ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

RUM

54

اللَّهُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِن بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِن بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفاً وَشَيْبَةً يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ وَهُوَ الْعَلِيمُ الْقَدِيرُ

 

54. Allah sizi (önce) bir zaaftan yaratan, sonra zayıflığın ardından kuvvet, sonra kuvvetin ardından zayıflık ve ihtiyarlık verendir. Dilediğini yaratır. O çok iyi bilendir, gücü yetendir.

 

"Allah sizi (önce) bir zaaftan yaratan.... dır." Yüce Allah, kudretine dair bizzat insanın kendi nefsinden bir başka istidlali sözkonusu etmektedir ki, insan ibret alsın, "Bir zaaftan" buyruğu, zayıf, güçsüz bir nutfeden demektir. "Bir zaaftan" buyruğunun zayıflık halinde, anlamında olduğu da söylenmiştir. Bu da insanların başta bebeklik ve küçük yaştaki hallerini ifade eder.

 

"Sonra zayıflığın ardından bir kuvvet" yani gençlik "sonra kuvvetin ardından zayıflık" yani ihtiyarlık " ... verendir." Asım ve Hamza her iki "zaaf" kelimesindeki "dat" harfini üstün ile, diğerleri ise ötre ile okumuşlardır ki; iki ayrı söyleyiştir. Ötreli okuyuş Peygamber (s.a.v.)'ın şivesidir. el-Cahderi de; "bir zaaftan yaratan, sonra zayıflığın ardından ... " de "dat" harflerini üstün ile okurken, sonraki "kuvvetin ardından zayıflık" buyruğundaki; (...)'ı ise -sadece bunu- ötreli okumuştur. O böylelikle her iki şiveyi bir arada kullanmak istemiştir.

el-Ferra dedi ki; Ötreli okuyuş Kureyş'in, üstün ile okuyuş Temim'in şivesidir. el-Cevheri der ki; (Hem ötreli, hem üstün olmak üzere) "Kuvvetin zıddı, aksi" demektir.)

 

Bir açıklamaya göre üstün ile okuyuş görüşteki zayıflık, ötreli okuyuş bedendeki zayıflık demektir, Alış-verişlerde aldanan kişi ile ilgili hadiste yer alan: "O alış-veriş yapar, ancak değerlendirip ölçmesinde bir parça zayıflık vardır. '' ifadesi de bu kabildendir.

 

"Ve ihtiyarlık" buyruğu da; (...) gibi bir mastardır. Mastar da her türlü kip yerine kullanılmaya elverişlidir. "Zayıflık ve kuvvet" anlamındaki kelimeler hakkında da aynı şey söylenebilir.

 

"Dilediğini" ister kuvvet, ister zayıflığı "yaratır. O" tedbir ve idaresini "çok iyi bilendir." İrade ettiği şeyi gerçekleştirmeye de "gücü yetendir."

 

Kufeli nahivciler "zaaftan" anlamındaki kelimenin "ayn" harfinin; (...) şeklinde üstün ile okunmasını uygun kabul ederler. Aynı şekilde ikinci ya da üçüncü harfi boğaz harflerinden olan bütün kelimeler de böyledir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Rum 55

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR