ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TEVBE

54

وَمَا مَنَعَهُمْ أَن تُقْبَلَ مِنْهُمْ نَفَقَاتُهُمْ إِلاَّ أَنَّهُمْ كَفَرُواْ بِاللّهِ وَبِرَسُولِهِ وَلاَ يَأْتُونَ الصَّلاَةَ إِلاَّ وَهُمْ كُسَالَى وَلاَ يُنفِقُونَ إِلاَّ وَهُمْ كَارِهُونَ

 

54. Harcamalarının onlardan kabul edilmesini engelleyen sadece şudur: Onlar Allah'ı ve Resulünü inkar etmişlerdir. Namaza ancak üşene üşene gelirler. İnfaklarını da mutlaka isteksiz yaparlar.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Amellerin Kabul Edilmesi ve Küfür:

2- Namazdan üşenenler:

3- Münafıkların infakı:

 

1- Amellerin Kabul Edilmesi ve Küfür:

 

Yüce Allah'ın: "Harcamalarının onlardan kabul edilmesini engelleyen sadece şudur: Onlar ... " buyruğundaki; (...) (yani "kabul edilmesini" terkibindeki: "nasb mahallindedir. İstisna edatından sonra gelen; (...) ise ref' mahallindedir. Buyruğun anlamı da şöyle olur: Onlardan yaptıkları harcamaların kabul edilmesini engelleyen tek husus, onların kafir oluşlarıdır.

 

Küfeliler "Onlardan kabul edilmesini" buyruğunu ("te" harfi ile değil de) "ye" ile okumuşlardır. Çünkü "harcamalar" (anlamındaki "nefakat") ile infak (harcamak), aynı şeydir.

 

2- Namazdan üşenenler:

 

Yüce Allah'ın: "Namaza ancak üşene üşene gelirler" buyruğu ile ilgili olarak İbn Abbas şöyle demiştir: Böyle bir kimse cemaat arasında bulunursa namaz kılar, tek başına kalırsa namaz kılmaz. Böyle bir kişi namaz dolayısıyla bir mükafat ummayan, onu terk etmekten ötürü de bir ceza göreceğinden korkmayan bir kimsedir. Münafıklık kaçınılmaz olarak ibadette bir tembelliğe götürür. en-Nisa Suresi'nde (142. ayetin tefsirinde) bütün bu hususlara dair açıklamalar geçmiş bulunmaktadır. Orada bütün tafsilatıyla el-Ala hadisini de zikretmiş bulunuyoruz. Cenab-ı Allah'a hamd olsun.

 

3- Münafıkların infakı:

 

"İnfaklarını da mutlaka isteksiz yaparlar." Çünkü onlar bu infaklarını bir borç yükü diye sayarlar, infakta bulunmamayı da bir ganimet bellerler. Durum böyle olduğuna göre, onların bu harcamaları asla makbul olamaz ve önceden de geçtiği üzere bunlardan dolayı onlara sevap verilmez.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tevbe 55-56

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR