ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MU’MİNUN

51

 

يَا أَيُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحاً إِنِّي بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ

 

51. Ey peygamberler! Temiz olan şeylerden yeyin ve salih amel işleyin. Çünkü şüphe yok ki Ben yaptıklarınızı çok iyi bilenim.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Helal ve Temiz Yemek Salih Amel işlemek:

2- Ayet-i Kerimede Muhatap Kimlerdir:

3- Bu Hususta Peygamberlerle Mü'minler Eşit Seviyede Muhatab Alınmışlardır:

 

1- Helal ve Temiz Yemek Salih Amel işlemek:

 

Sahih(-i Müslim)de, Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet eder: Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Ey insanlar! Şüphesiz Allah hoş ve temizdir. Ancak hoş ve temiz olanı kabul eder. Muhakkak Allah mü'minlere, rasullerine verdiği emirlerin aynısını vermiş ve şöyle buyurmuştur: "Ey peygamberler! Temiz olan şeylerden yeyin ve salih amel işleyin. Çünkü şüphe yok ki Ben yaptıklarınızı çok iyi bilenim." Yine Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Ey iman edenler.! Size rızık olarak verdiğimiz şeylerin (helal ve) temiz olanlarından yeyin ... "(el-Bakara, 172) -Daha sonra- (peygamber) şunu zikretti: "Bir adam düşünün ki: üstü başı kirli uzunca yolculuk yapmış olduğu halde ellerini semaya doğru uzatır; Rabbim, Rabbim diye dua eder ama yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, haram ile gıdalanmışsa böyle birisinin duası nasıl kabul olunacak?"

 

2- Ayet-i Kerimede Muhatap Kimlerdir:

 

Kimi ilim adamı şöyle demiştir: Bu ayet-i kerimede hitab Peygamber (s.a.v.)e olup o bütün peygamberler konumunda muhatab alınmıştır. Nitekim Yüce Allah: "Onlar öyle kimselerdir ki: insanlar kendilerine ... "(Al-i İmran, 173) buyruğunda insanlardan kasıt Nuaym b. Mes'ud'dur.

 

ez-Zeccac dedi ki: Bu Peygamber (s.a.v.)a bir hitaptır. Çoğul gelmiş olması da bütün peygamberlerin aynı emirlere muhatab olduklarının delilidir. Yani helal şeylerden yeyiniz, demektir.

 

et-Taberi der ki: Hitab, İsa (a.s)adır. Rivayete göre o, annesinin eğirdiği yünün gelirinden yerdi. Hakkında nakledilen meşhur rivayetlere göre ise o, çölde biten bakla ve sebze türü şeylerden yerdi. Bu hitabın, İsa (a.s.)'a yöneltilmesi, Muhammed (s.a.v.)ın -işaret ettiğimiz üzere- şerefine işaret etmek içindir.

 

Şöyle de denilmiştir: Bu sözler ile bütün peygamberlere hitab edilmiştir.

Çünkü onların da izlemeleri gereken yolları budur. O halde buyruğun anlamı şöyle olur: Ve biz ey peygamberler! Hoş ve temiz şeylerden yeyiniz dedik. Nitekim ticaretle uğraşan bir kişiye: Ey ticaretle uğraşanlar! Faizden uzak kalmanız gerekir denilir ve mana itibariyle o tek kişiye de hitab edilmiş olur. Fakat bu hitab ile birlikte bulunan karine, onun türünden olan herkes için de bu sözü elverişli bir hale getirmektedir. Çünkü bütün peygamberler bir arada muhatab alınmış değillerdir. Herbir peygambere ancak kendi çağında hitab edilmiştir.

 

el-Ferra der ki: Bu tek bir kişiye: Bize eziyet etmekten uzak durunuz, demek gibidir.

 

3- Bu Hususta Peygamberlerle Mü'minler Eşit Seviyede Muhatab Alınmışlardır:

 

Yüce Allah, helal yemenin ve haramdan uzak durmanın vücubu ile ilgili hitabında peygamberlerle, mü'minleri eşit seviyede muhatab almıştır. Daha sonra Yüce Allah'ın: "Çünkü şüphe yok ki Ben yaptıklarınızı çok iyi bilenim" buyruğunun ihtiva ettiği tehdit de, onların hepsini kapsamına almaktadır. Allah'ın bütün rasul ve peygamberlerine salat ve selam olsun.

 

Onlara hitab böyle; olduğuna göre bütün insanların kendileri hakkındaki kanaatleri acaba ne olmalıdır?

 

Hoş ve temiz yani helal şeylere dair açıklamalar (el-A'raf, 32. ayet, 3. başlık) ile rızka dair açıklamalar (el-Bakara, 3. ayet, 22. başlıkta) birden çok yerde önceden geçmiş bulunmaktadır. Yüce Allah'a hamdolsun.

 

Peygamber (s.a.v.)ın: "Ellerini uzatır" buyruğunda dua esnasında elleri semaya doğru uzatmanın meşruiyetine bir delil vardır. Bu hususta açıklamalar Yüce Allah'a hamdolsun ki, daha önceden (el-A'raf, 55. ayet, 2. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır.

 

Peygamber Efendimizin: "Böylesinin duası nasıl kabul olunabilir?" ifadesi duanın kabul olunacağını uzak bir ihtimal olarak gördüğünü göstermektedir. Yani böyle bir kimse duasının kabul olunmasına layık olamaz. Bununla birlikte Yüce Allah, lütfu ve keremi ile yine de böyle birisinin duasını kabul edebilir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Mu’minun 52-54

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR