ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HUD

8

وَلَئِنْ أَخَّرْنَا عَنْهُمُ الْعَذَابَ إِلَى أُمَّةٍ مَّعْدُودَةٍ لَّيَقُولُنَّ مَا يَحْبِسُهُ أَلاَ يَوْمَ يَأْتِيهِمْ لَيْسَ مَصْرُوفاً عَنْهُمْ وَحَاقَ بِهِم مَّا كَانُواْ بِهِ يَسْتَهْزِئُونَ

 

8. Andolsun ki, eğer azabı sayılı bir vakte kadar üzerlerinden geciktirirsek, onlar mutlaka: "Bunu alıkoyan nedir?" derler. Haberiniz olsun ki, bunlara azabın geleceği gün kendilerinden geri döndürülecek değildir. Alay etmekte oldukları şey de onları çepeçevre kuşatacaktır.

 

"Andolsun ki eğer azabı sayılı bir vakte kadar üZerlerinden geciktirirsek" buyruğunda yer alan: "Andolsun ki eğer" ifadesindeki "lam" harfi kasem (yemin) içindir, cevabı ise "mudaka. .. derler" buyruğudur.

 

"Bir ümmete kadar" ifadesi ise sayısı belli bir vadeye ve bilinen bir zamana kadar anlamındadır. Buna göre burada "ümmet" süre demektir. İbn Abbas, Mücahid, Katade ve müfessirlerin büyük çoğunluğu böyle açıklamışlardır. "ümmet" aslında cemaat ve topluluk demektir. Zaman ve yılların "ümmet" diye ifade edilmesi, ümmet denilen cemaatin bu süreler içerisinde var oluşlarından ötürüdür. Buradaki ifadede muzafın hazfedildiği de söylenmiştir. Yani aralarında iman edecek kimse bulunmadığından dolayı helak edilmeyi hakedecek olan bir ümmetin geleceği bir zamana kadar geciktirirsek. .. yahut aralarında iman edenlerin de bulunduğu bir ümmetin sonunun gelip artık bunlardan sonra da iman edecek kimsenin kalmayacağı bir ümmetin geleceği vakte kadar geciktirirsek. .. demektir. ümmet, müşterek bir isimdir. Bunun sekiz çeşit anlamı olduğu söylenmiştir.

 

1) ümmet, cemaat ve topluluk anlamına gelir. Yüce Allah'ın: "üst tarafında (davarlarını) sulayan bir grub insan (ümmet) buldu." (el-Kasas, 23)

 

2) Yine ümmet peygamberlere tabi olmak anlamındadır.

 

3) Kendisine uyulacak şekilde bir çok hayırları nefsinde toplayan kişiye de ümmet denilir. Yüce Allah'ın şu buyruğunda olduğu gibi: "Gerçekten ib rahim başlı başına bir ümmetti Allah'a itaatkardı, hanif'di." (en-Nahl, 120)

 

4) Yine ümmet, din ve şeriat manasına da gelir. Yüce Allah'ın şu buyruğunda olduğu gibi: "Biz atalarımızı bir din (ümmet) üzere bulduk." (ez-Zuhruf, 22-23)

 

5) ümmet, süre ve zaman anlamına da gelir. Yüce Allah'ın: "Andolsun ki eğer azabı sayılı bir vakte (ümmet) kadar üzerlerinden geciktirirsek... " buyruğunda olduğu gibi. Yüce Allah'ın: "Uzun bir süre (ümmet) sonra tavsiye sini hatırladı." (Yusuf, 45) buyruğunda da böyledir. ümmet, boy-pos anlamına da gelir ki bu da insanın boyu ve yüksekliği demektir. Nitekim bu kabilden olmak üzere; filan kişinin ümmeti (yani boyu) güzeldir, denilir.

 

7) ümmet, bir dine bir kimsenin tek başına müntesib olması ve bu konuda kendisi ile bu inancı paylaşan başka bir ortağının bulunmaması anlamına da gelir. Nitekim Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Zeyd b. Amr b. Nufeyl tek başına bir ümmet olarak diriltilecektir."

 

8) ümmet, aynı zamanda um (ana) anlamına da gelir. Nitekim; "Bu Zeyd'in ümmetidir" ifadesi, bu Zeyd'in anasıdır, anlamındadır.

 

"Mutlaka: Bunu alıkoyan" azabı engelleyen "nedir? derler." Bu sözlerini ya gecikmesi dolayısıyla azabın geleceğini yalanlamak kastıyla yahut ta çabuk gelmesini isteyerek ve alayolsun diye söylemişlerdir. Yani peki bu azabın gelişini engelleyen nedir? demek olur.

 

"Haberiniz olsun ki bunlara azabın geleceği gün kendilerinden geri döndürülecek değildir." Burada söz konusu edilen azab, müşriklerin Bedir'de öldürülmeleri, Hz. Cebrail'in de ileride (el-Hicr, 94-95) geleceği üzere alayedenleri öldürmesidir. "Alayetmekte oldukları şey" yani alay etmelerinin cezası -ki muzaf hazfedilmiştir- "de onları çepeçevre kuşatacaktır" onların başlarına inmiş ve onları kuşatmış olacaktır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hud 9-11

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR