ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NUR

25

 

يَوْمَئِذٍ يُوَفِّيهِمُ اللَّهُ دِينَهُمُ الْحَقَّ وَيَعْلَمُونَ أَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ الْمُبِينُ

 

25. O günde Allah onlara hakkettikleri cezalarını bütünüyle verecektir ve Allah'ın apaçık hakkın ta kendisi olduğunu da bileceklerdir.

 

Onların hakkettikleri hesapları ve cezalarıdır.

Mücahid: "O günde hak olan Allah, onlara cezalarını bütünüyle verecektir." anlamında "hak" lafzını Yüce Allah'ın sıfatı olacak şekilde okumuştur.

 

Ebu Ubeyd der ki: Şayet insanlara (bu hususta) muhalefet etmek güzel olmayan bir şeyolmasaydı, uygun okuma şekli ref, (bu şekil) olurdu. Böylelikle bu lafız Yüce Allah'ın sıfatı olurdu. Ayrıca bu Ubeyy'in kıraatine de uygun düşerdi. Şöyle ki Cerir b. Hazim dedi ki: Ben Ubeyy'in mushafında: "Hak olan Allah onların cezalarını eksiksiz verecektir" şeklinde yazılı olduğunu gördüm. en-Nehhas dedi ki: Ebu Ubeyd'in bu sözleri pek uygun değildir. Çünkü o Sevad-ı A'zam'a (en büyük kitlenin ittifakına) muhalif olan bir delil göstermektedir. Onun bu açıklamasında delil olacak bir taraf da yoktur. Çünkü böyle bir ifadenin Ubeyy'in Mushaf'ında bu şekilde olduğu sahih olsa dahi kıraat; (...) şeklinde: "O gün Allah onlara hak ettikleri cezalarını eksiksiz verecektir" anlamında "ve cezaları" hak'tan bedel olarak da okunabilir. Umumun kıraatinde ise "hak" kelimesi, "cezaları" anlamındaki kelimenin sıfatıdır, manası da güzeldir. Çünkü Yüce Allah kötülük işleyenleri söz konusu edip onları hak ile cezalandıracağını bildirmektedir.

 

Nitekim Yüce Allah bir başka yerde şöyle buyurmaktadır: "Biz nankörlük edenlerden başkasını cezalandırır mıyız?" (Sebe', 17) Çünkü Yüce Allah'ın kafire de, kötülük işleyene de ceza vermesi hak ve adalet iledir. İyilikte bulunan kimselere amellerinin karşılığını vermesi ise ihsan ve lütuf iledir.

 

"Ve Allah'ın apaçık hakkın ta kendisi olduğunu da bileceklerdir." Burada geçen "el-hakk" ve "el-mubin" Yüce Allah'ın isimlerinden iki isimdir. Biz bunlara dair daha önce bir kaç yerde açıklamalarda bulunduğumuz gibi özellikle de "el-Kitabu'l-Esna (fi Şerhi Esnaillahi'l-Hüsna)" adlı eserimizde zikretmiş bulunuyoruz.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nur 26

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR