ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

A’RAF

74

وَاذْكُرُواْ إِذْ جَعَلَكُمْ خُلَفَاء مِن بَعْدِ عَادٍ وَبَوَّأَكُمْ

فِي الأَرْضِ تَتَّخِذُونَ مِن سُهُولِهَا قُصُوراً وَتَنْحِتُونَ

الْجِبَالَ بُيُوتاً فَاذْكُرُواْ آلاء اللّهِ وَلاَ تَعْثَوْا فِي الأَرْضِ مُفْسِدِينَ

 

74. "Hatırlayın ki O, Ad kavminden sonra sizi halifeler kılıp yer yüzüne yerleştirdi. Ovalarında köşkler yapıyor, dağlarında evler yontuyorsunuz. Artık Allah'ın nimetlerini hatırlayın. Yeryüzünde fesatçılar olup taşkınlık yapmayın."

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Hz. Salih'in Kavmi Semud'a Verilen imkanlar:

2- Bina Yapmanın Hükmüne Dair:

3- Allah'ın Nimetlerine Şükretmenin Gereği:

 

1- Hz. Salih'in Kavmi Semud'a Verilen imkanlar:

 

Yüce Allah'ın: "Sizi. .. yeryüzüneyerleştirdi" buyruğunda hazfedilmiş bir ifade vardır. O, yeryüzünde sizi bir takım konaklara yerleştirdi demektir. "Ovalarında köşkler yapıyor" her yerde köşkler inşa ediyorsunuz, "dağlarında eyler yontuyorsunuz." Ömürlerinin uzunluğu dolayısıyla dağlarda evler edinmişlerdi. Ömürleri tükenmeden önce yaptıkları binalar ve bunların çatıları çürüyüp gidiyordu. el-Hasen, "Yontuyorsunuz" kelimesini "ha "nın fethası ile okumuştur ki, bu da bir söyleyiştir. Bu kelimenin kökünde boğaz harflerinden bir harf bulunduğundan dolayı, mazi ve muzari vezinleri; (...) şeklinde gelir.

 

2- Bina Yapmanın Hükmüne Dair:

 

Köşk ve buna benzer yüksek yapılı bina yapmayı caiz kabul edenler bu ayet-i kerime ile Yüce Allah'ın: ''De ki: Allah'ın kulları için çıkardığı zinetı: temiz ve hoş rızıkları kim haram kılmıştır" (A'raf, 32) ayetini delil gösterirler. Nakledildiğine göre, Muhammed b. Sirin'in bir oğlu bir ev yapmış ve bu uğurda oldukça fazla mal harcamıştı. Bu husus, Muhammed b. Sirin'e nakledilince, şöyle dedi: Ben, kişinin kendisine fayda sağlayacak bir bina yapmasında bir mahzur olduğu görüşünde değilim. Diğer taraftan Hz. Peygamber'in de şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir: "Allah, bir kula nimet ihsan edecek olursa, o nimetinin eserinin üzerinde görülmesini sever." İşte, güzel bina yapmak, güzel elbise giyinmek de bu nimetin arasındadır. Nitekim bir kimse oldukça fazla bir mal vererek güzel bir cariye satın alacak olursa, bundan daha aşağısı da kendisi için yeterli olduğu halde böyle bir cariyeyi satın almasının caiz olduğu görülmektedir. Bina da böyledir.

 

Başkaları ise bunu mekruh kabul ederler. Bunlar arasında Hasanu'l-Basri ve başkaları da vardır. delil olarak da Hz. Peygamber'in: "Allah bir kul hakkında kötülük murad ederse, onun malını çamura ve kerpice harcatır. Bir başka rivayette de Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Her kim kendisi için yeterli olandan fazlasını bina edecek olursa, kıyamet gününde o binayı boynunda taşıyarak gelecektir. "

 

Derim ki: Ben de bu görüşteyim. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Mü'min, herhangi bir infakta (harcamada) bulunacak olursa, onun bedelini vermek aziz ve celil olan Allah'a aittir. Ancak bina, yahut masiyete harcanan müstesna."(Darakutni, III, 28)  Bu hadisi Cabir b. Abdullah rivayet etmiş olup, Darakutni de kitabında kaydetmiştir. Yine Hz. Peygamber şöyle buyurmaktadır:

 

"Ademoğlunun şu hususlar dışında her hangi bir hakkı yoktur: Kendisinde barınacağı bir ev, avretini örtecek bir elbise, katıksız kuru ekmek ve su." Bu hadisi de Tirmizi rivayet etmiştir.

 

3- Allah'ın Nimetlerine Şükretmenin Gereği:

 

"Artık Allah'ın nimetlerini hatırlayın." Bu, kafirlere de nimet ihsan olunduğunun bir delilidir. Buna dair açıklamalar, daha önce Al-i İmran Suresi'nde (190-200. ayetlerin tefsiri, 18. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Yer yüzünde fesatçılar olup taşkınlık yapmayın." Bu buyruğa dair açıklamalar da daha önceden el-Bakara Süresi'nde (60. ayet, 8. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır. Bu anlamda (...) iki ayrı söyleyiştir. el-A'meş ise, (...) kelimesini "te" harfini esreli olarak okumuş olup, bunu; (...)'den gelen bir kelime olarak kabul etmiş ve (...)'den gelen bir kelime olarak almamıştır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A’raf 75-76

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR