ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ENFAL

17

/

18

فَلَمْ تَقْتُلُوهُمْ وَلَـكِنَّ اللّهَ قَتَلَهُمْ وَمَا رَمَيْتَ إِذْ رَمَيْتَ وَلَـكِنَّ اللّهَ رَمَى وَلِيُبْلِيَ الْمُؤْمِنِينَ مِنْهُ بَلاء حَسَناً إِنَّ اللّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ {17}

 

 ذَلِكُمْ وَأَنَّ اللّهَ مُوهِنُ كَيْدِ الْكَافِرِينَ {18}

 

17. Onları siz öldürmediniz, fakat Allah onları öldürdü. Attığın zaman da sen atmadın. Ama ancak Allah attı. Mü'minleri kendi nezdinden güzel bir imtihan ile denemek için (bunu yaptı). Şüphesiz ki Allah, hakkıyla işitendir, herşeyi çok iyi bilendir.

18. Sizin haliniz işte budur. Şüphesiz Allah kafirlerin düzenini zayıflatandır.

 

Yüce Allah'ın: "Onları siz öldürmediniz, fakatAllah onları öldürdü" buyruğu ile Bedir günü kastedilmektedir. Rivayete göre Rasulullah (s.a.v.)'ın ashabı, Bedir'den geri döndüklerinde herbiri kendisinin yaptıklarını sözkonusu etmeye başlayarak, ben şu kadar kişi öldürdüm, şunu yaptım, demeye koyuldu. İşte onların bu ifadelerinden karşılıklı övünme ve benzeri haller ortaya çıktı. Öldürenin de, herşeyi takdir edenin de Yüce Allah olduğunu, kulun ise, bu işe yalnızca kesbi ve kastı ile katıldığını bildirmek üzere bu ayet-i kerime nazil oldu. Bu ayet-i kerime aynı zamanda kulların fiilleri kullar tarafından yaratılmaktadır, diyenlerin görüşlerini de reddetmektedir.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Yani, onları siz öldürmediniz. Fakat Allah, onları sizin önünüze sürüklemek ve sonunda onlara karşı size imkan vermek suretiyle onları öldürdü. Bir diğer açıklama şekli de şöyle yapılmıştır: Fakat Allah size yardım olmak üzere göndermiş olduğu melekler vasıtasıyla onları öldürdü.

 

"Attığın zaman da sen atmadın" buyruğu da onun gibidir. "Ama ancak Allah attı." İlim adamları bu "atma" hususunda dört ayrı görüş ifade etmişlerdir:

 

1- Burada atış Resulullah (s.a.v.)'ın Huneyn günü düşmanın yüzüne karşı atmış olduğu çakıl taşlarıdır. Bunu, İbn Vehb, Malik'ten rivayet etmiştir. Malik der ki: O günde bu çakıl taşlarından kendisine isabet etmedik hiçbir kimse kalmadı. İbnü'l-Kasım da aynı şekilde Malik'ten böyle bir rivayet nakl etmektedir.

 

2- Bu atış, Uhud gününde Ubey b. Halef'in boynuna bir harbe atıldığı zamanı kastetmektedir. Bunun üzerine Ubey, geri dönerek kaçmaya koyulmuştu. Müşrikler ona: Allah'a yemin olsun ki sende korkulacak birşey yok, dedikleri halde, o şöyle demişti: Allah'a yemin ederim, üzerime tükürecek olsa dahi elbette beni öldürecek. Çünkü o: Hayır, onu ben öldüreceğim dememiş miydi n?

 

Ubey, Mekke'de iken, Rasulullah (s.a.v.)'ı öldürmekle tehdit etmiş, bunun üzerine Rasulullah (s.a.v.) kendisine: "Hayır, seni ben öldüreceğim" demişti. Bunun üzerine o Allah düşmanı, Mekke'den dönüşü sırasında Rasulullah (s.a.v.)'ın Serif denilen yerde kendisine vurduğu bir darbe ile ölüp gitmişti,

 

Musa b. Ukbe, İbn Şihab'dan naklen şöyle der: Uhud gününde Ubey, atı üzerinde demirlerle örtülmüş (zırh giyinmiş) halde: Eğer Muhammed kurtulursa ben kurtulmayayım diyerek geldi. Rasulullah (s.a.v.)'ı öldürmek kastıyla üzerine bir hamle yaptı. Musa b. Ukbe der ki: Said b, el-Müseyyeb dedi ki: Mü'minlerden bir gurup yiğit, onun karşısına çıkınca, Rasulullah'ın onlara verdiği emir üzere yolunu açtılar. Bu sefer, Mus'ab b. Umeyr, Rasulullah (s.a.v.)'ı koruyarak onun karşısına çıktı. Mus'ab b. Umeyr şehid edildi. Rasulullah (s.a.v.) da Ubey b. Halef'in miğfer ile zırhın arasında boğazını ortaya çıkartan bir boşluk gördü, elindeki harbesini ona sapladı. Ubey, atından düştü ve bu aldığı yaradan da kan çıkmadı. Said dedi ki: Kaburga kemiklerinden bir kemik de kırıldı. İşte Yüce Allah'ın: "Attığın zaman da sen atmadın. Ama, ancak Allah attı" buyruğu bunun hakkında nazil olmuştur. Ancak, bu açıklama zayıftır. Çünkü ayet-i kerime Bedir savaşı akabinde nazil olmuştur.

 

3- Bundan kasıt, Rasulullah (s.a.v.)'ın Hayber kalesine atmış olduğu oktur.

Bu ok, İbn Ebi'l-Hukayk'a yatağı üzerinde bulunduğu halde isabet edinceye kadar havada yol aldı. Bu da tutarsız bir görüştür. Çünkü, Hayber'in fethi Uhud'dan çok sonra gerçekleşmiştir, Diğer taraftan İbn Ebi'l-Hukayk'ın öldürülüş şekli hakkındaki sahih rivayet, onun başka bir şekilde öldürüldüğünü ortaya koymaktadır.

 

4- Ayet-i kerimenin sözkonusu ettiği olay, Bedir günü cereyan etmiştir. Bunu da İbn İshak ifade etmiştir. Daha sahih olan budur. Çünkü bu sure Bedir'e dair bir suredir. Şöyle ki, Cebrail (a.s), Peygamber (s.a.v.)'e şöyle demişti: "Bir avuç toprak aL." Hz, Peygamber de bir avuç toprak alıp bunu yüzlerine karşı fırlattı. Hz, Peygamberin attığı bu bir avuç topraktan gözlerine, burun deliklerine, ağzına toprak isabet etmedik hiçbir müşrik kalmadı. İbn Abbas da bunu ifade etmiştir, ileride gelecektir.

 

Sa'leb der ki: Sen, çakıl taşlarını "attığın zaman da" kalplerine o korku ve dehşeti "sen atmadın" ve böylelikle onlar bozguna uğradığında (onları sen bozguna uğratmadın), "Ama ancakAllah attı" yani, sana yardım eden, sana zafer veren O oldu. Araplar da; "Allah senin için atsın, ifadesini kullanırlar ve bununla Allah sana yardımcı olsun, sana zafer versin, senin lehine olacak işleri yapsın anlamını kastederler. Bunu, Ebu Ubeyde, ''Kitabu'l-Mecaz" (Mecazu'l-Kur'an) adlı eserinde zikretmiştir.

 

Muhammed b. Yezid de der ki: Attığında sen kendi öz gücünle atmadın, Ama sen, Allah'ın gücü sayesinde attın, demektir,

 

"Mü'minleri kendi nezdinden güzel bir imtihan ile denemek için (bunu yaptı)." Burada sözü geçen imtihan (bela), nimet anlamındadır. "Denemek için" anlamındaki fiilin başında "için" anlamına gelen "lam" ise, hazfedilmiş bir ifadeye taalluk etmektedir. "Mü'minleri denemek için bunu yaptı," takdirindedir.

 

"Sizin haliniz işte budur. Şüphesiz Allah, kafirlerin düzenini zayıflatandır" buyruğ"u, Mekkeliler ve Medineliler ile Ebu Amr (...) diye okurlar. Küfeliler ise, "Kafirlerin düzenini zayıflatandır" diye okumuşlardır. "Zayıflatan" anlamındaki kelimedeki "he" harfinin şeddeli okunuşu, mübalağa anlamını verir. elHasen'den (ve diğer yedi kıraat imamından) da Küfeliler gibi okudukları rivayet edilmiştir. Yani, şüphesiz Yüce Allah, darmadağın oluncaya, toplulukları dağılıncaya, buna bağlı olarak da zayıf düşünceye kadar onların kalplerine korku salacaktır. "Düzen" anlamı verilen "el-Keyd": Hile, desise, tuzak gibi anlamlara gelir. Buna dair açıklamalar daha önceden (en-Nisa, 76. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Enfal 19

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR