ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HAC SURESİ HAKKINDA

 

Rahman ve Rahim Allah'ın Adı ile

 

Mekke'de inmiştir, 78 ayettir.

 

Bu sure şu üç ayet-i kerime müstesna Mekke'de inmiştir. Bunlar: ''Bun lar Rableri hakkında davalaşan iki hasımdırlar. "(el-Hacc, 19) buyruğundan itibaren üç ayettir. Bu açıklama İbn Abbas ve Mücahid tarafından yapılmıştır. Yine İbn Abbas'tan nakledildiğine göre Medine'de inen ayet-i kerimeler dört tanedir. Bunlar da; bu buyruktan itibaren; (yakıcı ateşin azabını tadın" (el-Hacc, 22) buyruğuna kadar olan ayetlerdir.

 

ed-Dahhak yine İbn Abbas'tan bu surenin Medine'de indiğini söylediğini nakletmektedir. Katade de böyle demiştir. Bundan müstesna olan ayetler ise dört tanedir: ''Senden önce ne kadar resul ve peygamber gönderdiysek ... " (el-Hacc, 52) buyruğundan itibaren (: .. akim bir günün azabı gelinceye kadar ... " (el-Hacc, 55) buyruğuna kadar olan ayetler Mekke'de inmişlerdir. en-Nekkaş ise Medine'de inen ayetlerin on tane olduğunu bildirmektedir.

 

Cumhur da şöyle demiştir: Süre karışıktır. Onun bir bölümü Mekke'de inmiştir, bir bölümü Medine'de inmiştir. Daha doğru olan görüş de bu olmalıdır. Çünkü ayetler bunu gerektirmektedir. Zira "ey insanlar" diye başlayan buyrukların Mekke'de, "ey iman edenler" diye başlayan buyrukların da Medine'de indiği kabul edilmiştir.

 

el-Gaznevi der ki: Bu, hayret verici özelliklere sahip surelerden birisidir. Onun bir bölümü gece bir bölümü gündüz, bir bölümü yolculuk halinde bir bölümü ikamet halinde, bir bölümü Mekke'de bir bölümü Medine'de inmiştir. Bir takım buyrukları barışı öğütleyen ve o döneme ait ayetlerken, bir takım buyrukları savaşı emretmektedir. Bazı ayetleri nasih, bazıları mensuhtur. Bazıları muhkem, bazıları da müteşabihtir. (Bunların) herbirilerinin sayısı da farklı farklıdır.

 

Derim ki: Bu surenin faziletine dair Tirmizi, Ebu Davüd ve Darakutni'nin rivayet ettikleri bir hadis-i şerif gelmiştir. Buna göre Ukbe b. Amir şöyle demiştir: Ey Allah'ın Rasülü, dedim, el-Hacc Suresi kendisinde bulunan iki secde ile (diğerlerine) üstün kılınmıştır. Şöyle buyurdu: "Evet; bu iki secdeyi yapmayacak olan, o iki ayeti okumasın." Bu, Tirmizi'nin lafzı olup, Tirmizi: Bu hasen bir hadistir, isnadı o kadar kuvvetli değildir demiştir.

 

Bu hususta ilim ehlinin görüş ayrılıkları vardır. Ömer b. el-Hattab (r.a) ile İbn Ömer'den şöyle dedikleri rivayet edilmiştir: Hac Süresi kendisinde bulunan iki secde ile üstün kılınmıştır.

 

İbnu'l-Mubarek, Şafii, Ahmed ve İshak da bu görüşü kabul etmişlerdir. Kimisinin görüşüne göre de bu sürede bir tek secde vardır. Süfyan es-Sevri'nin görüşü budur.

 

Darakutni'de, Abdullah b. Sa'lebe'den şöyle dediğini rivayet etmektedir: Ben Ömer b. el-Hattab'ın Hacc Süresi'nde iki kere secde ettiğini gördüm. Ona: Sabah namazında mı? diye sordum. O: Evet, sabah namazında dedi.(Darakutni, I, 409)

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hac suresi ayet: 1

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR