ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

KEHF

77

/

78

فَانطَلَقَا حَتَّى إِذَا أَتَيَا أَهْلَ قَرْيَةٍ اسْتَطْعَمَا أَهْلَهَا فَأَبَوْا أَن يُضَيِّفُوهُمَا فَوَجَدَا فِيهَا جِدَاراً يُرِيدُ أَنْ يَنقَضَّ فَأَقَامَهُ قَالَ لَوْ شِئْتَ لَاتَّخَذْتَ عَلَيْهِ أَجْراً {77}

 

قَالَ هَذَا فِرَاقُ بَيْنِي وَبَيْنِكَ سَأُنَبِّئُكَ بِتَأْوِيلِ مَا لَمْ تَسْتَطِع عَّلَيْهِ صَبْراً {78}

 

77. Yine gittiler. Nihayet bir kasaba ahalisinin yanına vardılar. Ora halkından yiyecek istediler. Fakat kendilerini misafır etmeyi kabul etmediler. Orada yıkılmaya yüz tutmuş bir duvar buldular. O bu duvarı doğrultuverdi. Dedi ki: "Dileseydin, elbet buna karşılık bir ücret alırdım."

78. O da dedi ki: "İşte bu benimle, senin ayrılışımızdır. Dayanamadığın şeylerin iç yüzünü sana haber vereyim ... "

 

Bu buyruklara dair açıklamalarımızı onüç başlık halinde sunacağız:

 

1- Misafir Kabul Etmeyen Kasaba Halkı:

2- Misafir Etmeyen Kasabanın Kimliği:

3- Benzer Hallerde Farklı Tutumlar:

4- Aç Kimsenin Yiyecek istemesi:

5- "Cidar: Duvar'' Kelimesi:

6- Kur'an-ı Kerim'de Mecaz:

7- Hızır'ın Yıkılmaya Yüz Tutmuş Duvarı Düzeltmesi:

8- Yıkılmaya Yüz Tutmuş Yerlerden Geçmek:

9- Evliyanın Kerametleri:

10- Veli, Veli Olduğunu Bilebilir mi?

11- Velilik Mal-Mülk Sahibi Olmaya Engel midir?

12- icare Akdinin Hükmü:

13- Yapılan işlerin Akıbeti:

 

1- Misafir Kabul Etmeyen Kasaba Halkı:

 

"Nihayet bir kasaba ahalisinin yanına vardılar." Müslim'in, Sahih'inde Ubeyy b. Ka'b'dan, Peygamber (s.a.v.)dan (şöyle dediği rivayet edilmektedir:

Adi ve bayağı kimselere uğradılar. Bunlar meclisleri dolaştılar da "ora halkından yiyecek istediler. Fakat kendilerini misafir etmeyi kabul etmediler. Orada yıkılmaya yüz tutmuş" -meyletmiş, yan yatmış demek istiyor- "bir duvar buldular da" Hızır eliyle "bu duvarı doğrultuverdi. " Musa ona dedi ki: Biz bunların yanına bizi misafir etmeleri için geldik, onlar bize yiyecek dahi vermediler. "Dileseydin elbet buna karşılık bir ücret alırdın. O da dedi ki: İşte bu benimle senin ayrılışımızdır. Dayanamadığın şeylerin iç yüzünü sana haber vereyim." Resülullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Allah, Musa'ya rahmet buyursun. İsterdim ki sabretmiş olsun; ta ki Allah bize onların haberlerini anlatsın.''

 

2- Misafir Etmeyen Kasabanın Kimliği:

 

İlim adamları bu kasabanın hangisi olduğu hususunda farklı görüşlere sahiptirler. Katade'nin dediğine göre bu Ubulle'dir. Muhammed b. Sirin de böyle demiştir. Bu en cimri ve semadan (ilahi rahmetten) en uzak bir kasabadır. Buranın Antakya olduğu söylendiği gibi, Endülüs'te bir adadaki bir kasaba olduğu da söylenmiştir. Bu da Ebu Hureyre ve başkalarından rivayet edilmiştir. Bunun el-Ceziretu'l-Hadra (yeşil ada) olduğu söylenir.

 

Bir kesim de burasının Azerbaycan taraflarında Bacervan diye bilinen bir yerdir. Süheyli de buranın Berka olduğunu nakletmektedir. es-Salebi der ki: Bu, Nasıra diye bilinen ve hristiyanların da kendilerine nisbet edildiği, Bizans şehirlerinden bir şehirdir.

 

Bütün bu görüş ayrılıkları Musa (a.s.) ın kıssasının yeryüzünün hangi tarafında cereyan ettiği ile ilgili görüş ayrılıklarına binaendir. Bunun hangisinin gerçek olduğunu en iyi bilen Allah'tır.

 

3- Benzer Hallerde Farklı Tutumlar:

 

Musa (a.s.), Şuayb'ın kızlarının koyunlarını suladığı vakitteki yemeğe olan ihtiyacı Hızır ile birlikte kasabaya geldikleri vakittekinden daha fazlaydı. O, Şuayb'ın kızlarından yiyecek istemeksizin ilk iş olarak koyunlarını suladı. Kasabada ise Hızır'la birlikte yiyecek istediler. Bu hususta ilim adamlarının değişik, etraflı açıklamaları vardır. Bunlardan birisi şudur: Musa, Medyen'deki olayda tek başına idi. Hızır kıssasında ise başkasına tabi idi.

 

Derim ki: Bu kıssanın baş taraflarında beraberindeki delikanlıya söylediği: "Kuşluk yemeğimizigetir. Bu yolculuğumuzdan gerçekten yorgun düştük. "(Kehf 62) sözleri de bu manayı ihtiva etmektedir. Arkadaşı Yüşa ile birlikte oluşuna uygun bir şekilde açlığını hissetmiş oldu. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Musa'nın bu yolculuğu bir te'dib yolculuğu olduğundan dolayı, zorlukları karşılamak işi ona bırakıldı. Ancak öbür yolculuğu bir hicret yolculuğu idi. O bakımdan ilahi yardım ve gıdasını kolaylıkla sağlamak gibi lütuflara mazhar oldu.

 

4- Aç Kimsenin Yiyecek istemesi:

 

Bu ayet-i kerıme'de yiyecek istenebileceğine ve acıkan kimsenin -cahil mutasavvıfların aksine- açlığını giderecek miktardaki şeyleri istemesinin vacip olduğuna delil vardır. Çünkü "istit'am" yemek yedirmeyi istemek demektir. Burada kasıt kendilerinin misafir edilmesini istemektir. Buna delil Yüce Allah'ın: "Fakat kendilerini misafir etmeyi kabul etmediler" buyruğudur. İşte bundan dolayı o kasaba halkı yerilmeyi hak ettiler. Peygamberimiz'in (salat ve selam ona) kendilerini nitelendirdiği şekilde bayağılık ve cimrilik ile nitelendirilmeye layık görüldüler.

 

Bu ayet-i kerıme ile ilgili olarak Katade der ki: En kötü kasaba misafir kabul etmeyen, yolcunun hakkını vermeyen kasabadır.

 

Bundan da anlaşıldığına göre onları misafir edip ağırlamak, kasaba halkı için vacip idi. Hızır ve Musa (ikisine de selam olsun) kendileri için bir hak olan misafirliği istediler. Peygamberlere, faziletli kimselere ve evliyaya daha yakışan da budur. Ziyafete dair gerekli açıklamalar -yüce Allah'a hamd olsun ki- daha önce Hud Süresi'nde (69-71. ayetlerin tefsiri 3. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır.

 

Allah, Hariri'ye merhamet buyursun. Çünkü o bu ayet-i kerıme'yi hafife almış, edep sınırlarının dışına çıkmış, doğru olmayan ifadeler kullanmış ve ayağı kaymıştır. O bu ayet-i kerıme'yi dilenciliğe ve dilenirken de ısrar etmeye delil göstermiş, bunu yapanın da ayıplanmayacağını ve bunun bir eksiklik olmadığını belirtmiş ve şöyle demiştir:

 

"Eğer redd olunursan, reddolunmakta bir eksiklik yoktur, Senin için; çünkü senden önce Musa da redd olundu, Hızır da."

 

Derim ki: Bu din ile oynamaktır. Peygamberlere gereken saygıyı göstermekten sıyrılmaktır. Bu edebi bir tekerleme ve bayağı bir yanılmadır. Allah, Selef-i Salih'e rahmet eylesin. Onlar üstün akıl sahibi herkese vasiyette bulunmakta oldukça üstün gayret göstermiş ve şöyle demişlerdir: Her ne ile oynarsan oyna, ama sakın dininle oynama.

 

5- "Cidar: Duvar'' Kelimesi:

 

Yüce Allah'ın: "Bir duvar" buyruğu ile (...) söyleyişi aynı anlamdadır. Peygamber (s.a.v.) de: "Ta ki su bahçenin etrafında yükselttiğin yerlere (duvar diplerine) ulaşıncaya kadar sulamaya devam et'' diye buyurmuştur.

 

"Etrafında bir duvar yapılmış yer" demektir. Asıl anlamı yüksekliktir. "Ağaç yerden yükseldi" demektir. "el-Cuderi: Çiçek hastalığı" da buradan gelmektedir.

 

6- Kur'an-ı Kerim'de Mecaz:

 

Yüce Allah'ın: "Yıkılmak isteyen (mealde yıkılmaya yüz tutmuş)" yıkılmaya yakın demektir. Bu bir mecaz ve kelimenin anlamını genişletmedir. Hadiste, Peygamber (s.a.v.): "meyletmiş, yan yatmış" diye açıklamıştır. İşte bu Kur'an-ı Kerim'de mecazın varlığına bir delil teşkil etmektedir. Cumhur'un görüşü de budur. Konuşan ve canlı tarafından yerine getirilmesi uygun olan bütün fiiller eğer bir cansıza yahut bir hayvana nisbet edilecek olursa bu bir istiaredir. Yani bunların yerine bir insan olsaydı, bu fiili yerine getirecekti. Böyle bir anlatım uslübu, Arapların konuşmalarında, şiirlerinde pek çoktur. Bunlardan birisi el-A'şa'nın şu beyitidir: "Vazgeçer misiniz? Zalimlik edeni vazgeçiremez hiçbir şey, Yağı da, fitilleri de karnın içine geçiren bir mızrak yarası gibi."

 

Burada görüldüğü gibi vazgeçirmeyi mızrak yarasına izafe etmiş bulunmaktadır.

Bir diğer şairin şu beyiti de bu kabildendir: "Mızrak, Ebu Bera'nın göğsüne saplanmak ister, Ama Akiloğullarının kanından yüz çevirir."

 

Bir başka şair de şöyle demektedir: "Şüphesiz develer(in)le beni bir araya getiren bir zaman, Elbetteki iyiliği dokunacak bir zamandır."

 

Bir başka şair de şöyle demektedir: "Kurak ve uzak bir yerde onların kafaları koparıldı, Tıpkı çapaların yeri yarması gibi -kılıçların keskin taraflarına doğru gelmek istediklerinde-"

 

Burada şair kılıçların tepelerine inişini, çapaların yere saplanmasına benzetmektedir. Çapalar yere saplanır ve adeta çıkmamacasına derine iner.

 

Hassan b. Sabit de der ki: "Eğer adiliğin nesebi olsaydı o hiç şüphesiz çirkin yüzlü, SakiDilere mensub, bir gözü kör köle olurdu."

 

Antere de der ki: "Göğsüne saplanan mızrak yaralarından (atım) yana meyletti, Ve bana gözyaşları ile göğsündeki hırıltılarla şikayet etti."

 

Sonra da bu manayı şu sözleriyle açıkladığını görüyoruz: "Eğer karşılıklı konuşmanın ne olduğunu bilmiş olsaydı, şüphesiz şikayet ederdi."

 

Bu kabilden sözler gerçekten çoktur. İnsanların konuşma esnasında benim evim filanın evine bakar demeleri, hadis-i şerifte geçen "ateş Rabbine şikayette bulundu'' ifadesi de bu kabildendir.

 

Bazıları da Kur'an'da mecaz olduğunu kabul etmezler. Ebu İshak el-İsferayını, Ebu Bekr Muhammed b. Davud el-Asbahanı ve başkaları bunlardandır. Çünkü Yüce Allah'ın ve Resulünün sözlerini, fazilet ve din sahibi kimseler için hakikate hamledip, yorumlamak daha uygundur. Çünkü Yüce Allah Kitabında haber verdiği üzere bize hakkı anlatır. Bu konuda getirdikleri delillerden birisi de şudur: Eğer Yüce Allah bize mecazi ifadelerle hitap etse idi; aynı şekilde, Kur'an-ı Kerim'in mecazi ifadeler taşıyan bir kitap olmakla da nitelendirmesi gerekirdi. Hakikati bırakıp mecaza yönelmek, ifade etmekten acizliği gerektirir. Bu ise Yüce Allah hakkında imkansız bir şeydir. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "'O gün onların dilleri, elleri ve ayakları yaptıkları herşeyi söyleyerek aleyhlerine şehadet edeceklerdir. "(en-Nur, 24); "O gün de Biz cehenneme doldun mu? diye soracağız. O da: Daha var mı? diyecek. "(Kaf, 30); "O ateş onları uzaktan görünce onun büyük bir öfke ile çıkaracağı şiddetli uğultusunu işiteceklerdir. "(el-Furkan, 12); "O (ateş) yüz çeviren ve arkasına dönen kimseyi çağırır. "(el-Mearic, 17); "Ateş (cehennem) Rabbine şikayette bulundu"; "Ateş ile cennet birbirleriyle tartıştılar." Bu ve benzeri ifadeler hakikattir. Bunları yaratıp herşeyi konuşturan bunları da konuşturacaktır.

 

Müslim'in, Sahih'inde Enes (ra) yoluyla gelen hadise göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Ağzına mühür vurulur, baldırına: Konuş denilir. Baldırı, eti, kemikleri konuşmaya başlar ve yaptıklarını söylerler. Bu şekilde kendi nefsinden şahitler getirilerek ileri sürebilecek bir mazeretinin bırakılmaması içindir. Bu (şekilde muamele görecek kişi) münafıktır. İşte, Allah'ın kendisine gazaplanacağı kimse de budur.''

 

Bunlar ahirette olacaktır. Dünyaya gelince, Tirmizi de Ebu Said el-Hudri'nin şöyle dediği rivayet edilmektedir: Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Nefsim elinde olana yemin olsun ki; yırtıcı hayvanlar insanlarla konuşmadıkça, kamçısının ucu ve ayakkabısının bağı kişi ile konuşarak, baldırı kendisinden sonra aile halkının neler yaptıklarını ona haber vermedikçe kıyamet kopmayacaktır. " Ebu İsa dedi ki: Bu hususta, Ebu Hureyre'den de gelmiş bir rivayet vardır ve bu hasen, garib bir hadistir.

 

7- Hızır'ın Yıkılmaya Yüz Tutmuş Duvarı Düzeltmesi:

 

Yüce Allah'ın: "O bu duvarı doğrultuverdi" buyruğu ile ilgili olarak denildiğine göre duvarı yıktıktan sonra onu tekrar bina etmeye koyuldu. Bunun üzerine Musa (a.s.): "Dileseydin elbet buna karşılık bir ücret alırdın" dedi. Çünkü bu, ücrete hak kazandıran bir iştir.

 

Ebu Bekr el-Enbari'nin İbn Abbas'tan naklettiğine göre; Ebu Bekr, Resulullah (s.a.v.)ı bu buyruğu: "Orada yıkılmaya yüz tutmuş bir duvar gördüler. (Hızır) onu yıktı, sonra onu yeniden bina etmeye koyuldu" diye okumuştur. Ebu Bekr (el-Enbari) dedi ki: Eğer hadisin senedi sahih ise; bu Resulullah (s.a.v.)ın Kur'an-ı Kerim'i tefsiri kabilindendir. Bazı nakilciler de Kur'an-ı Kerim'in tefsiri olan ifadeleri bir yere yerleştirmişler ve bu böylelikle -bir takım kasti dil uzatanların söyledikleri gibi- Osman'ın Mushaf'ından, Kur'an'dan eksilmiş bölümleri olarak nakledilmiştir.

 

Said b. Cübeyr der ki: Eliyle duvarı sıvazladı ve onu doğrultunca o da doğruluverdi. Sahih olan görüş ve peygamberlerin, hatta velilerin fiillerine daha çok benzeyen tavır bu olmalıdır.

 

Kimi haberlerde şöyle denilmektedir: Bu duvarın kalınlığı o dönemin arşını ile otuz arşın idi. Yeryüzündeki uzunluğu beşyüz arşın, eni elli arşın idi. Hızır (a.s.) eliyle onu düzeltti, o da düzeliverdi. Bunu da es-Sa'lebi ''el-Arais'' adlı eserinde zikretmiştir.

 

Bunun üzerine Musa, Hızır'a: "Dileseydin elbet buna karşılık bir ücret alırdın" yani yiyeceğin bir yemek alırdın, dedi.

 

İşte bu, evliyanın kerametine bir delildir. Aynı şekilde bu hususta Hızır (a.s.)'ın halleriyle ilgili olarak anlatılan bütün hususlar olağanüstü işlerdendir. Elbetteki bunları keramet kabul edişimiz, onun bir peygamber değil bir veli olduğunu kabul etmemiz halinde söz konusu olur.

 

Yüce Allah'ın: "Ben bunları kendiliğimden yapmadım" (82, ayet) buyruğu onun nebi olduğuna ve ona diğer peygamberlere vahyolunduğu gibi teklif ve ahkam vahyedildiğine delil teşkil etmektedir. Şu kadar var ki o bir rasul değildi. Doğruyu en iyi bilen Allah'tır.

 

8- Yıkılmaya Yüz Tutmuş Yerlerden Geçmek:

 

İnsana düşen yıkılmasından korkulan, yana doğru kaymış herhangi bir duvarın altında oturmamaktır. Aksine böyle bir yerden geçecek olursa çabucak geçmelidir. Çünkü, Peygamber (s.a.v.)ın hadisinde şöyle buyurulmuştur: "Sizden herhangi bir kimse yıkılmaya yüz tutmuş bir tırbalın yanından geçecek olursa oradan hızlı yürüyüp geçsin.''

 

Ebu Ubeyd el-Kasım b. Sellam der ki: Ebu Ubeyde şöyle derdi: Tırbal manastıra ve yüksekçe binaya benzeyen, Acemlerin gözetleme yerlerini andıran benzer bir yerdir (kule) Cerir der ki: "Zayıflıktan damarları görünen, onu kapıp istediği yere götürdü, Sanki o bir tırbal üzerinde oturdu."

 

(es-Sıhah"da şöyle denilmektedir: Tırbal, duvarın yüksekçe bölümü, dağın uçurum kenarlarındaki büyükçe kaya demektir. Şam bölgesinin tarabili  (tırb'alin çoğulu) oranın manastırları demektir. Küçük abdest bozarken belini yukarı doğru yükseltmesini anlatmak üzere de; (...) denilir.

 

9- Evliyanın Kerametleri:

 

Sabit haberlerin ve mütevatir ayetlerin delaleti üzere evliyanın kerametleri sabittir. Kerametleri ya inkarcı bir bidatçı yahut haktan sapmış bir fasıktan başkası inkar etmez. Yüce Allah'ın -bundan önce geçtiği üzere- Meryem ile ilgili olarak haber vermiş olduğu yaz ayındaki kış meyveleri, kış ayında yaz meyvelerinin yanında bulunması, kendisinin emir vermesi üzere kurumuş olan hurma ağacının meyve verivermesi gibi -ki Meryem konu ile ilgili görüş ayrılıkları bulunmakla birlikte peygamber değildir.- Yine Hızır (a.s) vasıtası ile meydana gelen geminin delinmesi, çocuğun öldürülmesi, duvarın onarılıp düzeltilmesi de kerametlere delildir.

 

Kimi ilim adamı der ki: Hızır hakkında peygamberdir demek caiz değildir. Çünkü ahad haberlere dayanarak birisinin peygamber olduğunu söylemek caiz değildir. Bilhassa te'vil edilme ihtimali olmayacak şekilde tevatür ile, ümmetin icma'ı ile, Peygamber (s.a.v.)ın: "Benden sonra peygamber yoktur" hadisi rivayet edilmiş bulunmaktadır. Yüce Allah da: "Ve peygamberlerin sonuncusudur"(el-Ahzab, 40) diye buyurmaktadır. Hızır ve İlyas ise bu keramet ile birlikte hayattadırlar. O bakımdan ikisinin de peygamber olmamaları gerekir. Çünkü peygamber olsalardı, bizim peygamberimizden sonra bir peygamber olması gerekirdi. Ancak İsa (a.s.)'ın ondan sonra ineceğine dair hadislerde delilin ortada olması dolayısıyla o, bundan müstesnadır.

 

Derim ki: Hızır da -önceden geçtiği üzere- bir nebi idi. Bizim peygamberimizden sonra elbette bir nebi gelmeyecektir. Bu da ondan sonra hiçbir kimse nübüvvet iddiasında (doğru olarak) bulunmayacaktır, demektir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

10- Veli, Veli Olduğunu Bilebilir mi?

 

Veli olan bir kimsenin kendisinin veli olup olmadığını bilmesinin mümkün olup olmadığı hususunda görüş ayrılığı vardır. Bir görüşe göre kendisinin veli olduğunu bilemez. Onun vasıtasıyla meydana gelecek olağanüstü olayları, korku ve dininde fitneye düşüp ayağının kayma ihtimali bulunan bir husus olarak değerlendirmesi gerekir. Çünkü bunun ayağını kaydıracak bir husus yahut onun için bir istidrac olup olmadığından emin olamaz.

 

es-Serri (es-Sakati)den şöyle dediği nakledilmektedir: Bir kimse bir bahçeye girse, her bir ağacın tepesinden bir kuş gayet anlaşılır bir lisanla onunla konuşarak: Ey Allah'ın velisi selam olsun sana, dese bu işin ayağının kaydırılacağı bir husus olduğundan korkmayacak olursa, hiç şüphesiz bu husus sebebiyle onun ayağı kaymış olur. Çünkü kendisinin bir veli olduğunu bilecek olsaydı, korkmasına gerek kalmaz ve kendisini emniyette hissederdi. Halbuki velinin şartlarından birisi ise (ölüm halinde) meleklerin onun üzerine ineceği vakte kadar havf (korku) halini sürdürmesidir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: (: .. Melekler üzerlerine: Korkmayın) üzülmeyin ve size vaad olunan cennetle sevinin) diye inerler. "(Fussilet, 30)

 

Diğer taraftan veli dünyadan saadet ile ayrılacağı takdir edilmiş olan kimsedir. Akıbetler ise örtülüdür. Hiçbir kimse ecelinin bu şekilde bitip bitmeyeceğini bilemez. İşte bundan dolayı Peygamber (s.a.v.): "Ameller ancak hatimelerle (dünyadan son ayrılış haliyle)dir" diye buyurmuştur.

 

İkinci görüşe göre velinin kendisinin veli olduğunu bilmesi mümkündür.

Nitekim, Peygamber (s.a.v.)ın veli olduğunu bilmesi mümkündür. O halde başkasının kendisinin Allah'ın velisi olduğunu bilmesinin mümkün olacağında görüş ayrılığı da yoktur. Bundan dolayı velinin kendisinin veli olduğunu bilmesi mümkün kabul edilmelidir.

 

Peygamber (s.a.v.) ashabı arasından Aşere-i Mübeşşere'nin durumlarını haber vererek cennetliklerden olduklarını bildirmiştir. Ancak bu onların havf (korku)larını ortadan kaldırmamıştır. Aksine Yüce Allah'ı daha bir ta'zim ediyorlar, daha çok korkuyorlar ve heybet duyuyorlardı. Aşere-i Mübeşşere için bu mümkün olduğuna, bunu bilmeleri de kendilerini havfın sınırlarının dışına çıkarmadığına göre başkaları da böyledir.

 

Şibli şöyle derdi: Ben bu cihetin emanıyım. O vefat edip de defnedildikten sonra aynı gün Deylemliler, Dicle'yi aştılar, karşı tarafa geçtiler, Bağdat'ı istila ettiler. İnsanlar: Birisi Şibli'nin ölümü, diğeri ise Deylemlilerin Dicle'nin karşı kıyısına geçmeleri karşı karşıya kaldığımız iki musibettir, derlerdi.

 

Bunun bir istidrac olma ihtimali vardır, denilemez. Çünkü böyle bir şey caiz olsa peygamberin kendisinin nebi olduğunu ve Allah'ın velisi olduğunu da bilmemesi mümkün kabul edilmelidir. Çünkü bu bir istidrac olabilir. Böyle bir şey -mucizeleri iptal anlamına geleceğinden- caiz olmadığına göre bu da caiz (mümkün) değildir. Çünkü bunu kabul etmek kerametleri de iptal etmek olur. Bel'am vasıtası ile kerametlerin ortaya çıkıp bundan sonra da -yüce Allah'ın: "O da onlardan sıyrılıp, çıktı'' (el-A'raf, 175) buyruğu dolayısıyla dinden sıyrılmasına dair- gelen rivayetlere gelince; bir defa bu ayet-i kerimede onun veli olduğu sonra da veliliğin ondan sıyrılıp alındığına dair bir ifade yoktur. Onun keramete benzer şeyler gösterdiğine dair yapılan nakillere gelince, bunlar ahad haberlerdir. Kesin bilgi sahibi olmayı gerektiren ifadeler değildir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Keramet ile mucize arasındaki farka gelince, kerametin şartlarından birisi gizli tutulmasıdır. Mucizenin şartlarından birisi ise açığa çıkarılmasıdır.

 

Bir görüşe göre keramet ortada bir iddia olmaksızın görülen haldir. Mucize ise peygamberlerin peygamberlik davası ile birlikte çıkan bir haldir. Onlardan peygamberliklerine dair delil istenir ve bunun akabinde mucize ortaya çıkar. Bu kitabımızın mukaddimesinde mucizenin şartlarına dair açıklamalar geçmiş bulunmaktadır. Hiçbir ortağı bulunmayan bir ve tek olan Yüce Allah'a hamdu senalar olsun.

 

Kerametlerin sabit olduğuna delil teşkil edecek mahiyette varid olmuş hadislere gelince: Bunlardan birisi Buhari'nin kaydettiği, Ebu Hureyre'den gelen bir rivayettir. Ebu Hureyre dedi ki: Rasülullah (s.a.v.) on kişilik bir seriyye'yi (düşmanı) gözetlemek üzere gönderdi. Onların başlarınada Ömer b. elHattab (r.a.)'ın oğlu, Asım'ın dedesi olan Asım b. Sabit el-Ensari'yi emir tayin etti. Usfan ile Mekke arasında bir yer olan el-Hed'e'ye kadar yol aldılar.

 

Orada bulundukları bir sırada Lihyanoğulları diye anılan Huzeyllilerden bir takım kimselere kendilerinden söz edildi. Lihyanoğulları hepsi de iyi ok atıcısı olan ikiyüz kişi dolaylarında bir suvari birliği ile üzerlerine gittiler, izlerini takip ettiler. Sonunda (seriyyedekilerin) Medine'den azık olarak beraberlerinde aldıkları, yedikleri hurma artıklarını buldukları bir yere kadar gittiler. Bunun üzerine: Bu Yesrib hurmasıdır, diyerek izlerini takip etmeye devam ettiler. Asım ve beraberindekiler onları görünce Fedfed diye bilinen yüksekçe bir tepeye sığındılar. Gelen suvariler etraflarını kuşattı ve onlara:

 

İnin, bize teslim olun. Sizden hiçbir kimseyi öldürmeyeceğimize dair söz ve teminat veriyoruz, yemin ediyoruz, dediler. Seriyyenin kumandanı Asım b. Sabit dedi ki: Allah'a yemin ederim ki ben bugün bir kafirin himayesine sığınarak buradan inmeyeceğim. Allah'ım sen bizim durumumuzu peygamberine haber ver. Lihyanoğullarından olan okçular, ok atmaya başladılar ve yedi ok ile Asım'ı öldürdüler. Onlardan üç kişi söz ve ahidlerine güvenerek indiler. Bu üç kişi ensardan olan Hubeyb, İbnu'd-Desinne ve bir başka kişi idi. Onları ellerine geçirdikten sonra yaylarının kirişlerini çözüp, onları bağladılar. üçüncü kişi: İşte bu, verilen sözü bozan ilk harekettir. Allah'a yemin ederim, ben sizinle birlikte olmam. -Şehid edilenleri kastederek- Bunlar bana örnektir, dedi. Beraberlerinde götürmek üzere, onu çekip sürüklemek istedilerse de kabul etmedi ve sonunda onu da öldürdüler.

 

Hubeyb ve İbnu'd-Desinne'yi beraberlerinde götürdüler ve Bedir vakasından sonra bunları Mekke'de sattılar. Hubeyb'i, Haris b. Amir b. Nevfel b. Abdimenafoğulları satın aldı. Bedir günü Haris b. Amir'i öldüren, Hubeyb idi. Hubeyb yanlarında esir kaldı.

 

Ubeydullah b. İyad'ın dediğine göre, Haris'in kızı kendisine şunu anlatmış: Onu (öldürmek üzere) karar verdikleri için Haris'in kızından (etek) traşı olmak üzere bir ustura istedi. O da bu usturayı ona verdi. Farkında olmadığım bir sırada, onun yanına gitmiş bulunan oğlumu aldı. Kadın dedi ki: Ustura elinde bulunduğu halde oğlumu baldırının üstünde oturtmuş olduğunu gördüm. Öyle bir dehşete kapıldım ki korktuğumu Hubeyb de yüzümden anlamıştı. Onu öldüreceğimden mi korkuyorsun? Asla böyle bir şey yapacak değilim, dedi. Haris'in kızı der ki: Allah'a yemin ederim, Hubeyb'ten daha hayırlı hiçbir esir görmüş değilim. Allah'a yemin ederim, bir gün elinde bir üzüm salkımı bulunduğunu ve ondan yemekte olduğunu gördüm. Bu sırada kendisi zincirlere bağlı idi ve Mekke'de de meyva namına bir şey yoktu. Haris'in kızı derdi ki: Hiç şüphesiz o Yüce Allah'ın Hubeyb'e gönderdiği bir rızıktı.

 

Hubeyb'i öldürmek üzere onu Harem'in dışına çıkarttıkları vakit, Hubeyb onlara: Bırakın iki rek'at namaz kılayım, dedi. İki rek'at namaz kılmasına müsaade ettiler. Sonra dedi ki: Eğer benim ölümden korktuğumu zannetmeyecek olsaydınız daha da kılardım.

Sonra şöyle dua etti: "Allah'un onların hepsini tek tek tesbit etmişsindir. Onların herbirisini layık olduğu şekliyle arka arkaya öldür. Onlardan geriye kimseyi bırakma." Daha sonra da dedi ki:

 

"Müslüman olarak öldürüldükten sonra aldırış etmem, Allah yolunda hangi yanıma düşüp öldüğüme. Bu ölüm Allah için olmuşsa eğer, dilerse O; Azaları parça parça edilmiş bir vücudun eklemlerini mübarek kılar." 

 

Harisoğulları -sonra- onu öldürdüler.

 

Bu şekilde idam edilen herbir müslüman için iki rek'at namaz kılma sünnetini ilk başlatan Hubeyb oldu.

 

Yüce Allah öldürüldüğü günü Asım'ın duasını kabul buyurdu. Peygamber (s.a.v.) ve ashabına onların durumları ve karşı karşıya kaldıkları haller haber verildi.

 

Asım'ın öldürüldüğü kendilerine haber verilen Kureyş kafirlerinden bazıları ona ait olduğunu bilecekleri vücudundan bir parça getirsinler diye bir takım şahıslar gönderdiler. Çünkü Asım, Bedir günü onların ileri gelenlerinden birisini öldürmüştü. Yüce Allah Asım'ın üzerine adeta bir gölge, bir bulut gibi eşek arısı sürüsü gönderdi ve arılar Kureyş'in gönderdikleri adamlara karşı Asım'ı korudular, onun etinden bir parça kesme imkanını bulamadılar.

 

İbn İshak bu kıssa ile ilgili olarak der ki: Asım b. Sabit öldürüldüğünde Hüzeylliler, Sa'd b. Şuheyd'in kızı Sülafe'ye satmak maksadıyla onun başını almak istediler. Çünkü Sülafe'nin, Uhud'da iki oğlu öldürülünce; eğer onun başını eline geçirecek olursa kafatası ile şarap içeceğine dair adak adamıştı. Ancak gönderilen arılar onun kafasını almalarına imkan vermemişti.

 

Bu arılar onlara engel olunca kendi aralarında: Akşam oluncaya kadar ona ilişmeyin, dediler. Akşam olunca arılar yanından uzaklaşacak, biz de kafasını alırız. Daha sonra Yüce Allah vadi de bir sel baskını gönderdi, bu sel Asım'ı alıp gitti. Asım Yüce Allah'a hiçbir müşrike el değdirmemek ve hayatta kaldığı sürece hiçbir müşrikin kendisine elinin dokunmasına imkan vermemek üzere söz vermişti. Yüce Allah da hayatında kabul etmediği bu işi vefatından sonra da engelledi.

 

Rasülullah (s.a.v.)ın tek başına gözcü olarak gönderdiği Amr b. ümeyye edDamri'den şöyle dediği nakledilmektedir: Hubeyb'in idam edildiği dar ağacının yanına vardım, üzerine çıktım. Bununla birlikte çevredeki gözcülerden korkuyordum, hemen onu çözdüm, yere düştü. Sonra aşağı indim, bir süre bekledim. Ona doğru baktım, adeta yer onu yutmuştu.

 

Bir başka rivayette şöyle denilmektedir: Şu ana kadar biz Hubeyb'in cesedinin ne olduğunu bilmiyoruz. Bunu Beyhaki zikretmiştir.

 

11- Velilik Mal-Mülk Sahibi Olmaya Engel midir?

 

Veli olan bir kimsenin kendisi ile malını ve bakmakla yükümlü olduğu çoluk-çocuğunu koruyacağı şekilde mal-mülk sahibi olması kabul edilmeyecek bir şey değildir. Hem veli, hem de fazilet sahibi olmakla birlikte Ashab-ı Kiram'ın mallarının bulunmuş olması bize yeterlidir. Onlar başkalarına karşı delildir. Müslim'in, Sahih'indeki rivayete göre Ebu Hureyre, Peygamber (s.a.v.)dan şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir: "Bir adam geniş düzlük bir arazide bulunuyorken, bir bulut içerisinde: Filanın bahçesini sula! diye bir ses işitti. Bunun üzerine bu bulut o tarafa doğru çekildi ve sularını kara taşlık bir yere boşalttı. Oradaki su yataklarından birisi bu suyun tamamını içine aldı. Adam bu suyu takip etti. Elindeki çapası ile suyu bir tarafa doğru yönlendiren, bahçesinde dikilmiş bir adam gördü. Ey Allah'ın kulu, dedi, senin adın ne? Adam, bu soruyu soranın bulutta işitmiş olduğu sesin zikrettiği ismi vererek filandır, dedi. Sonra da soruyu sorana: Ey Allah'ın kulu, benim adımı ne diye sordun? deyince, şu cevabı verdi: Ben şu suyu akıtan bulut içerisinde senin adını zikrederek filanın bahçesini sula, diyen bir ses işittim. Sen bu bahçeyi (mahsulünü) ne yapıyorsun? Adam dedi ki: Madem böyle diyorsun, sana söyleyeyim. Ben bu bahçeden aldığım mahsule bakarım, üçte birini sadaka olarak veririm. üçte birini ben ve geçindirmekle yükümlü olduğum çoluk-çocuğumla yeriz. Geri kalan üçte birini tekrar bu bahçeye (tohum olarak) geri iade ederim." Bir rivayette de şöyle denilmektedir: "üçte birini yoksullara, dilencilere ve yolculara ayırırım."

 

Derim ki: Peygamber (s.a.v.)nın şu hadisi buna aykırı değildir: "Sizler gelir getirecek mal-mülk, ticaret edinmeyiniz. O takdirde dünyaya meyledersiniz." Bu hadisi Tirmizi, İbn Mes'ud'dan gelen rivayet yoluyla kaydetmiş olup hakkında: Hasen bir hadistir, demiştir. Bu hadis, daha çok mal ile başkalarına karşı öğünmek, daha çok nimetlere gömülmek ve dünyanın süs ve güzellikleriyle daha çok yararlanmak isteyen kimseler hakkında yorumlanır. Çeşitli gelir kaynaklarını, dinini ve geçindirmekle yükümlü olduğu kimseleri korumak, geçim sağlamak maksadıyla edinen kimselere gelince; bu niyetle geçim kaynaklarına sahip olmak, en faziletli amellerdendir. Bu gibi mallar da en faziletli mallardandır. Peygamber (s.a.v.)da şöyle buyurmuştur: "Salih olan mal, salih olan kişiye ne güzel de yakışır."

 

İnsanlar, evliyanın kerametleri ile ilgili çokça söz söylemişlerdir. Bizim burada açıkladıklarımız yeterlidir. Doğru yolu izleme başarısını veren Allah'tır.

 

12- icare Akdinin Hükmü:

 

Yüce Allah'ın: "Dileseydin elbet buna karşılık bir ücret alırdın" buyruğunda icare akdinin caiz olduğuna ve sahih oluşuna delil vardır. İcare ileride Yüce Allah'ın izniyle el-Kasas Süresi'nde (23-28. ayetler, 12. başlık ve devamında) da geleceği üzere peygamberlerin ve velilerin sünnetidir.

 

Cumhur; (...): Elbette ... ücret alırdın" diye okurken Ebu Amr: (...) diye okumuştur. Bu da İbn Mes'ud, el-Hasen ve Katade'nin okuyuşudur. Her iki okuyuş aynı kökten gelen, aynı anlamda iki ayrı söyleyiştir. Bu da; "Tabi oldu, takva sahibi oldu" demeye benzer.

Bazı kıraat alimleri "zel" harfini "te"ye idğam ederken, bazıları da idğam etmemişlerdir .

Ubey b. Ka'b'ın naklettiği hadiste; "Dileseydin, sana ücret vermelerini isteyebilirdin" denilmektedir.

 

Bu ifade Musa (a.s.) tarafından itiraz olsun diye değil, teklif suretinde bir soru şeklinde söylenmiştir. Bunun üzerine Hızır, ona: "Dedi ki: İşte bu" senin kendin için koşmuş olduğun şart gereğince "ayrılışımızdır." Onun "benimle senin" ifadelerini tekrarlayarak "ikimizin" demeyişi te'kid manasını ihtiva etsin diyedir. Sibeveyh der ki: Nitekim, Allah benden ve senden kim yalancıysa onu rezil etsin, sözünün bizden kim yalancıysa ... anlamında kullanılması da böyledir.

 

İbn Abbas der ki: Gemide ve çocuk hakkında Musa'nın söyledikleri Allah içindi. Duvar ile ilgili olarak söylediği sözler ise bir kısım dünyalığa talip olmak maksadıyla kendisi içindi. İşte ayrılış ın sebebi bu olmuştur.

 

Vehb b. Münebbih der ki: Bu duvarın yüksekliği altıyüz arşın idi.

 

13- Yapılan işlerin Akıbeti:

 

"Dayanamadığın şeylerin iç yüzünü sana haber vereyim" buyruğunda geçen "te'vil: işin iç yüzünü bildirmek" bir şeyin sonu, akıbeti demektir. Yani ona: Ben sana yaptıklarımı, ne diye yaptığımı haber vereyim, dedi.

 

Musa ile Hızır (ikisine de selam olsun)ın başından geçen olaylar ile ilgili bu ayetlerin tefsiri hakkında denildi ki: Bunlar bir taraftan Musa (a.s)'a karşı bir delildi, bir taraftan da onun bu tutumunun hayret edilecek olduğunu ifade eder. Şöyle ki: Geminin delinmesine tepki gösterince ona şöyle seslenildi: Ey Musa, sen o sandukada denize atılmış iken ne haldeydin, şimdi bu tedbirin ne oluyor? çocuğun öldürülmesini tepkiyle karşılayınca ona şöyle denildi: Sen Kıpti'ye bir yumruk vurup onu öldürürken nerdeydin? Senin bu tepkin ne oluyor? Duvarın doğrultuluvermesine karşı çıkınca da ona şöyle seslenildi: Senin Şuayb'ın kızları yerine kuyunun üzerindeki taşı ücretsiz olarak kaldırman neydi? Buna niye itiraz ediyorsun?

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Kehf 79-82

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR