ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NUR

29

لَّيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَن تَدْخُلُوا بُيُوتاً غَيْرَ مَسْكُونَةٍ

فِيهَا مَتَاعٌ لَّكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا تَكْتُمُونَ

 

29. Oturulmayan ve içlerinde size ait meta' bulunmayan evlere girmenizde size günah yoktur. Allah açıkladığınızı da, gizlediğinizi de bilir.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı da iki başlık halinde sunacağız:

 

1- izinsiz Girilebilecek Yerler:

2- Ayet-i Kerimede Zikredilen "Evler"den Kasıt:

 

1- izinsiz Girilebilecek Yerler:

 

Rivayet edildiğine göre izin istemeyi emreden ayet-i kerime nazil olduktan sonra bazıları bu işte çok aşırıya gittiler. İster harabe olsun, ister orada kimseler yaşasın, nereye giderse mutlaka selam verir ve izin isterdi. Bunun üzerine bu ayet-i kerime nazil oldu ve Yüce Allah bu ayet-i kerime ile kimsenin yaşamadığı herbir ev ya da yere girmek için izin isteme yükümlülüğünü kaldırıp izinsiz girmeyi mübah kıldı. Çünkü izin istemenin sebebi, sadece kişinin kendisi için görülmesi haram olan şeyleri görme korkusudur. Böyle bir sebep ortadan kalktı mı, hüküm de ortadan kalkar.

 

2- Ayet-i Kerimede Zikredilen "Evler"den Kasıt:

 

İlim adamları burada sözü edilen "evler" ile neyin kastedildiği hususunda farklı görüşlere sahiptirler. Muhammed b. el-Hanefiyye, Katade ve Mücahid der ki: Bunlar kervanların gidip geldiği yollarda bulunan oteller, kervansaraylardır. Mücahid dedi ki: Bunlar içlerinde kimsenin yaşamadığı fakat bütün yolcuların içlerinde girip barınmak üzere vakfedilmiş ve orada kendileri için meta'ın yani içindeki şeylerle faydalanacakları malzemenin bulunduğu yerlerdir.

 

Yine Muhammed b. el-Hanefiyyeden rivayete göre burada kasıt, Mekke evleridir. Malik'in bu husustaki görüşü de bunu açıklamaktadır. Bu açıklama da Mekke evlerinin mülk edinilemeyeceği ve insanların bu evlerde ortak oldukları, Mekke'nin de kılıç zoruyla fethedildiği görüşüne binaendir.

 

İbn Zeyd ile eş-Şa'bi derler ki: Burada kasıt, çarşı-pazarlardaki dükkanlardır. eş-Şa'bi dedi ki: Çünkü kişiler buraya satacakları malları getirip oraya koymuş olurlar ve insanlara: Haydi gelin, demişlerdir.

 

Ata da der ki: Burada kasıt insanların küçük-büyük abdest bozmak maksadıyla daldıkları harabelerdir. Bunda da bir çeşit meta' vardır.

 

Cabir b. Zeyd dedi ki: Buradaki "meta'" ile belli eşyalar kastedilmemekte dir. Bunların dışındaki ihtiyaçlar kastedilmektedir. Bir topluluğun gece ya da gündüz konakladıkları bir yer yahut ihtiyaçlarını karşılamak için girdikleri bir harabe, veya görmek maksadıyla içine girdikleri bir evdir. Bütün bunlar birer meta'dır ve bütün dünya menfaatleri de birer meta'dır.

 

Ebu Ca'fer en-Nehhas dedi ki: Bu, müslümanların imamlarından birisinin yaptığı güzel bir açıklamadır. Ayrıca lügat anlamına da uygun düşmektedir, çünkü Arap dilinde meta': menfaat demektir. "Allah seninle faydalandırsın" ifadesi buradan geldiği gibi, Yüce Allah'ın: "Onları meta'landırın'' (el-Ahzab, 49) buyruğu da buradan gelmektedir.

 

Derim ki: Kadı Ebu Bekr b. el-Arabi de bu görüşü tercih etmiş ve şöyle demiştir: "Meta'" lafzını bütün faydalanılan hususlar diye açıklayan bir kimse, etraflı bir şekilde buyruğu tatbik etmiş ve bu konuda kesin sözü söylemiş olup, bu lafzın kişi için fayda sağlayan her şeyi kapsadığını açıklamış olmaktadır. Mesela, öğrenci ilim talebi için yapılmış okullar demek olan hankahlara girer. Bir yerde kalan bir kimse kervansaraylara girer. Müşteri bir şeyler satın almak için dükkana girer. Tuvalet ihtiyacı olan bir kimse ihtiyacını görmek için tuvale te girer. Kısacası herkes ihtiyacı ne ise ona uygun bir yere gider. İbn Zeyd ile eş-Şa'bi'nin sözleri ise görüşlerden bir görüştür. Ancak büyük iş hanlarında bulunan yerler, insanların malları dolayısıyla girilmesi mutlaka mübah olan yerler değildir. Oraya girmek isteyen herkes için girmelerinin mübah olmadığı icma' ile kabul edilmiştir ve bu gibi yerlere ancak sahibi tarafından kendilerine izin verilmiş kimseler girer. Hatta bu gibi yerlerin sahipleri insanların gelmesini önlemekle görevlidirler.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nur 30

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR