ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TA-HA

115

 

وَلَقَدْ عَهِدْنَا إِلَى آدَمَ مِن قَبْلُ فَنَسِيَ وَلَمْ نَجِدْ لَهُ عَزْماً

 

115. Andolsun ki Biz daha önce Adem'e vahyetmiştik; fakat o unuttu. Biz onu azimli bulmadık.

 

"Andolsun ki Biz daha önce Adem'e vahyetmiştik; fakat o unuttu" buyruğunda geçen "fakat o unuttu" anlamındaki lafzı, el-A'meş kendisinden farklı rivayetlerde gelmiş olmakla birlikte "ya" harfini sakin olarak; (...) şeklinde okumuştur. Bunun iki anlamı vardır: Bunların birincisi terketti demek olup, ona verilen emri, ahdi (vahyi) terketti demektir. Mücahid ile çoğu müfessirlerin görüşü budur. Yüce Allah'ın: "Onlar Allah'ı unuttular. Allah da onları unuttu" (et-Tevbe, 67) buyruğunda da bu anlamdadır.

 

İkinci anlamı da İbn Abbas'ın dediğine göre şöyledir: Burada "unutmak" yanılmaktan ve nisyan'dan (unutmaktan) gelmektedir. "İnsan" kelimesi de buradan gelmiştir. Çünkü Yüce Allah ona emir verip vahy etmiş olduğu halde, o bunu unutmuştu.

 

İbn Zeyd dedi ki: O bu hususta Allah'ın kendisine vermiş olduğu ahdi (vahyi) unutmuştu. Eğer kararlılığı bulunmuş olsaydı, düşmanı İblis'e itaat etmezdi. Bu görüşe göre Adem (a.s.)'ın o vakitte yanılmaktan dolayı sorumlu tutulmuş olması gerekmektedir. Her ne kadar bugün unutmanın sorumluluğu bizden kaldırılmış olsa bile.

 

"Daha önce" nin anlamına gelince; ağaçtan yemeden önce demektir. Çünkü ona, o ağaçtan yemesi yasaklanmıştı.

 

Maksat, Peygamber (s.a.v.)ı teselli etmektir. Yani, Ademoğullarının şey tana itaat etmeleri oldukça eski bir durumdur. Eğer bunlar verilen sözü bozuyor ve durmuyor iseler aynı şekilde Biz de Adem'e emretmiş, vahyetmiş o da bunları unutmuştu. Bu manayı el-Kuşeyri, aynı şekilde et-Taberi de nakletmektedirler.

 

Yani ey Muhammed, şu kafirler benim ayetlerimden yüz çeviriyor, peygamberlerime muhalefet ediyor ve İblis'e itaat ediyor iseler de çok eskiden beri onların ataları Adem de böyle yapmıştır.

 

İbn Atiyye dedi ki: Böyle bir yorum (te'vil şekli) zayıftır. Çünkü Adem (a.s.)ın Allah'ı inkar eden kafirlere örnek teşkil etmesinin kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. Adem (a.s.) belli bir yorumun etkisiyle emre karşı gelmiştir. Dolayısıyla böyle bir açıklama şekli onun değerini düşürür. Aksine ayet-i kerimenin zahirinden anlaşılan şu olmalıdır: Ya bu buyruk kendisinden önceki buyruklarla ilgisi olmayan yeni bir kıssanın başlangıcıdır. Yahut bu buyruk, Yüce Allah'ın Muhammed (s.a.v.)a Kur'an-ı Kerım'i bellemekte acele etmemesi emri ile ilgilidir. Bu hususta da kendisine önceden emir verilmiş, unutmuş ve bundan dolayı cezalandırılmış bir peygamber misal gösterilmektedir ki, bu onu sakındırma üslubunu daha ileriye götürsün. Muhammed (s.a.v.)a verilen bu emrin ileri derecedeki önemi ortaya çıksın.

 

Burada "ahdetmek (mealde; vahyetmek)"; vasiyet etmek (emretmek) anlamındadır. "Unutmak", terketmek anlamındadır. Burada nisyanın hatırlamamak ve yanılmak (unutmak) anlamıyla kullanılması mümkün değildir. Çünkü unutanın ceza görmesi söz konusu olmaz,

 

"Azimli olmak" ise ne olursa olsun inanılan bir hususu sürdürmek demektir, Adem (a.s.) da ağaçtan yememe gereğine inanıyordu, ancak İblis ona vesvese verince bu inancını azimle sürdürmedi, Adem (a.s.)a verilen ahid (vahiy) ise ağaçtan yememesi anlamında idi, Bununla birlikte İblis'in kendisinin düşmanı olduğu da bildirilmişti.

 

Yüce Allah'ın: "Biz onu azimli bulmadık" buyruğunun anlamı ile ilgili farklı görüşler vardır. İbn Abbas ve Katade der ki: Biz ağacın meyvesinden yemek konusunda onu sabırlı ve emre bağlılığını sürdürmek noktasında dirençli bulmadık, demektir.

 

en-Nehhas dedi ki: Lugatte de bunun anlamı böyledir. Mesela "filanın azmi vardır" denildiği vakit, o masiyetlere karşı, onlardan kurtuluncaya kadar kendisini korumakta sabır ve sebat sahibidir, demektir. Yüce Allah'ın: "Peygamberlerden büyük azim sahipleri sabrettiğigibi sen de sabret'' (el-Ahkaf, 35) buyruğunda da bu anlamdadır.

 

Yine İbn Abbas'tan ve Atiyye el-Avfi'den şöyle dedikleri nakledilmektedir: Kendisine verilen emre riayet konusunda korunmadı. Yani o Allah'ın kendisine yasak kıldığı şeyi iyice hıfzetmedi, bellemedi, sonunda unuttu ve istidlali terketmek suretiyle de buna dair bilgiyi elden kaçırdı. Çünkü İblis ona şöyle demişti: Eğer sen bu meyveden yersen, cennette ebedı kalırsın. Bunu söylediği zaman muayyen bir ağacı göstermişti. Adem ona itaat etmedi. Bu sefer yasağın genel çerçevesine giren o ağacın benzeri bir başka ağaçtan yemeye çağırdı. Halbuki bu durumda onun delil kullanması gerekirdi, fakat o bunu yapmadı. Diğer ağacın yasağın kapsamına girmediğini zannetti, te'vil'de bulunarak ondan yedi. Bir işin masiyet olduğunu bilerek bir işi yapan kimse unutmuş sayılamaz.

 

İbn Zeyd dedi ki: "Azlm" Allah'ın emrini korumak demektir. ed-Dahhak dedi ki: Bir işte kararlı olmak demektir. İbn Keysan da: Biz bu konuda onda ısrar da görmedik, günaha tekrar dönmeyi içinden sakladığını da görmedik, diye açıklamıştır.

 

el-Kuşeyrı dedi ki: Birinci açıklama şekli ifadenin te'vili açısından daha uygundur. İşte bundan dolayı bazıları şöyle demişlerdir: Adem (a.s.) azim sahibi peygamberlerden değildi, çünkü Yüce Allah: "Biz onu azimli bulmadık" diye buyurmuştur.

 

Çoğunluk ise şöyle demektedir: Bütün peygamberler azim sahibidirler. Nitekim haberde şöyle buyurulmuştur: Zekeriya oğlu Yahya dışında hata etmemiş yahut bir günah işlemeyi içinden geçirmemiş hiçbir peygamber yoktur. " Eğer işlediği günahı dolayısıyla Adem (a.s.) azim sahibi peygamberler arasından çıkacak olsa Yahya dışında bütün peygamberlerin de bunun dışına çıkmaları gerekirdi.

 

Ebu Umame de şöyle demiştir: Eğer Allah'ın mahlukatı yarattığından beri kıyamet gününe kadar bütün Ademoğullarının akılları bir araya getirilip, bir terazinin bir kefesine konulsa, Adem (a.s.)ın da aklı bir diğer kefeye konulsa şüphesiz onunki ağır basar. Şanı Yüce Allah da: "Biz onu azimli bulmadık" diye buyurmuştur .

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Ta-Ha 116-119

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR