ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NUR

28

فَإِن لَّمْ تَجِدُوا فِيهَا أَحَداً فَلَا تَدْخُلُوهَا حَتَّى يُؤْذَنَ لَكُمْ وَإِن قِيلَ لَكُمُ ارْجِعُوا فَارْجِعُوا هُوَ أَزْكَى لَكُمْ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ

 

28. Eğer onlarda kimse bulamazsanız, size izin verilinceye kadar oralara asla girmeyin. Eğer size: "Geri gidin" denilirse, geri dönüp gidin. Bu sizin için daha temizdir. Allah sizin ne yaptığınızı çok iyi bilir.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı dört başlık halinde sunacağız:

 

1- Eğer Evlerde Kimse Yoksa:

2- Kapının Açık Yada Kapalı Olması izin isteme Gereğini Etkilemez:

3- Kücüğün de Büyüğün de İzin Alması Geçerlidir:

4- Ne Yaparsanız Allah Bilir:

 

1- Eğer Evlerde Kimse Yoksa:

 

"Eğer onlarda kimse bulamazsanız" buyruğunda geçen "onlarda ... bulamazsanız" buyruğundaki zamir "başkasına ait olan evler"e aittir.

 

Taberi'nin, Mücahid'den naklettiğine göre o şöyle demiştir: "Eğer onlarda kimse bulamazsanız" buyruğu, eğer sizin o evlerde eşya ve ihtiyacınız yoksa demektir. Taberi bu yorumu zayıf kabul etmiştir, gerçekten de bu açıklama oldukça zayıftır. Mücahid sanki, içinde kimsenin bulunmadığı ve mesken olarak kullanılmayan evlere orada ihtiyacı veya eşyası bulunanın izinsiz olarak girebileceği kanaatinde olduğunu gösteriyor gibidir. Yine onun görüşüne göre "meta'" lafzı yaygı ve örtü kabilinden ev eşyası olmalıdır. Bütün bu açıklamalar zayıftır.

 

Sahih olan, bu ayet-i kerimenin kendisinden önceki buyruklarla ve hadislerle alakalı bulunduğudur. İfadenin takdiri de şöyledir: Ey iman edenler! Sizler kendinizin olmayan evlere izin istemeden ve selam vermeden girmeyiniz. Şayet size izin verilecek olursa giriniz, aksi takdirde geri dönünüz. Nitekim Peygamber (s.a.v.)ın Sa'd'den izin istemesiyle yaptığı bu olmuştu. Ebu Musa'nın da Ömer (r.a)a karşı davranışı böyle olmuştu. Şayet sizler o evlerde size izin verecek kimse bulamayacak olursanız, izin alıncaya kadar da girmeyiniz, demek olur.

 

Taberi senedini kaydederek Katade'den şöyle dediğini nakletmektedir: Muhacirlerden bir adam dedi ki: Bütün ömrüm boyunca bu ayet-i kerimenin gereğini uygulayayım diye uğraşıp durdum. İstedim ki, kardeşlerimden izin istediğim biri bana: Geri dön desin de ben de Yüce Allah'ın: "Bu sizin için daha temizdir" buyruğu ile amel edip memnuniyetle geri döneyim.

 

2- Kapının Açık Yada Kapalı Olması izin isteme Gereğini Etkilemez:

 

Kapının kapalı ya da açık olması arasında hiçbir fark yoktur. Çünkü şeriat ev sahibinin izni ile açılmadıkça evin içerisine girmeyi haram kılmak suretiyle bu yolu kapatmış bulunmaktadır. O bakımdan kişiye düşen, hem eve gelirken, hem geri dönerken evin içinde ne olduğunu bilmeyecek bir şekilde kapıya gelip izin almaya çalışmaktır. İlim adamlarımızın rivayet ettiklerine göre Ömer b. el-Hattab şöyle demiştir: Bir evin içindekilerle gözünü dolduran bir kimse fasıklık etmiş olur.

 

Sahih(-i Buhari'nin, Sehl b. Sa'd'dan kaydettiği rivayete göre bir adam Resulullah (s.a.v.)ın kapısındaki bir delikten içeriyi gördü. Resulullah (s.a.v.)ın elinde de saçlarını taradığı demir ya da tahtadan bir ucu sivri bir tarak vardı. Resulullah (s.a.v.) ona: "Senin içeri doğru baktığını bilsem, bunu gözüne batırırdım. Çünkü Yüce Allah'ın izin istemeyi emretmiş olması görmekten ötürüdür''

 

Enes'ten rivayet edildiğine göre RasUlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Bir adam izinsiz bir şekilde seni görecek olursa, sen de attığın bir çakıl taşı ile onun gözünü çıkartacak olursan, bundan dolayı senin için bir vebal söz konusu değildir. ''

 

3- Kücüğün de Büyüğün de İzin Alması Geçerlidir:

 

İzin istemenin eve girmenin şartı olduğu sabit olduğuna göre; şunu da belirtelim ki küçüğün de büyüğün de izin alması caizdir. Enes b. Malik daha ergenlik yaşına gelmeden önce Rasülullah (s.a.v.)ın huzuruna girmek üzere izin isterdi. Ashab-ı Kiramın oğulları ve kölelerine karşı tutumları da bu idi. Yüce Allah'ın izniyle sürenin sonlarında buna dair daha geniş açıklamalar gelecektir.

 

4- Ne Yaparsanız Allah Bilir:

 

"Allah sizin ne yaptığınızı çok iyi bilir" buyruğu evlerin içindekini görmek kastı ile tecessüsde bulunup masiyet maksadıyla ev halkının haberi olmadan içeri giren, helal ve caiz olmayan şeylere bakmak ve buna benzer günah işleme kastında olan diğer kimseler için bir tehdittir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nur 29

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR