMAN

19

وَاقْصِدْ فِي مَشْيِكَ وَاغْضُضْ مِن صَوْتِكَ إِنَّ أَنكَرَ الْأَصْوَاتِ لَصَوْتُ الْحَمِيرِ

 

19. "Yürüyüşünde mutedil ol! Sesini alçalt! Çünkü seslerin en çirkini eşeklerin sesidir."

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı altı başlık halinde sunacağız:

 

1- Mutedil Yürümek:

2- Sesi Kısmak:

3- En Kötü Ses:

4- Kötü Bir Sesin Tanıtılması:

5- Yüksek Sesle Konuşup Bağırmayı Terketmek:

6- Eşeğin Sesi:

 

1- Mutedil Yürümek:

 

Oğluna kötü huyları yasakladıktan sonra riayet etmesi gereken güzel huyları ve erdemli ahlakı göstererek ona: "Yürüyüşünde mutedil ol," dedi. Yani orta yollu yürü.

 

"Mutedil yürüyüş"; hızlı yürümek ile ağır yürümek arasındadır. Yani sen yeryüzünde ölüler gibi hareket etme, haddi aşan günahkarlar gibi de hızlıca gitme. Rasülullah (s.a.v.) da şöyle buyurmuştur: "Hızlıca yürümek mü'minin gözalıcı vasıflarını giderir. ''

 

Peygamber (s.a.v.)'ın hızlı yürüdüğüne dair gelen rivayetler ile Aişe (r.anha)'ın Ömer (r.a) hakkında kullandığı: "O yürüdümü hızlı yürürdü" ifadesine gelince, bundan kastı ölürcesine hareket edenden daha hızlı yürüdüğünü anlatmaktır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Şanı Yüce Allah daha önceden el-Furkan Süresi'nde (63. ayetin tefsirinde) geçtiği gibi, bu niteliklere sahip olan kişiyi öğmektedir.

 

2- Sesi Kısmak:

 

"(Konuşurken) sesini alçalt." Yani sesini yükseltme, yüksekliğini kıs. Bu da sesini yükseltmek için kendini zorlama ve ihtiyacın kadar sesini yükselt, demektir. Çünkü yüksek sesle konuşmak ihtiyaçtan fazla sesini yükseltmektir ve rahatsız edici bir zorlanmadır.

 

Bütün bunlardan maksat, alçak gönüllülüktür. Ömer (r.a), takatinden daha fazla yüksek sesle ezan okumaya çalışan bir müezzine: Ben senin kasıklarının çatlayacağından korktum, demiştir. Sözü geçen bu müezzin Ebu Mahzura Semura b. Mi'yar'dır.

 

3- En Kötü Ses:

 

"Çünkü seslerin en çirkini eşeklerin sesidir." En hoşa gitmeyeni, en kötüsü eşeklerin sesidir, demektir. "O çirkin ve hoşlanılmayan bir yüzle bize geldi" tabiri de buradan gelmektedir. Eşek ileri derecede yermek ve hakaret maksadı ile kullanılan bir örnektir. Onun anırması da bu şekildedir. Sadece adını anmayı bile Araplar çok çirkin gördüklerinden dolayı, ondan kinaye yoluyla sözederler ve açıktan açığa ismini zikretmekten hoşlanmazlardı. Mesela, "uzun kulaklı" derlerdi. Tıpkı pis ve hoş olmayan şeylerden sözettikleri gibi ondan sözederlerdi. Saygın insanların bulunduğu bir mecliste eşek adının kullanılması da huylar arasında kötü sayılmıştır. Araplar arasında yayan yürümek kendisini çokça yormuş dahi olsa büyüklüğüne yedirmediği için eşeğe binmeyenler dahi vardır. Ancak, Peygamber (s.a.v.) Yüce Allah'ın huzurunda tevazu ve zillet izharı için merkebe binerdi.

 

4- Kötü Bir Sesin Tanıtılması:

 

Ayet-i kerimede konuşma ve tartışma esnasında sesi yükseltmenin çirkinliğinin, eşeklerin seslerinin çirkinliğine benzetilerek tanıtılabileceğine delil vardır. Çünkü bu gibi sesler de yüksek tonludur. Sahih'ten Peygamber (s.a.v.)'ın şöyle buyurduğu kaydedilmektedir: "Eşeğin anırmasını işittiğiniz vakit şeytandan Allah'a sığınınız. Çünkü o bir şeytan görmüştür.''

 

Rivayet edildiği ne göre şeytanı görmedikçe ne eşek anırır, ne de bir köpek havlar. Süfyan es-Sevri dedi ki: Herbir şeyin (hayvanın) sesini yükseltmesi bir tesbihtir, eşeklerin anırması müstesna. Ata ise şöyle demektedir: eşeklerin anırması karanlığa bir bedeluadır.

 

5- Yüksek Sesle Konuşup Bağırmayı Terketmek:

 

Bu ayet-i kerime ile Yüce Allah insanları küçümseyerek yüzlerine karşı bağırmayı terketmek yahut ta yüksek sesle bağırmayı büsbütün terketmek edebini öğretmek te dir. Araplar yüksek sesle bağırmakla ve benzeri hususlarla iftihar eder, öğünürlerdi. Onlara göre en güçlü sesi en yüksek olan kimse idi. Sesi en kısık ve alçak kimse de en zelil idi. Öyle ki bir Arap şair şöyle demiştir: "Konuşması yüksek sesli, hapşırması yüksek sesli, Görünüşü güzel ve develerinin de sesi yüksektir. Zorlukların üzerine deve yavrusu gibi koşar, Ve herkesin üzerinde tam olan hilkati ile üstünlük sağlar."

 

Ancak şanı Yüce Allah bu cahili ahlakı: "Çünkü seslerin en çirkini eşeklerin sesidir" sözleri ile yasaklamış olmaktadır. Yani eğer sesi dolayısıyla bir kimseden korkulması gerekseydi, eşekten korkmak gerekirdi. Böylelikle sesini yükselten kimse ile eşeğin aynı seviyede olduğunu belirtmektedir.

 

6- Eşeğin Sesi:

 

"Eşeklerin sesidir" lafzındaki "lam", te'kid içindir. "Ses" topluluğa izafe edilmiş olmakla birlikte tekil gelmiş bulunmaktadır. Çünkü bu rada "ses" anlamındaki kelime mastardır, mastar da çokluğa delildir. Bu: "Seslendi, seslenir, seslenmek"in mastarıdır. İsm-i faili; -ki "yüksek sesli" (...) demektir- gelir. "Yüksek sesle bağırdı, bağırmak" denilir. "Yüksek sesle seslenen, bağıran" demektir. (...) da "yüksek sesli adam" anlamındadır. Tıpkı; "Malı çok, ikramı çok, ihsanı çok adam" demek gibi.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Lukman 20-21

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR