ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUSUF

62

وَقَالَ لِفِتْيَانِهِ اجْعَلُواْ بِضَاعَتَهُمْ فِي رِحَالِهِمْ لَعَلَّهُمْ يَعْرِفُونَهَا إِذَا انقَلَبُواْ إِلَى أَهْلِهِمْ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ

 

62. Memurlarına dedi ki: "Bedellerini yüklerinin içine koyuverin. Belki ailelerine dönünce, bunun farkına varırlar da yine geri dönerler."

 

Yüce Allah'ın: "Memurlarına dedi ki" buyruğundaki "memurlarına" lafzını Medineliler, Ebu Amr ve Asım: (...) şeklinde okumuşlardır. Ebu Hatim, en-Nehhas ve diğerlerinin tercih ettiği kıraat şekli de budur. Ancak diğer Kufeliler ise bunu; (...): şeklinde okumuşlardır ki Ebu Ubeyd'in tercih ettiği kıraat budur. Ebu Ubeyd der ki: Bu kelime Abdullah (b. Mes'ud)un Mushaf'ında da böyledir.

 

es-Sa'lebi der ki: Bunların ikisi de güzel iki ayrı söyleyiştir, tıpkı (çocuk anlamındaki) sabi kelimesinin çoğulunun; (...) şekillerinde gelmesi gibi.

 

en-Nehhas der ki: (...) kıraati büyük çoğunluğun kıraatine muhaliftir. Çünkü büyük çoğunluğun kıraatinde elif de yoktur, "nun" da yoktur. üzerinde büyük bir ittifakın hasıl olduğu böyle bir kıraat, bu munkati' senede dayanarak bırakılamaz. Aynı şekilde bu kelimenin; (...) şeklinde çoğulunun yapılması, (...) şeklindeki çoğuldan daha uygun görünmektedir. Çünkü Araplara göre; (...), asgari sayı için kullanılır. Paraların tekrar yüklerin arasına az kimseler tarafından konulabilmesi de daha uygun görünmektedir. Zaten bu memurlar da onların yüklerini düzelten kimselerdi. İşte bundan dolayı onların paralarını yükleri arasına koyma imkanını bulabildiler.

 

Bu memurların hür kimseler olup ona yardımcılar olmaları da mümkündür. (...) ise, onların (mealde olduğu gibi) aldıkları yiyeceklerin bedelleri de olabilir.

 

Bu bedellerin dirhem ve dinar türünden olduğu söylenmiştir.

 

İbn Abbas der ki: Onların eşyalarından kasıt ayakkabılar, deriler ve yolcunun eşyaları idi ki bunlara "rahl: yük" denilir. İbnu'l-Enbari der ki: Kaba "rahl" denildiği gibi, içinde kalınan çadır ve benzerlerine de "rahl" denilebilir.

 

"Belki ... bunun farkına varırlar." Çünkü eşyaları yolda esenlikle yerlerine ulaşmayabilir. Şöyle de denilmiştir: Hz. Yusuf'un böyle bir yola başvurması, bedellerini bulmaları halinde geri döneceklerini bilmesidir. Çünkü onlar bedelsiz yiyecek kabul etmezlerdi.

 

Yine şöyle denilmiştir: Bu bedeller ile tekrar yiyecek satın almak için geri dönsünler diye böyle yaptı.

 

Bir diğer açıklamaya göre Yusuf (a.s) babasından ve kardeşlerinden yiyeceklerin bedellerini almayı kendisi için çirkin görmüştü. Yine denildiğine göre; bu yolla onun faziletini görsünler ve tekrar ona dönmeyi arzulasınlar diye böyle yaptı.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yusuf 63-65

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR