ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

FURKAN

59

الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ الرَّحْمَنُ فَاسْأَلْ بِهِ خَبِيراً

 

59. O, göklerle yeri ve aralarında olanları altı günde yaratan, sonra Arş üzere istiva edendir. Rahman'dır. Sen bunu bir bilene sor!

 

"O, göklerle yeri ve aralarında olanları altı günde yaratan, sonra Arş üzere istiva edendir" buyruğuna dair açıklamalar daha önceden el-A'raf suresi'nde (54. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

"O" ism-i mevsulü daha önce geçen "hayy"in sıfatı olarak cer mahallindedir. "Aralarında olanları" diye (tesniye zamiri) kullanılıp, "Aralarında" diye (müennes ve çoğul zamiri) kullanılmaması şundan dolayıdır: Yüce Allah bununla iki sınıfı. iki türü ve iki şeyi kastetmiştir. elKutamı'nin şu beyitinde olduğu gibi: "üzmüyor mu seni Kays'ın ipleri ile Tağlib'in; Ve her ikisinin kesilerek birbirinden ayrılmış olması."

 

Şair burada görüldüğü gibi ''Tağlib'in ipleri de" demek istediğinden "ipler" çoğul olmakla birlikte, ayrıldıklarını haber veren fiilde tesniye zamiri kullanmıştır. Çünkü o bununla iki şey ve iki türü anlatmak istemiştir.

 

"Rahman'dır. Sen bunu bir bilene sor" ez-Zeccac dedi ki: Buyruk, sen O'nun hakkında soru sor, demektir. Bu açıklamayı dil bilginlerinden bir topluluk da nakletmiş bulunmaktadır. Buradaki "be' harfi cerri " ... den, dan" anlamındadır. Nitekim Yüce Allah: (...) isteyen biri inecek azab istedi'' (Mearic, 1) diye buyurmaktadır, Şair de şöyle demektedir: "Ey Malik'in kızı niye at(lı)lara sormadın, Eğer bilmiyor isen; bilmediğin şey hakkında."

 

Alkame b, Abdede şöyle demiştir: "Şayet sizler bana kadınlar hakkında soru soruyorsanız gerçekten ben, Kadınların ilaçlarını çok iyi bilirim, tabibim,"

 

Burada görüldüğü gibi şairler: "Kadınlar hakkında" ve: "Bilmediklerin hakkında" demek istemişlerdir.

 

Ancak Ali b, Süleyman bunu kabul etmeyerek şöyle der: Nazar ehli "be" harfi cerrinin, "an" anlamında olmasını kabul etmezler, Çünkü o takdirde Arapların lafızları kullandıkları anlamları bozmak söz konusudur. Çünkü (...) ifadesi, (...): eğer sen filan kimse ile karşılaşacak olursan, senin onunla karşılaşmanla birlikte bir de karşına arslan çıkar, anlamında olur O halde burada buyruk; "Sen sorunu bu hususta bilgisi olan, haberdar bir kimseye sor" demek olur, İbn Cübeyr de böyle demiştir.

 

Burada "el-Habir" Yüce Allah'tır. Buna göre "habir: bilen" lafzı, "sor" fiili ile mef'ulün bih olarak nasbedilmiştir.

 

Derim ki: ez-Zeccac'ın açıklaması güzel bir şekilde yorumlanabilir, O da buradaki "el-habir: Bir bilen'' in Allah'tan başka bir kimse olmasıdır, yani sen O'nun hakkında (an harfi cerri ile) bir bilen kimseye sor. Yani onu bilen birisine yani O'nun sıfat ve isimlerini bilen birisine soru sor, demektir.

 

Anlamın; "Sen onun için bilen birisine sor," şeklinde olduğuda söylenmiştir. Bu durumda "he'" zamirinden hal olarak nasb edilmiştir. el-Mehdevi dedi ki: Burada "bir bilen" lafzının hal olması uygun değildir, Zira halin hem soran kimse için, hem de sorulan kimse için olması mümkündür. Failden hal olması da doğru olamaz. Zira bilen bir kimsenin ayrıca başkasına sormaya ihtiyacı yoktur. Mef'ulden de hal olamaz, çünkü hakkında soru sorulan kişi er-Rahman olandır ve o da ebediyyen bilendir, haberdar olandır. Hal çoğunlukla değişikliğe uğrayan ve bir yerden bir yere intikal eden şeylerde söz konusudur. Şu kadar var ki; bunun, -mesela: "Halbuki o ... doğrulayangerçeğin ta kendisidir." (el-Bakara, 91) buyruğunda olduğu gibi- tekid edici bir hal olarak kabul edilmesi hali müstesnadır; o takdirde caiz olur.

 

"Rahman"lafzının merfu olarak gelmesi üç türlü açıklanabilir; Evvela "is tiva dendir" buyruğundaki zamirden bedel olabilir. Diğer taraftan "o Rah mandır" anlamında merfu gelmiş olabilir. Ayrıca mübteda olarak merfu gelmiş olabilir, onun haberi de: "Sen bunu bir bilene sor" anlamındaki buyruktur. Bununla birlikte; "Hayy olan, ölmeyen,

Rahmana tevekkül et" anlamında sıfat olarak mecrur olması da mümkündür. Medh olmak üzere nasb ile gelmesi de mümkündür.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Furkan 60

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR