ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

A’RAF

60

/

62

قَالَ الْمَلأُ مِن قَوْمِهِ إِنَّا لَنَرَاكَ فِي ضَلاَلٍ مُّبِينٍ {60} قَالَ

يَا قَوْمِ لَيْسَ بِي ضَلاَلَةٌ وَلَكِنِّي رَسُولٌ مِّن رَّبِّ الْعَالَمِينَ {61}

 

أُبَلِّغُكُمْ رِسَالاَتِ رَبِّي وَأَنصَحُ لَكُمْ وَأَعْلَمُ مِنَ اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ {62}

 

60. Kavminden ileri gelenler de: "Şüphesiz biz seni apaçık bir sapıklık içinde görüyoruz" dediler.

       61. Dedi ki: "Ey kavmim, bende hiç bir sapıklık yoktur. Fakat ben alemlerin Rabbi tarafından gönderilmiş bir peygamberim.

62. "Rabbimin vahyettiklerini size tebliğ ediyorum. Sizin iyiliğinizi istiyorum ve ben Allah'tan sizin bilmediğinizi de biliyorum. "

 

"İleri gelenler: Mele'" kavmin eşrafı ve elebaşılarıdır. Buna dair açıklamalar, daha önce el-Bakara Suresi'nde (2/246. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

(Dalalet: Sapıklık) ise, hak yoldan ayrılmak ve hak yoldan uzaklaşmak demektir. Biz, senin bizi bir tek ilaha ibadete çağırmanı haktan bir sapma olarak görüyoruz, demek istemişlerdi.

"Size tebliğ ediyorum" kelimesi, "lam" harfi şeddeli olarak okunursa "tebliğ"den gelir. Şeddesiz okunursa da "iblağ: ulaştırmak"dan gelir. Her iki kıraatin aynı anlama gelen iki farklı söyleyiş olup; "Ona ikramda bulundu," kelimeleri gibi olduğu da söylenmiştir.

"Sizin iyiliğinizi istiyorum" buyruğundaki: Nush: Aldatmanın (ğışş'in) hilafına, karşılıklı ilişkide niyetin her türlü fesad şaibesinden arınmış olması demektir. Bu fiilin, "lam" ile geçiş yapması daha fasihtir. Nitekim Yüce Allah'ın bu buyruğunda da böyledir. Bunun ismi ise "nasihat" şeklinde gelir. "Nasih" ise, nasihat veren anlamındadır. Çoğulu da "nusaha" gelir. (...) ise, kalbi temiz adam anlamında bir deyimdir. el-Esmai der ki: Nasıh, bal ve benzeri saf katıksız şeyler demektir. "Nası'" gibi. Halis olan her şeyaynı zamanda "nasıh"tır. (...) ise, filan kişi nasihata yöneldi, anlamındadır. "Benim nasihatımı kabul et. Çünkü ben sana samimi olarak öğüt verenim," denilir. Nasıh, aynı zamanda terzi anlamındadır. Nisah ise, dikişte kullanılan ince tel (biz) demektir. Nisahat da deriler anlamına gelir. el-A'şa da şöyle demektedir: "O içki içenlerin hepsinin sarhoş olduğunu görürsün. Tıpkı, deve yavrularının ipleri (yahut da avlanmak istenen kuşların ağları) uzatıldığı gibi."

 

Şairin kullandığı (...) kelimesi, (...)'ın bir başka söylenişidir. Bu ise, süt emen deve yavrusu demektir. Yine bu kelime bir kuşun da adıdır. Bu kelimenin (nasihatın) anlamına dair daha geniş açıklamalar, Yüce Allah'ın izniyle et-Tevbe Suresi'nde (91-92. ayet, 1 ve 2. başlıklarında) gelecektir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A’raf 63-64

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR