ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUNUS

76

/

77

 

فَلَمَّا جَاءهُمُ الْحَقُّ مِنْ عِندِنَا قَالُواْ إِنَّ هَـذَا لَسِحْرٌ مُّبِينٌ {76}

 

قَالَ مُوسَى أَتقُولُونَ لِلْحَقِّ لَمَّا جَاءكُمْ أَسِحْرٌ هَـذَا وَلاَ يُفْلِحُ السَّاحِرُونَ {77}

 

76. Tarafımızdan kendilerine hak geldiği zaman: "Herhalde bu apaçık bir sihirdir" dediler.

77. Musa: "Size gelince; hakka böyle (mi) dersiniz? Bu sihir midir? Halbuki sihirbazlar kurtuluşa eremezler" dedi.

 

"Tarafımızdan kendilerine" Firavun ve kavmine "hak. geldiği zaman; Herhalde bu apaçık bir sihirdir, dediler." Onlar, mucizeleri sihir diye yorumladılar. Bunun üzerine Hz. Musa kendilerine söylediği: "Size gelince, hakka (böyle) mi dersiniz? Bu sihir midir?" buyruğunda hazf olduğu söylenmiştir. Anlamı şudur: Siz hakka; bu bir sihirdir mi dersiniz?

Buna göre; " ... mi dersiniz" ifadesi, onların tutumlarını inkar anlamında bir sorudur. Onların söyledikleri söz olan "bu bir sihirdir" ifadesi de hazf edilmiştir.

 

Daha sonra Hz. Musa tarafından yeni bir inkar kastıyla soru gelmekte ve Hz. Musa'nın: "Bu sihir midir?" dediği bize nakledilmektedir. Böylelikle Hz. Musa, Firavun'a ve onun ileri gelenlerine yaptıklarını inkar kast! ile ikinci söyledikleri sözlerle yetinip birinci sözlerini hazfetmiştir.

 

el-Ahfeş der ki: "Bu sihir midir?" ifadesi, aslında onların sözlerini nakle tmek içindir. Çünkü onlar, "bu sihir midir?" diye sormuşlar, bunun üzerine kendilerine: Siz, hak size gelince bu sihir midir? dersiniz diye cevap verildi. Bu açıklama el-Hasen'den de rivayet edilmiştir.

"Sihirbazlar kurtuluşa eremezler." Yani, sihir yapan kurtulamaz, iflah olamaz.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yunus 78

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR