ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

FURKAN

30

/

31

 

وَقَالَ الرَّسُولُ يَا رَبِّ إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هَذَا الْقُرْآنَ مَهْجُوراً {30}

 

 وَكَذَلِكَ جَعَلْنَا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوّاً مِّنَ الْمُجْرِمِينَ وَكَفَى بِرَبِّكَ هَادِياً وَنَصِيراً {31}

 

30. Resul: "Ya Rab, gerçekten benim kavmim bu Kur'an'ı terketti" dedi.

31. İşte böylece Biz her peygambere günahkarlardan düşmanlar kıldık. Yol gösteren ve yardım eden olarak sana Rabbin yeter.

 

"Rasul: Ya Rab" ifadeleriyle Muhammed (s.a.v.)'ın onları Yüce Allah'a şikayet ettiği anlatılmaktadır. "Gerçekten benim kavmim bu Kur'an'ı terketti, dedi." Yani onlar bu Kur'an hakkında gerçeğin dışına çıkarak onun bir sihir ve bir şiir olduğunu söylediler. Bu açıklama Mücahid ve en-Nehai'den nakledilmiştir.

 

Şanı Yüce Allah da onu: "İşte böylece Biz her peygambere günahkarlardan düşmanlar kıldık" buyruklarıyla teselli etmektedir. Yani ey Muhammed! Senin kavminin müşrikleri arasından -İbn Abbas'ın görüşüne göre bu kişi Ebu Cehil'dir- düşman kimseler kıldığımız gibi, senden önceki herbir peygamber için de kavminin müşriklerinden düşmanlar kılmışızdır. O bakımdan onların sabrettikleri gibi sen de Benim emrim üzerinde sabret. Çünkü Ben seni doğru yola ileteceğim, sana karşı çıkan herkese karşı yardımcı olacağım.

Bir diğer açıklamaya göre, Allah Rasulünün: "Ya Rab ... " sözünü kıyamet gününde söyleyeceği bildirilmiştir. Yani onlar Kur'an-ı Kerim'i terkettiler, benden uzaklaştılar, beni yalanladılar diyecektir.

 

Enes dedi ki: Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Kim Kur'an'ı öğrenir, sonra mushafını asar da belli aralıklarda ona bakmaz ise kıyamet gününde bu mushafı ona asılı olarak gelir ve: Eyalemlerin Rabbi! Senin bu kulun beni terketti, benimle onun arasında hüküm ver, der." Bunu es-Sa'lebi zikretmiştir.

 

"Yol gösteren ve yardım eden olarak Rabbin sana yeter." Burada "yol gösteren ve yardım eden olarak" anlamındaki; (...) kelimeleri ya hal veya temyiz olarak nasbedilmişlerdir. Rabbin sana hidayet verecek, doğru yolu gösterecek, sana yardım edecektir. O bakımdan sana düşmanlık edenlere aldırma demektir. İbn Abbas dedi ki: Peygamber (s.a.v.)'ın düşmanı Ebu Cehil -la'netullahi aleyhi-'dir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Furkan 32-33

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR