ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUSUF

67

وَقَالَ يَا بَنِيَّ لاَ تَدْخُلُواْ مِن بَابٍ وَاحِدٍ وَادْخُلُواْ مِنْ أَبْوَابٍ

مُّتَفَرِّقَةٍ وَمَا أُغْنِي عَنكُم مِّنَ اللّهِ مِن شَيْءٍ إِنِ الْحُكْمُ إِلاَّ

لِلّهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَعَلَيْهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ

 

67. Dedi ki: "Ey oğullarım! Hepiniz bir kapıdan girmeyin. Ayrı ayrı kapılardan girin. Bununla beraber Allah'tan size gelecek hiçbir şeyi sizden geri çeviremem. Hüküm ancak Allah'ındır. Ben yalnız O'na güvenip dayandım. Tevekkül edenler de yalnız O'na güvenip dayanmalıdır."

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı yedi başlık halinde sunacağız:

 

1- Hz. Ya'kub Oğullarının Ayrı Kapılardan Mısır'a Girmeleri:

2- Nazar Değmeye Karşı Korunma:

3- Müslüman Beğendiği Bir Şey Görürse:

4- Nazarı Değen Kişiden Ne Yapması istenir?

5- Nazarı Değmekle Meşhur Olan Kimselere Karşı Alınacak Tedbirler:

6- Kader ve Nazar:

7- Nazara Karşı Tedbirler:

 

1- Hz. Ya'kub Oğullarının Ayrı Kapılardan Mısır'a Girmeleri:

 

Hz. Ya'kub'un oğulları Mısır'a gitmeyi kararlaştırıp o da nazar değeceğinden korktuğundan, onlara Mısır'a tek bir kapıdan girmemelerini emretti. Mısır'ın o sırada dört kapısı vardı. Onbir kişinin tek bir adamın çocukları olduklarından dolayı onlara nazar değeceğinden korktu. Oğulları ise yakışıklı, mükemmel ve güçlü, kuvvetli kişilerdi. Bu açıklamaları İbn Abbas, ed-Dahhak, Katade ve başkaları yapmıştır.

 

2- Nazar Değmeye Karşı Korunma:

 

Ayetin anlamı bu ise; o takdirde ayet-i kerımede nazara karşı korunmaya delil var demektir. Nazar ise haktır. Resulullah (s.a.v.) da şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz göz kişiyi kabre, deveyi de tencereye sokar.''

 

Hz. Peygamber de Allah'a sığınmaya dair dualarından birisinde şöyle buyurmaktadır: "Herbir şeytandan, öldürücü, zehirli herbir haşereden ve insanı çıldırtan herbir gözden Allah'ın tam kelimeleriyle (Allah'a) sığınırım. " Bu hadiste de buna delil olacak bir taraf vardır.

 

Malik, Muhammed b. Ebi Umame b. Sehl b. Huneyf'den naklettiğine göre Muhammed babasını şöyle derken dinlemiştir: Babam Sehl b. Huneyf (Medine'deki) el-Harrar suyu ile yıkandı. üzerindeki bir cübbeyi çıkartmıştı. Amir b. Rabia da ona bakıyordu. Sehl beyaz tenli ve teni güzel birisi idi. Amir b. Rabia ona dedi ki: Ben bugün gibisini görmedim, bakire bir kızın teni dahi böyle değil. Sehl'i olduğu yerde şiddetli bir karın ağrısı tuttu. Resulullah (s.a.v.)a gidilerek Sehl'in karnının ağrıdığı ve kıvrandığı haber verildi. O seninle beraber gelemeyecek ey Allah'ın Resulü; denildi. Resulullah (s.a.v.) onun yanına vardı. Sehl, Amir'in söylediklerini ona haber verince, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Sizden bir kimse ne diye kardeşini öldürmeye kalkışıyor? Niçin barekallah demedin? Şüphesiz nazar haktır. Haydi bunun için kalk abdest aL." Amir kalktı, abdest aldı. Sehl de Resulullah (s.a.v.) ile birlikte hiçbir rahatsızlığı olmadan yola koyuldu. Bir diğer rivayette ise Hz. Peygamberin ona: "yıkan" buyurduğu kaydedilmektedir. Bunun üzerine Amir onun için yüzünü, ellerini, kollarını, dizlerini, ayaklarının etrafını ve peştemalının altını büyükçe bir leğene yıkadı, sonra da bu su Sehl'in üzerine döküldü. Sonra Sehl, Resulullah (s.a.v.) ile birlikte hiçbir rahatsızlığı olmaksızın yola koyuldu.

 

Günün birinde Sa'd b. Ebi Vakkas bineğine bindi. Bir kadın ona bakarak şöyle dedi: Sizin bu emiriniz, kendisi de biliyor ki, böğürleri birbirine yakındır. Evine dönmekle birlikte yere düştü. Kadının söyledikleri kendisine ulaşınca ona haber gönderdi ve kadın onun için bir kabta yıkandı.

 

İşte bu iki hadiste de nazar değmenin hak olduğu ve Peygamber (s.a.v.)in dediği gibi kişiyi öldürebileceği de ifade edilmektedir. ümmetin ilim adamlarının kabul ettiği görüş de budur, ehl-i sünnet'in mezhebi de budur. Bazı bid'at ehli kesimler nazar değmeyi kabul etmemekle birlikte, sünnet ve bu ümmetin ilim adamlarının icmaı onlara karşı bir delildir. Ayrıca vakıada görülenler de onlara karşı bir delil teşkil etmektedir. Nazar değmesi ile kabre giden pek çok kimse vardır ve yine oldukça güçlü pek çok deve de nazar sonucunda tencereye girmiştir. Ancak bu, Yüce Allah'ın buyurduğu gibi, Allah'ın meşieti ile olur. ''Allah'ın izni olmadıkça, onunla hiçbir kimseye zarar verebilecek değillerdi." (el-Bakara, 102)

el-Esmai der ki: Nazarı değen bir adam gördüm. Süt veren bir inekten kendisine söz edildi. Bir defada verdiği süt miktarı onu hayrete düşürünce: Bu dediğiniz inek hangisidir diye sordu. Başka bir ineği göstererek, filan inektir dediler. Hem gösterdikleri inek, hem de gözünden saklamak istedikleri inek birlikte ölüverdiler. el-Esmai der ki: Yine ben bu adamı şöyle derken dinledim: Ben hoşuma giden bir şey gördüm mü, gözümden bir hararetin çıktığını da hissederim.

 

3- Müslüman Beğendiği Bir Şey Görürse:

 

Herbir müslümanın beğendiği bir şey gördü mü "barekallah" diye tebrikte bulunması vacibtir. Çünkü bu şekilde bereketlenmesi için dua edecek olursa, mutlaka o sakınılan husus da bertaraf edilmiş olur. Nitekim Hz. Peygamber de Amir'e: "Ne diye barekallah demedin?" diye buyurmuştur. İşte bu da nazarı değen kişi, barekallah dediği takdirde, nazarının zarar vermeyeceği ve o şeyi etkilemeyeceğinin delilidir. Ancak barekallah denilmeyecek olursa, işte o vakit nazar zarar verebilir. Tebrık ise kişinin; "Tebarakallahu ahsenu'lhalikın Allahumme barik fihi: Yaratıcıların en güzeli olan Allah'ın şanı ne mübarektir, Allah'ım sen bunu bereketli kıl!" demesiyle olur.

 

4- Nazarı Değen Kişiden Ne Yapması istenir?

 

Bir kimsenin nazarı başkasına değecek olur, o da: Barekallah demeyecek olursa, bu kimseye yıkanması emredilir. Kabul etmezse, bu işi yapmaya mecbur tutulur. Çünkü özellikle bu konudaki emir vücub içindir. Zira nazar değen kimsenin ölümünden korkulur. Hiçbir kimsenin ise kardeşine faydalı olan şeyi yapmaktan uzak durmak hakkı olmadığı gibi, kendisinin de ona zarar verme hakkı yoktur. Bilhassa eğer, o kimse sebebiyle söz konusu olmuşsa ve bu cinayeti ona karşı işleyen kendisi ise bu böyledir.

 

5- Nazarı Değmekle Meşhur Olan Kimselere Karşı Alınacak Tedbirler:

 

Nazar değmesiyle tanınan kimselerin, zararlarının önlenmesi için diğer insanların yanına girmelerine engel olunur. Kimi ilim adamı şöyle demektedir:

 

İmam (İslam devletinin halifesi) ona evinde kalma emrini verir. Eğer bu kişi fakir bir kimse ise hayatını sürdürecek kadar ona bir şeyler verir ve böylelikle insanlara verebileceği zararın önü alınır.

 

Böyle bir kimsenin sürgüne gönderileceği de söylenmiştir. Ancak sözünü ettiğimiz İmam Malik'in rivayet ettiği hadis bu görüşleri reddetmektedir. Çünkü Hz. Peygamber Amir'in ne hapsedilmesini emretti, ne de sürgüne gönderilmesini. Hatta bazen salih bir insanın bile nazarı değebilir ve böyle olması, onun tenkid edilmesine ve bundan dolayı fasıklıkla nitelendirilmesine sebeb teşkil edemez. Böyle bir kimse hakkında; o hapsedilir ve evinde kalması emrolunur, diyen kimselerin görüşü ihtiyat içindir ve bir zararın önlenmesi kastına bağlıdır.

Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

6- Kader ve Nazar:

 

Malik, Humeyd b. Kays el-Mekkı'den şöyle dediğini rivayet eder: Resulullah (s.a.v.)ın huzuruna Cafer b. Ebi Talib'in iki çocuğu getirildi. Onları büyüten dadılarına: "Ne diye ben bunların zayıf olduklarını görüyorum?" diye sordu. Dadıları: Ey Allah'ın Resulü! Nazardan çok çabuk etkileniyorlar. Bizim bunlara nazara karşı okumamızı engelleyen tek husus, bu konuda senin neyi uygun göreceğini bilemeyişimizdir, dedi. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Bunlar için okuyunuz. Çünkü herhangi bir şeyeğer kaderi geride bırakacak olsaydı, nazar onu geri bırakır, geçerdi.''

 

Bu hadis munkati' bir hadis olmakla birlikte Has'amlı Esma bint Umeys'in bunu Peygamber (s.a.v.)den değişik rivayet yollarından sabit, muttasıl ve sahih rivayetlerle naklettiği bilinmektedir. Yine bu hadisten anlaşıldığına göre kimi rukyelerle (okumalarla) bela bertaraf edilebilir ve göz aynı şekilde insanı etkileyebilir, onu zayıf ve nahif düşürebilir. Ancak bu da Yüce Allah'ın kaza ve kaderi ile olur.

 

Denildiğine göre nazar küçük çocukları, büyüklere göre daha çabuk etkiler. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

7- Nazara Karşı Tedbirler:

 

Resulullah (s.a.v.), Ebu Umame yoluyla rivayet edilen hadise göre nazarı değen kimseye, nazar ettiği kimse için yıkanmasını emretmişti. Burada ise nazara karşı okumayı emretmektedir. ilim adamlarımız der ki: Eğer kimin nazarının değdiği bilinmiyor ise nazara karşı rukye yapılır. (Şer'an meşru görülen dualar okunur.) Şayet kimin nazarının değdiği biliniyor ise, nazarı değen kimseye Ebu Umame hadisine uyularak abdest alması emrolunur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

* * *

"Bununla beraber" sizin için korkup, çekindiğim şeylerden "Allah'tan size gelecek hiçbir şeyi geri çeviremem." Yani kadere karşı tedbirin bir faydası olmaz.

 

"Hüküm." yani emir ve hüküm verme yetkisi, kaza "ancak Allah'ındır. Ben yalnız O'na güvenip dayandım.." O'na tevekkül ettim, O'na bağlandım. "Tevekkül edenler de yalnız O'na güvenip dayanmalıdır."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yusuf 68-70

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR