ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUSUF

22

 

وَلَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ آتَيْنَاهُ حُكْماً وَعِلْماً وَكَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ

 

22. Tam ergenlik çağına varınca, kendisine bir hüküm ve bir ilim verdik. İşte iyilik yapanları Biz böyle mükafatlandırırız.

 

Yüce Allah'ın: "Tam ergenlik çağına varınca" buyruğundaki; "Tam ergenlik çağı" kelimesi Sibeveyh'e göre çoğuldur ve tekili; (...) dır. el-Kisai ise tekilinin; (...) olduğunu söylemiştir. Nitekim şair de şöyle demiştir: "Onunla buluşma vaktim, günün en yüksek vakti (öğle sıcağı zamanı)dır. Sanki göğsü ve başı çivit otuyla boyanmış gibi."

 

Ebu Ubeyd ise bu kelimenin kendi lafzından türemiş Araplarca bilinen bir tekilinin olmadığını iddia etmektedir. Anlamı ise, güç ve kuvvetin tamamlandığı kemal noktasıdır. Bundan sonra eksiklik baş gösterir.

 

Mücahid ve Katade der ki: "el-eşudd" otuzüç yaşına tekabül eder. Rabia, Zeyd b. Eslem ve Malik b. Enes ise bu ergenlik yaşına varmak demektir, diye açıklamışlardır. İlim adamlarının bu husustaki görüşleri daha önceden Nisa Suresi (6. ayet, 3. başlıkta) ile el-En'am Suresi'nde (151-153. ayetler, 13. başlıkta) yeterli açıklamalarıyla geçmiş bulunmaktadır.

 

"Kendisine bir hüküm ve bir ilim verdik." Biz onu yönetimin başına getirdik, diye de açıklanmıştır. O, hükümdarın egemenlik alanı içerisinde bizzat hüküm veriyordu. Yani Biz, ona hükmetme bilgisini verdik, anlamındadır.

 

Mücahid der ki: Biz ona akıl, kavrayış ve peygamberlik verdik, demektir. Buradaki hükmün peygamberlik, ilmin de din olduğu da söylenmiştir. İlmin rüya ilmi olduğu da söylenmiştir. Ona genç bir çocukken peygamberlik verildi, diyenler aynı zamanda ergenlik çağına ulaşınca da Biz onun kavrayış ve bilgisini arttırdık, diye de eklerler.

 

"İşte iyilik yapanları" yani mü'minleri "Biz böyle mükafatlandırırız." Yusuf'un sabrettiği gibi, musibetlere sabredenleri ... diye de açıklanmıştır ki, bu açıklamayı ed-Dahhak yapmıştır.

Taberi der ki: Bu buyruğun zahiri her iyilik yapan hakkında anlaşılmakta ise de, maksat Muhammed (s.a.v.)dir. Yüce Allah'ın buyruğu şu demektir:

 

"Ben Yusuf'a -bunca zorluklarla karşılaştıktan sonra, ona bunca bağış ve ihsanlar verdiğim gibi- seni de aynı şekilde, sana düşmanlıkla yönelen kavminin müşriklerinden kurtaracağım ve yeryüzünde sana iktidar vereceğim."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yusuf 23-24

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR