ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUSUF

73

/

75

قَالُواْ تَاللّهِ لَقَدْ عَلِمْتُم مَّا جِئْنَا لِنُفْسِدَ فِي الأَرْضِ وَمَا كُنَّا سَارِقِينَ {73}

 

 قَالُواْ فَمَا جَزَآؤُهُ إِن كُنتُمْ كَاذِبِينَ {74}

 

 قَالُواْ جَزَآؤُهُ مَن وُجِدَ فِي رَحْلِهِ فَهُوَ جَزَاؤُهُ كَذَلِكَ نَجْزِي الظَّالِمِينَ {75}

 

73. "Allah'a andolsun ki -sizin de bildiğiniz gibi- biz bu yere fesad çıkarmak için gelmedik. Hırsız kimseler de değiliz" dediler.

74. "Eğer yalancılar iseniz cezası nedir?" dediler.

75. "Bunun cezası yükünde bulunan kimsenin kendisinin karşılık olarak alınmasıdır. Biz zalimleri böylece cezalandırırız" dediler.

 

Yüce Allah'ın: "Allah'a andolsun ki -sizin de bildiğiniz gibi- biz bu yere fesad çıkarmak için gelmedik" buyruğu ile ilgili olarak rivayet edildiğine göre; onlar hiçbir kimseye haksızlık etmezler, kimsenin ekininde otlatmazlardı. Hatta develerinin ağızlarına kimsenin ekinine zarar vermesin diye torbalar geçirdikleri dahi nakledilmektedir. Daha sonra Yüce Allah: "Hırsız kimseler de değiliz" dediklerini bize nakletmektedir. Yine rivayet edildiğine göre onlar yüklerinde buldukları bedelleri geri getirmişlerdi. Yani bulduğu şeyi geri getiren bir kimse nasıl hırsız olabilir?

 

"Eğer yalancılar iseniz cezası nedir? dediler" buyruğunun anlamı şudur: Sizin yalan söylediğiniz ortaya çıkarsa bu işi yapanın cezası nedir? Yüsuf'un kardeşleri şu cevabı verdiler: "Bunun cezası yükünde bulunan kimsenin kendisinin karşılık olarak alınmasıdır." Yani o kişi köleleştirilir demektir.

 

"Bunun cezası" buyruğu mübtedadır. "Yükünde bulunan kimse" de onun haberidir. ifadenin takdiri de şöyledir: Bunun cezası (kayıp eşyanın) yükleri arasında bulunduğu kişinin köleleştirilmesidir. O halde bu ifade, köleleştirmeden kinayedir.

 

Cümlede te'kid manası da vardır. Nitekim: Hırsızlık yapanın cezası elinin kesilmesidir; işte onun cezası budur, demeye benzer.

 

"Biz zalimleri böylece cezalandırırız." Yani hırsızlık yaptıkları vakit zalimlere uygulamamız budur, onlar köleleştirilirler.

 

Bu hüküm Hz. Ya'kub'un dininin hükmü idi. Onların bu söyledikleri sözler ise kendisinden yana güven içerisinde olan, şüphe etmeyen bir kimsenin sözleridir. Çünkü onlar yükleri arasında eşyanın bulunacağı kimsenin köleleştirilmesini kabul etmişlerdi.

 

Mısırlılara göre ise hırsızın hükmü, aldığının iki katını tazminat olarak ödemesi şeklinde idi. Bunu da el-Hasen, es-Süddi ve başkaları söylemişlerdir.

 

İslam Şeriatının Getirdiği Hükümler ve Önceki Şeriatların Hükümleri:

 

Daha önce Maide Süresi'nde (38. ayetin tefsirinde) hırsızlıkta el kesme cezasının bundan önceki şeriatlerdeki hükümleri neshedici olduğuna dair açıklamalar yahut Hz. Ya'kub'un şeriatındaki hırsızın köleleştirilmesi hükmünü neshettiğine dair açıklamalar geçmiş bulunmaktadır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yusuf 76

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR