ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUNUS

9

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ يَهْدِيهِمْ رَبُّهُمْ بِإِيمَانِهِمْ تَجْرِي مِن

تَحْتِهِمُ الأَنْهَارُ فِي جَنَّاتِ النَّعِيمِ

 

9. İman edip salih amel işleyenlere gelince; imanları sebebi ile Rabbleri onları doğru yola iletir. Nimet dolu cennetlerde altlarında ırmaklar akar.

 

"İman edip" tasdik edip "salih amel işleyenlere gelince; imanları sebebi ile Rabbleri onları doğru yola iletir." Yani, onların hidayetlerini daha da artırır. Yüce Allah'ın: "Hidayet bulanların ise hidayetlerini artırmıştır" (Muhammed, 17) buyruğu gibi.

 

Buradaki "imanları sebebiyle Rabbleri onları doğru yola iletir" buyruğunun, altlarından ırmakların akacağı yere iletir, anlamında olduğu da söylenmiştir. Ebu Ravk der ki: İmanları sebebiyle Rableri onları cennete iletir demektir. Atiyye ise: "Rabblerinin onları iletmesi" onları mükafatlandırması, amellerinin karşılığını vermesi demektir. Mücahid de der ki: "Rabbleri onları ... iletir" yani, Sırat üzerinde nur vermek suretiyle onları cennete iletir; Onlara aydınlığında yürüyecekleri bir nur yaratır. Peygamber (s.a.v.)'den de bu görüşü pekiştirecek şekilde şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir: "Mü'minin ameli kendisini en güzel bir şekilde karşılar, onu teselli eder ve onu iletir. Kafiri ise ameli en çirkin şekliyle karşılar, onu vahşette bırakır ve saptırır." Hadisin manası böyledir. İbn Cüreyc de der ki: Allah onların amellerini kendilerini doğruya iletecek şekilde kılar. el-Hasen ise, onları iletmesi, onlara rahmetini ihsan etmesi demektir, diye açıklamaktadır.

 

"Altlarından ırmaklar akar" buyruğunda hazfedilmiş bir "vav" olduğu söylenmiştir ki, bu da; "Ve altlarından ... akar," takdirindedir. Yani, bahçelerinin ağaçları altından akar. Oturdukları tahtların altından akar, diye de açıklanmıştır. Böylesi ise, tenezzüh ve etrafı seyretmek için daha güzel ve mükemmel bir durumdur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yunus 10

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR